Angličtina I + II

Ano, sypu si oficiálně popel na hlavu. Ale útěchou vám může být fakt, že článek vyjde ještě před vaší zkouškou, takže aspoň budete vědět, co a jak :)

Předmět angličtina je na medicíně povinný a dvousemestrální. Je na vás, kdy si ho dáte, ale pokud jste na tom s angličtinou průměrně až dobře, doporučuju si ji dát hned v prváku, ať to máte z krku! Potom budete opravdu šťastní, až vaši spolužáci budou řešit prezentace a další blbosti v průběhu druháku. 
Pokud na tom s angličtinou nejsem nic moc, necítíte se na to, bojíte se, jak to budete zvládat, tak si ji radši dejte do druháku. Do třeťáku si ji dávají absolutní flegmatici nebo flákači a ti, co si jsou na 100% jistí, že to zvládnou, ale taky jsem takových pár lidí zažila a byli úplně v pohodě.




První semestr:
  • 2 hodiny týdně
Oba dva semestry probíhá angličtina ve formě cvičení. Něco děláte aktivně, něco pasivně.
Kdo má navíc udělaný certifikát, minimálně úroveň B2 a předloží jeho kopii vyučujícímu, nemusí chodit do výuky, jinak je docházka povinná a povolené jsou dvě neomluvené absence.
První semestr se oťukáváte, probíráte průběžně soustavy lidského těla, kde se učíte nové slovíčka s nimi spojené. 
Oproti anatomii je to opravdu lahoda, jenomže hodně z toho bylo třeba konkrétně pro mě nové. Sem tam se řeší i nějaká gramatika, ale je to hodně jednoduché a probíráte cvičení podobné těm, co jsou na FCE zkouškách - poskládat slovíčka do správného významu, doplnit do textu předložky bez toho, abyste měli nějakou předlohu, poslechy, čtení a orientace v textu a další.
Je to hodně interaktivní, komunikujete navzájem, koukáte na videa. Hrajete hry. Vžíváte se do role lékař - pacient a pomalu si na to zvykáte. Snažíte se naučit se správně se vyjadřovat a zároveň se sžíváte s novým kolektivem.
Na způsob FCE jsou poskládané i průběžné a zápočtové testy. První semestr píšete průběžný test jeden někdy uprostřed semestru, který musíte napsat nad určitou hranici % (za mě to bylo 55%) pokud tohle nesplníte, musíte test opakovat. Na konci semestru vás potom čeká zápočtový test. Pokud máte štěstí a máte dobrou vyučující/vyučujícího, budete ho psát někdy druhý týden v prosinci, což je super. 
Každopádně nemusíte se ničeho bát, všechno se to dá v pohodě zvládnout, když se občas kouknete na ty materiály - dostáváte jednak texty, kde jsou všechny podstatné slovíčka a také cvičení, se kterými pracujete na hodině. Všechno si musíte tisknout (pokud se vám ovšem neučí dobře z PC), ale zase na druhou stranu nemusíte už investovat do žádné učebnice.
Pokud na tom s angličtinou nejste nějak špatně, stačí, když si všechny texty a materiály projedete 2-3 dny před zápočťákem. V ISu jsou potom další interaktivní cvičení, které někteří vyučující aktivně využívají a vychází z nich, takže doporučuju se na ně kouknout :)

Druhý semestr:
  • 2 hodiny týdne
Omlouvám se za mystifikaci!!! Angličtina NENÍ povinná pro lidi s FCE ani ve druhém semestru!! Musíte přijít jen na testy + prezentaci.

Druhý semestr je zaměřený trošku jinak. Ze začátku ještě dobíráte soustavy, ale potom se začnete soustředit na fráze, které se používají v motivačním dopise a celkově na psaní motivačního dopisu. Analyzujete různé videa, ve kterých lidi prezentují a učíte se správné zásady k prezentování. Zkouška z angličtiny má totiž 4 části:
  • motivační dopis (10%)
  • prezentace (15%)
  • písemný test (60%)
  • ústní zkouška (15%)
Motivační dopis budete psát s průběžným testem někdy v polovině semestru. Na rozdíl od semestru předchozího teď už v průběžném testu o nic nejde. Pouze je to jakýsi motivační systém, jak získat body navíc ke zkoušce, takže vám to třeba v konečném důsledku může zlepšit známku, ale jinak vás to nijak extra nevytrhne.
Motivační dopis není těžký, většinou stačí, když si projedete nějaké ty frázičky, co se v takových dopisech používají, napíšete je správně a použijete v dobrém kontextu a vyučující bude spokojený/á. Motivační dopis většinou píšete jako žádost o stáž v nějakém státě, kam byste chtěli. Například dostanete zadání, že chcete na letní stáž do nemocnice do Velké Británie a k tomu asi 3-4 body, které tam musíte zahrnout:
  • představit se, napsat něco o sobě, o svých zájmech
  • popsat kde studujete, vaši univerzitu
  • vymyslet důvody, proč jste zrovna vy vhodný kandidát na stáž
Samozřejmě se snažte dobře začít a dobře skončit, víte jak to myslím. A zajistíte si tak maximální počet procent. Celkově musíte mít 60%, abyste dostali za E a z každé části musíte mít 60%, abyste ji nemuseli opakovat. 

