Histologie a embryologie I + II

Histologie, co k tomu říct. Potrápila mě hezky, ale nakonec to dobře dopadlo. Myslím si, že vyučovací systém tohoto předmětu má v určitých směrech mouchy, ale třeba se to časem zase změní a zlepší. Každopádně pojďme přímo k předmětu.

http://s2.quickmeme.com/img/3a/3a336e10acffa027f8a08a520bea71108081765a2e0dce016cfba6370fb76495.jpg

První semestr
  • přednášky - 2 hodiny
  • cvičení - 3 hodiny
Co budete potřebovat?
Firma Koh-i-noor mi nic neplatí, ale jejich sada progresek (24 kusů) je naprosto nejlepší. Potom samozřejmě Stabilo fixy (používám jejich levnější náhradu z Wagnera - sada 12ti fixů za 70-80 Kč a je to naprosto dostačující). 
Musíte si vytisknout přední stránky protokolů z této stránky (12x - počet cvik jarního semestru) + doporučuji vzít na každé cviko prázdné papíry. Nebo můžete využít sešit a přední stránku protokolu si tam vždy předepsat, záleží na vás.
Dále budete potřebovat papuče - nikoliv návleky, ale normální čisté papuče, protože jinak vás paní doktorka D. do učebny nepustí - o tomto ještě později.

Na praktika si nesmíte nosit jídlo a pití - všechno zůstává v šatně, proto doporučuju se dopředu pořádně napít a taky o přestávce. Pro mě ty 3 hodiny bez vody byly občas docela problém a bolela mě hlava. Paní doktorka D. to opět všechno přísně hlídá.

Dávejte si také pozor na rozbití sklíček. Zacházejte s nimi opatrně, buďme rádi za to, jaké máme preparáty, a že máme možnost se na ně kouknout.



Začíná to docela pohodově. První semestr se tak nějak rozkoukáváte a v histologii i v embryologii se bere obecná část.

Musím se veřejně přiznat, že na přednášky jsem nechodila, takže fakt vůbec nevím, co to obnáší, na to se mě, prosím, neptejte.

Co se týká cvičení, tak jsou 3 hodiny týdně s tím, že máte 10 minut přestávku. Probíhá to tak, že se vždy probírá nějaké dané učivo a vy potom pozorujete preparáty v mikroskopu nebo elektronogramy v knížečce, kterou máte na stole.
Nechci vám lhát, na prvním cvičení jsem usnula, protože se probíral mikroskop, tvorba preparátů a průkazy různých látek (bílkovin,...) a opravdu to byla strašná nuda.
Druhá a další hodina byla o dost lepší. Na začátku každé hodiny je krátká přednáška na danou látku, abyste trošku byli v obraze, co se bude či nebude dít. Potom si vezmete, podle pokynů, preparáty nebo elektronogramy a kreslíte, kreslíte, kreslíte, poznáváte a popisujete. A takto každou hodinu celé tři hodiny.
Jo, dá se říct, že i na vysoké máme výtvarku :D Nevím, jestli je to kreslení k něčemu, ale každopádně je to odreagovačka. Ze začátku kreslíte jen elektronormogramy, později se přechází na sklíčka (preparáty). Celý první semestr děláte JEN obecku a dvě cvika jsou zaměřené na embryologii (také obecnou část) a upřímně, to rozvržení je takové... co k tomu říct.

  • máte před sebou 5 zkoušek - latinu, anatomii, angličtinu, OaPZ a biolu, což je dost velký masakr, v histole se toho bere poměrně "málo" za to druhý semestr musíte máknout
  • obecka se učí dobře, není toho moc, ale vy se musíte na začátku hlavně zorientovat v preparátech, což není úplně lehké
  • učte se to opravdu DŮKLADNĚ, protože si pak ušetříte práci na zkoušku


