Co si zařídit před nástupem do prváku?

Tradičně a každoročně se mezi mými čtenáři najdou i mlaďoučcí medici. 
Ti naivní šťastlivci, kteří udělali přijímačky a vychutnali si slastnou chuť zápisu a vyblejskli se při tom na chodbě jejich nové Alma Mater. 

Pevně doufám, že si naplno užíváte prázdniny a neděláte si se školou žádné starosti, ale jelikož vím, že to tak úplně není pravda, rozhodla jsem se napsat malého průvodce prázdninami před prvákem.

Pokud si dopředu zařídíte určité věci, pomůže vám to se lépe zorientovat a zároveň se také psychicky připravit na nástup do školy, který se pomalu, ale jistě blíží.

"Odložte si a půjdeme se na to kouknout." 
aneb co mi zůstalo z praxe :)


1. Ooooo náš pan doktor / paní doktorka!!

Určitě nejsem první, co tuto větu píše nebo říká. Slyšíte ji od příbuzných, známých a dalších lidí, když se mezi řečí zmíníte, že jste se dostali na medicínu.

Nevymlouvejte jim to, jednou ta "role" bude vaše, ale přijměte ji s pokorou. Někdo to bude myslet uštěpačně, někdo upřímně, nicméně záleží jen na vás, co si z toho vezmete. Je jasné, že před nástupem na medicínu nejste žádní doktoři. Nejsem doktor ani já teď po druháku a první praxi a není doktor ani Bloncka, která jde do čtvrťáku. Doktory se staneme až s poslední úspěšnou státnicí, ale věřte tomu, že to oslovení vás bude provázet celé studium, a proto není špatné, abyste se na něj naučili reagovat. Stačí se jen pousmát a odvětit, že je ještě před vámi dlouhá cesta, ale že z celého srdce doufáte, že to jednou bude pravda. 

Celou praxi jsem nyní byla oslovovaná paní doktorko. Od sestřiček, od doktorů, od pacientek. Sestřičky za nás opravovali pacientky, že budeme paní doktorky a nikoliv sestřičky. Pacientky se omlouvali, když nám řekly "sestřičko" a já se vždycky jen usmála a řekla, že to nevadí. Když se mě ptaly, vysvětlila jsem jim všechno a dělala jsem veškerou práci, co mi na praxi řekla a byla jsem šťastná. 

Tím chci říct, že to oslovení je občas rozpačité, občas příjemné, nicméně je dobré vědět, že jednou tím doktorem opravdu budete. Jen to nesmí moc stoupnout do hlavy :)


2. Co je dobré nakoupit?

Bohužel nemůžu mluvit za všechny Lékařské fakulty po Republice, proto se zaměřím opět na mé milované Brnčo.
Před nástupem do prváku si pořiďte:
  • plášť - stačí úplně starý, obyčejný, nekupujte nový. Plášť doporučuju s koncem letních pitev vyhodit, protože ano, ten smrad je neskutečný a třeba moje mamka mi řekla, ať to domů ani nevozím. Nový plášť kupujte až do druháku.
  • přezůvky - já je chtěla zároveň i do nemocnice, takže jsem si kupovala s dvěma přezkama a bílé. Správně by přezky měly být tři a nebo dvě + jedna kolem paty, ale vesměs se to neřeší. Záleží na vás. Letos jsem však velice na praxi ocenila, že jsem si přezůvky pořídila ortopedické, protože jinak by mě dost bolely nožky. Přes rok je využívám normálně na cvikách, kde jsou potřeba.
  • skalpel a čepelky - všechno je rozepsáno v článku o anatomii. Doporučuji koupit si to dopředu, protože s blížícím se pitevním týdnem je všechno vyprodáno.
  • krabice rukavic - vystačí na celý rok. Já volila klasické latexové pudrové Ska. Přijdou mi, že sedí líp než nitrilové.
  • sešit/poznámkový blok - abyste na první týden zkrátka něco měli a potom sami uvidíte, jak moc to bude potřeba a jestli si budete dělat poznámky.
  • notebook nepotřebujete! Nekupujte si skrz školu nějaký nový. Maximálně skrz to, že ho chcete na byt/kolej.
  • učebnice - seznam učebnic pro LF MU do prváku a do druháku - neoficiální a mnou vytvořený, takže je na vašem zvážení, jestli se podle něj budete řídit nebo nebudete
  • zvýrazňovače - nutnost maximální a největší, málem bych na ni zapomněla, kdyby slečna či pan UNKNOWN nezanechal výstižný komentář (díky!). Osobně doporučuji tyto (obrázek), protože jsou levné a nejlepší (nezanechávají šmouhy). Používám je roky a s žádnými jinými jsem nebyla tak spokojená.

