Závěrem semestru :)

Další TŘETÍÍÍÍÍ semestr uplynul jako voda a my teď už jen doplňujeme restíky a hlídáme si docházku na posledních cvikách. 
Jak se vůbec mám? Je to momentálně docela napjaté, protože samozřejmě jsme na konci krásného zimního semestru a nervíčky pracují na plno. Sbíráme zápočty o sto šest a snažíme se z toho vybruslit co nejlíp. 




Na začátku jsem psala, že mi tento semestr připadá mnohem horší než byl celý prvák a za tím si opravdu stojím. Všechno je totiž důležité a jsou to věci, které byste si měli pamatovat už navždy a napořád, abyste jednou mohli zachránit život pacientovi.

Klinický případ
Na fyziole jsme probírali hemostázu - neboli zástavu krvácení. Myslela jsem si, jak strašně podrobně jsme se to učili na gymplu, ale jakože když jsme to teď projeli celé, jak to opravdu je, musela jsem se jen smát, jaký nepoměr v informacích je mezi gymplem a medinou.
Nejenže je to složité jak prase, ale musíte to vědět opravdu přesně, protože k hemostáze se vztahují mnohá onemocnění a zdravotní stavy, kdy pacient bere různé léky a vy musíte vědět, co to obnáší. 
Například moje babička je na warfarinu, což je lék na ředění krve, který se bere v tabletách například po žilních trombózách, plicních emboliích, nebo při fibrilaci síní - což byl právě její případ. Je hrozně důležité vědět, do jaké míry můžete člověka "naředit" a všechny faktory, které to ovlivňují (například vitamín K ve stravě) či kontraindikace, kdy se tyto léky užívat nesmí (žaludeční vřed). 
Když nebudete mít pacienta dobře kompenzovaného, může se stát například to, že spadne, bouchne se do hlavy a zemře na vnitřní krvácení, nebo to, že se mu nějaká ta sraženinka vytvoří, protože bude mít v těle moc vitamínu K. A hned máte problém. 

Zápočty, zápočty a zase zápočty
Jak válčím se zápočty? Překvapivě docela dobře. Zápočet z histologie mám už oficiálně 2. týden a to jen díky mému super spolužákovi. Bylo to totiž tak, že jeden víkend byla u mě na návštěvě kamarádka, takže jsem se samozřejmě nic nenaučila. Následující hodinu histologie jsem fakt test psát nechtěla a náš vyučující se k tomu postavil tak, že vezme dobrovolníky - ale jen 6 lidí. Těch šest lidí se samozřejmě nedokázalo domluvit (protože jich chtělo být víc!!! - ano, takový já mám opravdu kruh :D), no tak nakonec na popud zmíněného spolužáka vzal lidi náhodně. A hádejte, čí kartu měl v ruce. Jen jsem se zasmála a šla jsem psát. Test byl podrazácký a těžký, ale nějak jsem to s odřenýma ušima udělala, i když mi teda náš vyučující trošku pomohl, jelikož se mě na nějaké otázky ještě doptal ústně. A tak jsem k prvnímu zápočtu přišla.

Druhý zápočet - z fyziologie se psal tento týden. Psali jsme test o 20ti otázkách, kdy jsme museli mít 12 dobře. Upřímně, je to docela fraška, když nás to nechají dělat sami na PC, ale ve Vesmíru musí být vždycky nějaká rovnováha, tím pádem nás zase krásně vyhážou u té závěrečné zkoušky (:D)... I když samozřejmě doufám, že i to nějak ustojím.