Každou hodinu (myslím od třetího cvičení) se píšou průběžné testy. Celkem budete psát 4 za semestr, jsou tam krátké a výstižné otázky s tím, že je tam na popis vždy jeden obrázek a vy dopředu nevíte, jestli test psát budete nebo ne, takže se musíte připravovat na každé cvičení. 
Otázky jsou z hodiny předchozí (z té je také obrázek), ale také z hodiny současné. Hodnocení je subjektivní, protože je ručně opravují asistenti a většinou jsou velice hodní a když to máte mezi, tak vás můžou dozkoušet ústně, ale když ten test bude hodně špatný, můžete také skončit s tím, že vám to nedají, ale nezoufejte - jedenkrát ho můžete opakovat.
Kdyby se vám to náhodou nepovedlo víckrát, musíte na konci semestru psát zápočtový test, který je z látky za celý semestr a jsou tam otázky otevřené i uzavřené. Není to už taková sranda, ale musím říct, že tohle se netýká skoro nikoho z ročníku, protože pokud se na tu látku dopředu mrknete, průběžné testy se dají strašně snadno zvládnout. Doporučuji projet si hlavně obrázky, protože tam nachytáte hodně bodů.

Absence - co se týká docházky, musí být 100%, jinak nedostanete zápočet. Můžete si domluvit náhradu ve stejném týdnu s jiným kruhem (ale jen pokud bude místo v učebně), nebo si to nahradit jiný týden s jinou skupinou s tím, že vám ale už nikdo neřekne teorii a pouze na vás asistent dohlédne. Třetí možnost je nahradit si cvičení na konci semestru. Omluvenky úplně nehrotí, když je to výjimečně, dokážou to pochopit i bez omluvy - stačí napsat mail vedoucímu cvičení a vašemu asistentovi, že jste např. nemocní a nahradíte si to s jinou skupinou.

První semestr ukončujete zápočtem na základě 4 úspěšně napsaných průběžných testů + 100% docházky a jste rádi, že to máte po 12ti hodinách z krku. Je to z toho důvodu, že na histolu moc času nezbývá a to hlavně skrz anatomii.



Druhý semestr
  • přednášky - 2 hodiny
  • cvičení - 3 hodiny
Probíhá to všechno úplně stejně jako první semestr, akorát cvik není 12, ale 14, takže si vytiskněte 14x úvodní stránku protokolu- 
Bohužel tady končí legrace, učiva velice přibývá, protože se v tomto semestru bere dohromady mikroskopická anatomie (speciální histologie) a speciální embryologie. Je toho opravdu hodně, ale jelikož je to v zimáku jediná zkouška, máte na to čas. UČTE SE TO PRŮBĚŽNĚ A NEZANEDBÁVEJTE EMBRYO, nebo dopadnete jako já. Nelíbí se mi, že embryologii se věnuje poměrně málo času a přitom je těžká. Na cvičeních na to není moc prostoru a času a přednášky se mnoha lidem nelíbily (já tam opět nechodila, takže nevím a ano, je to moje chyba). Určitě tam zkuste chodit a uvidíte, jestli to bude pro vás přínosné nebo nebude :)

Ve druhém semestru se budete koukat na ty stejné preparáty jako v prvním, ale už budete rozeznávat celek - jednotlivé orgány a vrstvy. Tohle je velmi podstatné, protože jednou částí samotné zkoušky je preparátový test. 

Zápočet i absence, je to stejné jako v semestru předchozím.

Zkouška

Pokud se to budete učit DŮKLADNĚ a průběžně, nebudete mít problém. Pokud si to třeba jen přečtete (jako já) a embryolu třeba úplně vynecháte (jako já), problém mít budete a nebudete stíhat se to potom všechno na zkoušku doučit a už vůbec v tom nebudete mít přehled.

Na úvod je dobré napsat, že na zkoušku vyžadují čistou společenskou obuv, nebo (a to je asi ideálka) přezůvky. Paní doktorka D., která se stará o preparáty a celou přípravu je na tohle docela pes, ale dá se s ní nakonec vyjít docela dobře. Nebuďte překvapení a šokovaní z toho, když máš hned první hodinu seřve, že se bavíte, tohle zažijete ještě nejmíň stokrát.