3. Kde budeme bydlet?

Věčné dilema. Co je lepší? Být na koleji nebo na bytě?

Sice v Brně nebydlím, ale hodně se mě na to ptáte, a proto jsem se rozhodla, že i k tomuto ve stručnosti vyjádřím svůj názor. Kdybych si mohla vybrat a řešila bych to, zvolila bych byt ve Starém či Novém Lískovci - respektive 10 minut pěšky od Kampusu. 
Jsem pohodlná a nechce se mi vstávat brzo a taky si myslím, že na bytě máte větší soukromí za stejné peníze, jako na koleji. 
Koleje v Brně nejsou typicky medické žádné, docela klid je na Komárově a jsou tam lidi spokojení, ale je to 3/4 hodiny od Kampusu, což je docela na uváženou. Centrum je od Kampusu potom 20 minut, ale ceny bytů jsou zase někde jinde. Takže k tomu jen takto velmi stručně :) 

Prosím, neptejte se mě na to, jak rezervovat koleje a na další věci ohledně toho. Nevím to :)

4. Slevy

Na dopravu, ISIC. Více jsem se na toto téma rozepsala v článku o tom, co si vyřídit, když jdete k zápisu. Oranžová kartička je tedy samozřejmost, ISIC potom zařídí fakulta. Já ho využívám docela dost, takže si každý rok kupuju novou známku, aby se mi obnovila platnost.

5. Nebojte se!

Prosím. Nebojte se. Všechno se to nějak zvládne, když se budete průběžně učit a nevykašlete se na to. Jasně, náhoda je blbec a může se i v průběhu studia cokoliv stát, ale všechno se dá nějak vyřešit a není to konec světa. Nejhorší je to, když si děláte stresy dopředu, i když vlastně ani nemusíte. Pokud dojde nějaká špatná nebo těžká situace, tak se můžete stresovat až to přijde nebo v jejím průběhu, to je naprosto normální. Ale když se budete půl roku dopředu klepat, jestli uděláte tu biofyziku nebo jestli vás nevyhodí z anatomie, vůbec ničemu tím nepomůžete.
Buďte v klidu, dostanete se do toho, teď užívejte prázdniny a s tím souvisí i další bod:

6. Neučte se!!!

Hodně lidí má tendence o prázdninách před prvákem otevřít skripta a potom si myslí, jaký že to nemají před ostatními náskok. 
Já jsem nebyla jiná, taky jsem nimi listovala a nadšeně pročítala anatomii, až mi z toho šla hlava kolem, ale žádný náskok jsem si neudělala. Spolužáci mě v mžiku předběhli v prvním týdnu, protože například na rozdíl ode mě, navštívili ten týden kosťárnu a měli na kostech dobrou orientaci, kterou já jsem postrádala.

První týden je však takový, že si každý připadá z 99% úplně mimo a ztracený. Je toho prostě moc, ale důležité je (jako vždy), zachovat klid.

Co na to říkáte, lidi z vyšších ročníků? :)

Prostě v klídečku prázdninujte, všechno si nachystejte a připravte, skripta klidně pro zajímavost prolistujte, ale neseďte v tom. Vážně ne. Akorát se okrádáte o čas, který je hodně vzácný, což bohužel pochopíte až později a v tom všem poprasku, co se potom děje ve škole teprve zjistíte, jak se to máte správně učit a jak to udělat, aby vám to šlo rychle nebo aspoň rychleji, co můžete vynechat a co je důležité.

Nechci vás strašit, ale někdy se může stát, že potáhnete zkoušku do srpna/září, něco se zkrátka nepodaří a potom ty prázdniny budete mít částečně učící. Takže si važte toho, když je máte úplně volné. Je to totiž super pocit.

7. Tolerance 

Studium medicíny a vůbec to, že jste medici vás do jisté míry bude cvičit každým dnem. Zažijete spoustu křivd, posměchu, úšklebků a uslyšíte spoustu hloupostí, například to, jak jste se změnili, jak jste namyšlení, kolik doktoři vydělávají peněz, že to děláte všechno jen pro peníze, že beztak utečete na západ, že medici jen brečí, jak mají nejtěžší školu na světě atd., atd., atd.