Ještě jsem zapomněla zmínit důležitou věc - hned druhou hodinu si budete zapisovat témata prezentací. Prezentovat můžete sami nebo ve dvojici, čas by měl být cca 15-20 minut. Vyberete si nějaké zajímavé téma a to zpracujete a vysvětlíte "publiku", které budou tvořit vaši spolužáci. Ze začátku se vám to může zdát strašné, nesplnitelné, ale nakonec ještě budete mít problém dostat se časově do 20 minut (protože ano, je to sakra málo! :D). 
My jsme třeba se spolužačkou zpracovaly téma Psychosomatika a alternativní medicína a myslím, že to bylo super. Jiná spolužačka měla například Transplantace atd., chcete, aby to bylo originální a aby to bavilo. Ne aby o tom každý všechno věděl. Dom si to nachystáte a v ruce pak máte nějakou osnovu s textem, které se můžete chytit, kdybyste náhodou ztratili nit. Však uvidíte sami. Hluboce věřím ve vaše schopnosti a v to, že to krásně zvládnete. Mimochodem, v průběhu prezentace vás na speciální formulář hodnotí vyučující + dva spolužáci, kteří vám dají stejně co největší počet bodů (ne, kecám, možná někde strhnou symbolicky bod). Ale nebojte se toho! Fakt to bude lepší než si teď můžete myslet. 
Pozitivní na tom je, že touto prezentací a vším tím kolem toho zabijete minimálně 30-40 minut z hodiny, tím pádem to potom už rychleji uteče! My měli angličtinu až navečer a to už bylo vážně utrpení, protože každý chtěl být raději doma (nebo se učit na anču) a ne sedět ve škole. Chápete, jak to myslím. 
Takže to berte tak, že všechno zlé je na něco dobré!! :)

Opět pokud máte miláčka vyučujícího, dostanete předtermín zkoušky, i když nemáte FCE. Pokud máte FCE jsou speciální termíny na zkoušku už na konci dubna, což je super. Pokud FCE nemáte a dostanete předtermín, můžete jít na zkoušku někdy kolem 10.5. - ještě před letními pitvami - a věřte nebo ne, to se opravdu vyplatí. Test moc komentovat nebudu, protože je úplně stejně formátovaný jako Sample test v ISu, takže když na něj mrknete a projdete si to všechno postupně, budete úplně vědět, na čem jste. Na materiály bych si dala cca týden, abyste to měli úplně v klídečku. Moje osobní doporučení je začít Readingem (hned po Listeningu), protože to je asi nejnáročnější a nejzdlouhavější část, ve které když nasekáte chyby, tak se to potom už celé veze. Když si toto necháte na konec, ostatní, kteří dopíšou test před vámi, budou šustit s papíry a přepisovat odpovědi a vás to může docela dost znervózňovat (jako třeba mě! :D). 

Ústní zkouška je potom už naprostá formalitka. Jste ve dvojicích u své vyučující. Na začátku se vás zeptá na to, jak se máte, nebo proč jste se rozhodli studovat medicínu, zkrátka takové ty klasické konverzační fráze.
Potom vám dá do ruky obrázky a vy je máte popsat a následně srovnat - v této části si ověří slovní zásobu, kterou jste měli za ty dva semestry získat. A na závěr dostanete ve dvojici za úkol nějakou situaci - např. pacientku, která trpí obezitou a máte pro ni vymyslet léčebný postup, konverzovat navzájem a na něčem se domluvit. Na konci se vás ještě doptá na další alternativy, na které jste například zapomněli, nebo jste je z nějakého důvodu nezahrnuli a potom už jenom shrne vaše chyby z poznámek, které si udělal/a a dostanete body. Celkově se body potom sečtou a dostanete do ISu a indexu výslednou známku, která bývá většinou velice dobrá :)
Musím říct, že jsem se na angličtinu opravdu moc neučila a celý rok jsem taky moc průběžně nic nedělala a dostala jsem Béčko, takže jsem fakt spokojená.

Důležité je, abyste si pohlídali, že máte všechno splněno a taky absence. Málokdo angličtinu opakuje, nebo mu dělá nějaké výraznější potíže a věřím, že to bude v pořádku i u vás. Nicméně, berte tento článek spíš pro přehled a inspiraci, protože nemusí být doslova pravda to, co píšu, může se to semestr od semestru průběžně změnit a každý učitel to má nastavené trošičku jinak.

Závěrem mi nezbývá nic jiného než popřát vám hodně štěstí!! :)

ZN.

Komentáře

  1. 10 sérii Greys anatomy v originálnom znení s anglickými titulkami ma na tento predmet spoľahlivo pripravilo. Odporúčam viac než akúkoľvek knihu ak máte ešte miesto na citovú záťaž :D :D

    OdpovědětVymazat
  2. jak je to prosím, když adaptivní test neudělám na poprvé? může se opakovat?

    OdpovědětVymazat

Okomentovat