Myslím, že hodně časté otázky na mě budou, jestli se musíte učit přesné rozměry - ne, ty se neučte. Musíte znát velikost eukaryotické buňky, cytoplazmatické membrány a taky je dobré vědět, kolik měří erytrocyt. Taky to, že hepatocyt je buňka střední a oocyt zase velká a trombocyty velmi malé.
Co se týká dnů a týdnů v embryologii, mám vysledované, že všechno se děje mezi 3-4 týdnem a sekrece hormonů začíná cca v polovině těhotenství 4.-5. měsíc. Je dobré naučit se to, co se děje v jakém měsíci vývoje embrya a plodu - to jsou také samostatné otázky, kdy probíhá implantace a celkově ten úvod. Potom to už nějak přibližně odvodíte.

Samotná zkouška probíhá ve třech částech:

1. Preparátový test
Na cvičeních máte k dispozici 100 preparátů. Z těch 100 je 70 vybraných ke zkoušce a vy dostanete 10. Z těch 10ti musíte poznat 7, abyste úspěšně šli k další části. 
Na preparáty se můžete přijít mrknout ve cvičení jiné skupiny (přes semestr), ale jen pokud bude místo v praktikárně. Doporučuji chodit v pátek nebo na 7:30 ráno. Nejvíc se vám to hodí až v listopadu/prosinci. V lednu je potom ještě jedna vyučovací hodina (ve den vaší běžné výuky), která je nepovinná, zaměřená na konzultace a preparáty + máte nárok ještě přijít na preparáty den před zkouškou v rozepsanou dobu v ISu. Tyto hodiny nebývají plné, takže sem můžete přijít prakticky kdykoliv (kdy jsou tyto hodiny vypsané), ale myslím, že to stačí vidět tak 2x a zvládnete to s přehledem. 
Na zkoušce si sednete k mikroskopu a před sebou budete mít 10 sklíček + celkový seznam preparátů. Sklíčka pod mikroskopem určíte, napíšete, co to je a necháte si to u asistentek zkontrolovat. Když budete mít 7/10 dobře, postupujete k testu. Nikdo se vás na nic neptá, stačí ty preparáty pouze určit.
Na preparáty máte 20 minut (času až až).



2. Test
Test není moc příjemná část, ale dá se zvládnout. Je tam více z histologie než z embryologie, otázek je celkem 30 a musíte mít 19 správně na postup. Pravděpodobně je to i nějak známkově odstupňované, ale je to jedno, protože budete rádi, když postoupíte dál :D. V testu je 5 možností, jedna z nich je správně a pátá možnost bývá vetšinou - všechny možnosti jsou správně, nebo žádná možnost není správně, takže doporučuji si to dobře přečíst a víckrát. Vyplňuje se to do skenovacích archů, aby byly výsledky rychleji - dřív je uvidíte v ISu, takže po testu sledujte důkladně poznámkový blok a ušetříte si nervy. Pokud se jim ovšem neposerou skenery, v tom případě musíte počkat, až vám to přijdou oznámit. Vzorový test bohužel nikde zveřejněný není, ale měla jsem tam například otázky:

Sloučeniny, které se výrazně barví hematoxylinem se označují jako:
a) bazofilní
b) acidofilní
c) eosinofilní
d) bazické
e) žádná odpověď není správně

nebo

Vyberte, které tvrzení o semenných buňkách je správné:
a) spermie (1n, 2c)
b) spermatogonie (2n, 4c)
c) spermatocyty prvního řádu (2n, 4c)
d) spermatidy (1n, 2c)
e) všechny odpovědi jsou správně

Tohle jsou zrovna takové dvě otázky, které jsem si zapamatovala, ale prostě někde, kde máte tvrzení a v každé možnosti je celá věta nějak formulovaná, tak to je bez šance.
Na test máte 30 minut + 5 minut navíc na vyplnění odpovědníku (což je dostatečné).