Jedním uchem dovnitř, druhým ven. Neberte si věci, s kterými se neztotožňujete k srdci, ale vždycky se snažte být ohleduplní a tolerantní. Občas totiž narazíte na inteligentní lidi, kteří s vámi dokážou vést smysluplnou konverzaci a nechají si od vás určité věci vysvětlit a zamyslí se nad tím a to přece není na škodu.
Ukažte jim, že medici nejsou jen namyšlení a povýšení "doctors to be" (jo, vím, že je to blbá fráze, ale mám ji ráda), kterým jde o peníze, ale že máte o ně opravdu zájem. 

V rámci praxe a práce se budeme setkávat s různými lidmi a musíme se naučit s nimi komunikovat za každé situace a to i v případě, že na nás nebudou úplně vždy na 100% příjemní. Tak si to pamatujte, až někdy narazíte na někoho, kdo do vás bude rýt a berte to prostě jako trénink tolerance a komunikace.



Sedmička je šťastné číslo a já myslím, že v nejlepším by se mělo přestat, proto doufám, že vám těchto 7 bodů něco dá a pomůže vám se před prvákem trošku zorientovat. Nebojte se spolužáků - jsou to stejní lidi jako vy a jsou na stejné lodi s vámi. Nebojte se vyučujících, opravdu nejsou všichni bubáci a nechtějí vás jen povyhazovat.

Naopak časem zjistíte, kolik skvělých lidí máte kolem sebe, a že můžete být za ně vděční. 

Kdyby vás ještě napadly nějaké otázky k tomuto tématu, neváhejte mi zanechat komentář, případně bych článek doplnila.

#StayNadšená

Komentáře

  1. Tak tohle jsem přesně potřebovala ��

    OdpovědětVymazat
  2. ve tvým případě bylo začít s učením až v prváku pozdě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D achjo, že tě to baví :)) běž do prdele :D

      Vymazat
    2. Teď už mě tímto vážně nedokážeš urazit :D A díky V. :)

      Vymazat
    3. :-))) to pro každýho, keep calm. Anebo se radši sebevzdělávej, místo znevažování úspěchů jiných, to ti prospěje.

      Vymazat
  3. Pěkné, jen mě tak napadá, kouknout se až budou prvňáčci nastupovat do na základku, jetli nemají v letáku zvýrazňovače. :)
    No a ta tolerance to by myslím vydalo na samotný článek...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ach ZVÝRAZŇOVAČE! Jdu to doplnit :D Moc děkuji, pořád jsem si říkala, že tam něco chybí!
      Jinak ano, tolerance je na samotný článek, na druhou stranu všechno se asi děje z nějakého důvodu :))

      Vymazat
  4. Bože holka... Myslím, že by sis zasloužila cenu za nejhorší medický blog ze všech. Donedávna jsem si myslela, že jsem jediná, kdo si o tobě myslí, že seš totálně vymazáná a píšeš sračky, ale očividně ne. Prosím, zamysli se nad sebou a už ten blog zruš.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milý anonyme,
      Věnuj svůj drahocenný volný čas A) čtením blogů, které se ti líbí více, B) meditaci, C) józe D) studiu. Bude z tebe lepší osoba.

      Vymazat
    2. Díky za důkaz, že to dělám dobře 😊🙏🏼

      Vymazat
    3. NM: Zlato, ty jsi neskutečná bojovnice a moc ti za to děkuji, ale tohle je naprosté plýtvání tvou drahocennou energií a časem 😊

      Vymazat
    4. Bože anonymko, co kdybys radši šla někam, kde jsi vítaná? Vymazaná jsi jedině ty, když urážíš někoho, kdo se snaží ostatním předat svoje zkušenosti. Běž někam,kde tě to zajima a baví,ano? Papa.
      Ps:Nadšená, zůstaň nadšená, protože to ti sluší ;)

      Vymazat
  5. Ahoj :) , mám jen malý komentářik k těm plášťům :) ... Spousta mých spolužáků (2. LF UK), včetně mě, si plášť po pitvách ani nedalo vyprat, protože to jednoduše hned vyčichlo a nic cítit nebylo. :) ... Je jasný, že to každý cítí a vnímá jinak, ale je škoda brát prvákům tu radost, hned od prváku nosit hezký fakultní plášť. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Čauky :) Upřímně to docela koukám :D Já si plášť donesla domů po malých pitvách, týden byl namočený v kýblu se savem a vodou a potom ho mamka vyprala a dobrý, ale ty žluté skvrny na rukávech a tak tam prostě byly :/ Takže jsme to po těch letních vzdali :D Nicméně děkuji za názor a určitě si z toho každý může vzít to, co bude chtít :)

      Vymazat
    2. Mohu potvrdit jak z pozice medika v prváku, tak z pozice demonstrátora ve druháku, mám pořád jeden a ten samý plášť a přestože ke konci pitev jsem míval konce rukávů a oblast kolem pasu spíše žlutou, vyprat se podařilo dosud všechno...