3. Ústní část
Pokud jste se dostali až sem, já vám velice gratuluji. Na ústní jsem totiž poprvé pohořela a to z toho důvodu, že jsem se nestíhala naučit embryologii. Je docela blbé, že vypsaný počet termínů je dost malý a vy prostě musíte brát to, co je a co se vám podaří nakliknout. Spousta lidí klikala první termíny (10., 12. ledna, aby se histologie zbavila), ale když následně zjistíte, že to nestíháte, nedá se to nijak posunout. Buď se vám musí podařit to, že si termín s někým vyměníte, nebo si zkoušku posunete někdy na 6.2. a to fakt jako nechceš. Takže doporučuji volit s rozvahou. Já si původně klikala termín 12.1., což mi i vyšlo, jenomže jsem se dlouho vyhýbala embryologii a samozřejmě jsem ji nestíhala, takže jsem si termín přehodila s kamarádkou a šla jsem až 16.1., ale neměla jsem i tak štěstí a z těch málo otázek, co jsem nestihla vůbec projít, jsem si jednu vytáhla a nezvládla to. Sice mi pan doktor na ústní dal náhradní otázku, ale v té embryole jsem si vůbec nebyla jistá, takže jsem mu na to nedokázala dostatečně odpovědět a začít, což znamenalo, že jsem od ústní odešla s eFkem, ale nelituju toho, protože jsem si aspoň splnila dvě části zkoušky, které jsem nemusela opakovat.

Podle mého názoru je lepší to jít zkusit, i když to nestíháte a spoléhat na štěstí. Uděláte třeba dvě části a ústní jen zopáknete. Kdežto když to přesunete až na únor, nemusíte mít dostatek času na to to zopakovat znova a taky jste hodně vyčerpaní. Je to na vás, já bych udělala tohle znovu i za cenu toho, že mi to tentokrát nevyšlo.

Na ústní si taháte dvě otázky. Jedna je z histologie, druhá z embryologie. Ke zkoušejícím vás rozdělí automaticky a na přípravu máte opravdu dostatek času, takže se vůbec nemusíte bát. Na ústní jste libovolně dlouho, podle toho, jak vám to jde, jak moc se doptávají atd.

Na prvním pokusu jsem si vytáhla
1. Charakteristika nervového systému, vlastnosti NS, neuron - stavba, klasifikace výběžků, synapse, motorická ploténka, mediátory, obaly nervových vláken.
2. Vznik mozkových váčků, primární a sekundární mozkové váčky a jejich deriváty, vývoj mozkových komor, vývojové vady CNS.

A byla jsem v řiti jak Baťa s dřevákama... To neuro (embryo) jsem ani neviděla, takže jako jsem moc neměla o čem mluvit. Odvykládala jsem si poměrně dobře první otázku a na druhé jsem prostě na rovinu řekla, že k tomu nemám co říct, protože jsem to nestihla. Pan doktor chvilku přemýšlel a pak řekl, že mi teda dá náhradní otázku a tou bylo primitivní střevo, které jsem uměla dobře. Jenže - jak začít? Jak to tam bylo? Z čeho se to primitivní střevo vůbec vyvíjí? Z jakého listu? Jak dochází k tomu, že se to zformuje do trubice?
Hm... :D A přesně tohle byly ty moje embryologické nedostatky. Pan doktor mi řekl, že ho to sice mrzí, ale tu embryologii budu potřebovat a nepohnu se bez ní dál, takže ať se to doučím a přijdu si to příště zopakovat ještě jednou. Byl hodný.



Na druhém pokusu jsem byla strašně nervózní. Embryo jsem prošla důkladně, ale jasně, že jsem v tom měla nedostatky, vždyť jsem to zase nestíhala úplně dokonale, musela jsem si odpočinout, byla jsem na horách atd., takže jsem se fakt bála. Vytáhla jsem si ale skvělé otázky - vrátilo se ke mně štěstí:

1. Obecná stavba trubicovitých orgánů, stavba hltanu a jícnu
2. Indiferentní stádium ve vývoji vývodných cest pohlavního ústrojí, vývoj vývodných pohlavních cest u muže a ženy, vývoj vnějších pohlavních orgánů u muže a ženy a vývojové vady pohlavního ústrojí

Zkoušel mě opět pan doktor. Víte, na histologii je to prý tak, že vás na ústní zkouší ten, co vás vyhodí, takže jsem počítala s tím, že se mě zeptá na neuro, a že mě tu embryolu prozkouší pěkně od podlahy, ale já jsem byla fakt na nervy. Skoro jsem brečela, když jsem si měla jít táhnout otázky a klepala jsem se jak ratlík. Ještě jsem to nezažila, fakt ne :D ...
Histologie (první otázka), byla opět v pohodě, akorát mě překvapila doplňující otázka na anomálie ve stavbě trubicovitých orgánů - nakonec jsem řekla rozdílné vrstvy svaloviny ve stavbě uretru a bylo to asi dobře. Ještě mě zpětně napadla například přestavba epitelu, když trpíte refluxem - v jícnu se začne vytvářet cylindrický epitel typický pro sliznici žaludku, který před účinky HCl chrání, ale není to dobře, protože to vede k zvýšenému riziku nádorů. To stejné se může dít v dýchacích cestách (z víceřadého cylindrického epitelu z řasinkami na vrstevnatý dlaždicový) v souvislosti s vdechováním hodně prachových částeček a celkovému namáhání dýchacích cest, ale opět to není dobře.

Embryologie byla dobrá, ale tam mě potom pan doktor docela potrápil. Šlo vidět, že v tom prostě pořád plavu, no.. Něco z mých otázek úplně vynechal a místo toho se mě zeptal na vývoj semenných kanálků varlete (to jsem neskutečně lovila v hlavě). Z onemocnění jsme taky prošli jen něco + mi na závěr dal úplně jiné otázky z emrbyoly (čekala jsem neuro) a to vývoj bránice a coelomu (bez přípravy), kdy jsem ani nevěděla, jak se jmenuju a už vůbec ne, co je to coelom. Po té zkoušce jsem to samozřejmě zase věděla, protože jsem se to učila, ale tam jsem měla docela okno a nějak jsem to v souvislostech dávala dohromady, ale rozhodně to nebylo úplně super. Nevzpomínala jsem si na pojmy, něco se mi pletlo atd., další doplňující otázkou byl vývoj trávicí trubice, který dopadl nakonec tak, že mi ho on vysvětlit a trošku mi to ujasnil, i když jsem o tom už měla rozhodně lepší povědomí než předtím, ale zapotila jsem se důkladně. Ještě se zeptal na Mekelův divertikl a Gratnerovu cystu. Každopádně jsem odcházela se závěrem, že jde vidět, že jsem na té embryole zabrala, i když mi pořád lítají pojmy, a že se to mám doučit, protože to budu potřebovat. Dal mi dvojku, pogratuloval a já šla spokojená domů (do čajovny). Na neuro se mě nezeptal vůbec.

Musíte počítat s tím, že i ostatní zkoušející se ptají mimo otázky, ale myslím, že když dobře zodpovíte ty vaše otázky, zkoušku vám dají. Někteří tam jsou 15 minut, někteří půl hodiny, je to rozdílné, ale vyhodit vás nikdo nechce, aspoň já jsem z toho ten pocit neměla. 
Počet zkoušejících je na každý termín různý a termíny jsou vypsané po 25 lidech. Nejhorší pro mě byly ty časové prostoje, hrozně mě to znervózňovalo, ale vy budete určitě v pohodě, protože to budete dobře naučení!!

Z čeho se učit histologii?

Tak v Brně na ni máme super skripta, které jsou naprosto dostatečné:

Tyto skripta budete potřebovat hlavně v jarním semestru :)

Tyto až druhý semestr, ale možná je lepší pořídit si je rovnou.

Embryologii využijete jak v jarním, tak v podzimním semestru.

Další učebnici, kterou bych si rozhodně pořídila, je Memorix histologie a to hlavně kvůli obrázkům a schématům. Ty ve skripech nejsou a velice se vám k učení hodí, když vám nebude něco jasné, nebo si to nebudete dokázat dobře představit.



A jako poslední skripta, které jsem měla jsou tyto olomoucké na embryologii. Některé věci jsou tam lépe vysvětlené než v našich skriptech, některé jsou nedostatečné a málo podrobné a některé naopak až moc, ale každopádně když potřebujete druhý pohled na věc, nebo vidět nějaké podrobnější schémata, tak tyto skripta jsou ideální.