      Vymazat
    3. Tak to berte tak, že Nadšená a její maminka jsou přecitlivělé :D :))

      Vymazat
  6. Budeš o té praxi dělat nějaký alespoň miničlánek? :) jestli ne, mam aspoň jednu otázku: na jak dlouho ta praxe je? Můžeš si sama zvolit, jestli chceš dělat na kardiu, ortopedii, atd. nebo ti to přidělí? :) diky za odpověď.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Čauky, ano, ráda bych napsala, ale uvidím, jak to nakonec bude všechno :) Jinak praxe po druháku v Brně (každá škola to má ale zase jinak), je 80 hodin s tím, že ji musíš splnit na interním nebo chirurgickém oddělení. Domlouváš si to sama ve smluvních nemocnicích fakulty (seznam je na internetu), kde máš jistotu, že nic neplatíš. Vesměs se chodí ale na různé oddělení (kardiochirurgie, traumatologie atd.), podstatné je, aby byly lůžkové a ne jen ambulantní :)

      Vymazat
  7. Ahoj nevíš jestli adaptivní test do AJ musíme napsat na B1 nebo B2? Napsala jsem to na B1 a nevím, jestli jsem to splnila nebo ne :/

    OdpovědětVymazat
  8. K těm kolejím - doporučila bych prvákům zkusit chytnout 1.8. místo na Vinařkách, je to ke Kampusu jen pár zastávek busem a rozhodně Vinařky patří k těm lepším kolejím (menza, bufet, tělocvična, nové pokoje,...) :) Pro ty, co na Vinařky mít štěstí nebudou, jsou vhodné koleje na Komárově, skončí tam většina prváků (hlavně mediků) - ke Kampusu z tama jede přímo bus (20 minut jízdy).

    OdpovědětVymazat
  9. Moc pěkně napsané. Tento článek by mohl být u všech blogerů a je úplně jedno ke které škole se vstahuje.
    Přeji hodně optimismu a racionálního přístupu do dalších let.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! Těší mě to od někoho staršího a zkušeného, kdo to už bere s větším nadhledem 😊 Tobě taky přeji hodně štěstí a ať jde studium co nejlépe!!

      Vymazat
  10. U mě je to už mírný nadhled (mám už vystudovanou veterinu), nyní - když mi nic neuznali a všechno musím znovu, je zajímavé pozorovat právě to "plašení" např. na anatomii, které jsi popisovala. Důležité je nepanikařit a vklidu to nechat proběhnout. Navíc v mém případě dopředu víš, že bude mnohem hůř :)
    Ať se daří i v Brně!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Haha :D Já pořád naivně doufám, že bude líp!! :D A zatím jsem se nikdy nemílila, tak uvidíme. Měj se hezky a ještě jednou děkuji :)

      Vymazat
  11. Plášť stačí prosím jenom jeden? :)

    OdpovědětVymazat
  12. Ahoj, nevieš prosím ťa, či sú skripta z latinčiny rok 2008 niečím odlišné od týchto 2013? Tie 2008 sú aj na uložto a tak neviem či je to to isté :)

    OdpovědětVymazat
  13. Ahoj, kedy je najlepší čas absolvovať telocvik? Angličtinu si určite zapisujem v 1. semestri, ale nad TV stále váham - hlavne z hľadiska času. Prípadne nemáš ešte tip na niečo zaujímavé pohybové, kde by mohlo byť aj menej ľudí z LF (aby som sa na chvíľu vymanila z toho sveta)? :D
    Ďakujem :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Čauky, upřímně - nejlepší čas je pro každého dost individuální pojem :D Pro mě jsou to ale asi spíš zimní semestry, kdy je rozvrh i učivo pohodovější než nabité letňáky, nicméně myslím si, že tím TV nepokazíš nikdy nic, takže pokus tě to tahne, klidně si to dej, nikdo od toho moc neočekává a TV jsou smíšené všeobecně, z celé MU, takže se nemusíš bát, že tam bude jen lékařská :))

      Vymazat

Okomentovat