Myslím si, že literatura by měla být dostatečná. Rozhodně také využívejte medatlas odkaz tady. Teď je dokonce nová beta verze odkaz tady a další užitečné atlasy, které jsou tady.



Seznam otázek, které se musíte naučit ke zkoušce najdete tady - požadovaný rozsah znalostí ke zkoušce.

A myslím si, že to by mělo být všechno. 

Upřímně, po anatomii jsem si myslela, že histologie bude v pohodě zkouška, ale tak jednoduché to nebylo. Embryologii jsem docela podcenila, takže doporučuji, abyste si to prošli hned na začátku a fakt důkladně. Dobře si rozmyslete, kdy půjdete na zkoušku, abyste to všechno krásně stihli, protože nebudete mít možnost si to posunout dozadu a kolikrát ani dopředu. 

Zvládnete to krásně!!! Rozsah je naučitelný, zkoušející jsou hodní a já vám budu moc moc držet palce ♥

Kdybyste měli nějaké otázky, neváhejte zanechat komentář.

Zatím nadšená medička

Komentáře

  1. Ta embryola je fakt ODPORNÁ. U nás máme specku šoupnutou k anatomii (jako by toho už nebylo dost?! :D) a obecku u histoly. Tobě gratuluju! (jo a u nás co vím od starších, tak nějaký embryo otázky jsou na státnice z gyndy -_-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No to teda!!! :X Moc děkuju za gratulaci, jsem upřímně ráda, že to mám za sebou :) Aha :D Jé, tak se třeba ještě s embryo setkám.

      Vymazat
  2. Jsi šikula, že jsi to všechno zvládla! :-) Mne osobně embo dost bavilo a fascinovalo, měli jsme na něj vyhrazeno několik přednášek, také se o tom chystám něco sepsat. Ale mrzí mne, jak to člověk rychle zapomene. :D A nervák je hnus, z něj si nepamatuju skoro nic. :/ Užívej pořádně volna! :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj, mohla bych se zeptat, jaká by byla správná odpověď u té otázky se semennými buňkami? Dala bych B i C. Díky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Čauky, byla správná jen jedna odpověď a mělo by to být c) - béčko by mělo být 2n 2c :)

      Vymazat
  4. Ahojky, můžu se zeptat, jestli ty preparáty, které jsme měli na cvičeních, budou na sklíčkách stejně očíslované i při zkoušce? nebo to bude uplně jiný set? děkuji :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Čauky, na zkoušce dostaneš jen speciální malou kazetku, kde bude 10 sklíček + k tomu papír, kde budeš mít kolonky od 1-10. Nebudeš tam ani psát sám/sama, co to je za preparát, protože k tomu všemu dostaneš vytisknutý ten seznam preparátů ze stránek ústavu a budeš jen psát např. 1. - 27 a tak :) Oni ti to pak jen zkontrolují. Nemusíš se ničeho bát, ty skla jsou fakt krásné ;)

      Vymazat
  5. Ahoj. Jak dlouho ses na tu zkoušku z histoly připravovala, smím-li se zeptat? Tři týdny před jsou asi hodně málo, že? ://

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahooj, já se učila velmi jemně v semestru - embryo téměř vůbec a potom víc před Vánocemi. Před Vánoce se mi samozřejmě nechtělo a po Vánocích a Novém roce jsem logicky nestíhala ani prd, takže jsem nestihla tu embryo a zkoušku jsem poprvé neudělala :) Pokud ses učil/a v semestru, tři týdny v pohodě tempem stačí. Pokud ses neučil/a v semestru, 3 velmi intenzivní týdny by měly stačit, ale je toho taky dost a učí se to docela blbě, nicméně vždycky je fajn jít to zkusit, napsat si test, udělat si preparáty a ústní kdyžtak v klídečku dodělat :) Vůbec nic se nestane. Držím palce!!

      Vymazat
  6. Ahoj, všichni kolem se ohání Junqueirou a dalšíma knihama, vážně myslíš, že skripta (a Memorix) jsou dostačující? :)
    Díky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, úplně dostačující. Nikdo tam nechce žádné detaily, stačí rozumět celku :)

      Vymazat

Okomentovat