Poslední zápočet z tohoto semestru je z biochemie a ten píšu příští týden 21.12. - zrovna na moje narozeniny. Loni, přesně v tento den, jsem měla pitevní přezkoušení, které jsem si dala jako takový krásný dáreček a doufám, že tohle bude naprosto stejný případ, věřím, že to zvládnu :))



A jak ti jde učení na zkoušku?
Už jsem začala a stihla jsem docela důkladně projet celou Obecnou histologii, i když mám pocit, že si z toho nic nepamatuju, snad to bude dobrý. Nechtělo by se mi to opakovat. Teď se věnuju biochemii na zápočťák, ale zase najedu i na to ostatní, beztak většina je pro mě opáčko, jen se trošku bojím té embryologie, že to stíhat nebudu, tak spoléhám na kapičku štěstí a na to, že se to zas nějak udělá. Paní docentka ze začátku zkouškového prý zkoušet nebude a má ji zastoupit pan profesor, který už je v důchodu, histologický postrach univerzity. Co k tomu říct? Challenge accepted!! :)



Falalalalalalalala
Dobrá zpráva je, že začínám být už krásně vánočně naladěná. Dárky mám skoro koupené, všude jsou stromečky a všechno je v takové té předvánoční pohodě. Až na ty davy lidí v Brně, kapří krev, fronty u pokladen... No, nechme to plynout. Dokonce jsem si i na příští týden nachystala speciální "kostým", když už teda ve škole trčím do jednadvacátého :) - uvidíte na instagramu.



Ještě bych neměla zapomenout na jednu událost, která proběhla na konci listopadu a to byl Ples Lékařské fakulty ♥ Ten byl naprosto skvělý a já si ho maximálně užila a myslím, že ostatní taky! Takže tímto vyzývám nižší ročníky, rozhodně si to nenechejte ujít :)


Celkově se mám opravdu dobře, mám kolem sebe samé skvělé lidi, podle ohlasů na ASKu vidím a čtu, že vás tohle všechno ještě pořád baví, a že to fakt k něčemu je. Sem tam mě sice chytají nervy, ale to je asi úplně normální, vždyť koho ne. Můžu říct, že další semestr bude asi jeden z nejtěžších za celé studium, no optimismus nás však nesmí opustit a musíme věřit a samozřejmě se učit. 

Jestli vás něco konkrétního zajímá, můžete mi napsat na ASK http://ask.fm/zezivotamedicky nebo si mě přidat na instagramu https://www.instagram.com/zezivotamedicky/ .

Od té doby, co mám nový mobil, mě totiž velice začaly bavit stories, tak kdybyste chtěli vidět takový ten všední život medičky, klidně můžete mrknout. 

Až bude čas, chystám nové články a dávám si ty staré zbytky tak nějak dohromady, určitě se tu brzy něco zase objeví. 

Držím vám všem palečky, ať se vám všechno ve škole podaří podle vašich představ a užijete si krásné Vánoce ♥ Beztak se vám do té doby ještě ozvu.

Mějte se krásně.
Zatím nadšená

Btw.: Dokonce jsem se stala spoluorganizátorkou jednoho projektu, který vypukne v dubnu, ale o tom vám napíšu až později, máte se na co těšit :)) 

Komentáře

  1. Ahoooj, zrovna to s tím warfarinem jsme tento týden řešili na semináři z bioly, celkem dobrá shoda náhod! Je pěkné vidět, že do nás nehustí zbytečnosti. :)) A gratuluju k tomu zápočťáku z histoly - přijde mi super, žes to dala aniž by ses učila!! (y) Gééénius :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nene, nehustí, hodně z těch věcí je fakt důležitých, ale taky nesmírně komplikovaných a někdy mám pocit, že to už do té hlavy prostě nedám, že není místo :D Ale bude muset být a nějak se to musíme naučit. Teď úplně vidím, kolik "zbytečností" bylo v anatomii a kolik toho stejně za ten rok zapomenete :D Achjo...
      Děkuju moc za gratulaci!! :) Dokázala jsem to logicky odvodit, něco jsem tipla a měla jsem prostě štěstí a jak říkám, vyučující mi pomohl, takže skvělé, Géééénius ani náhodou :D :D

      Vymazat
  2. Heh, tu hemostázu se budeš učit ještě tak dvacet milionkrát a stejně ji pokaždé zase zapomeneš :D Já ji už zas neumím mám takovej pocit. Teď, abych na to šla znovu kouknout fakt :D

    A zkoušku zvládneš, budu posílat telepaticky všechny své histologické vědomosti a pozitivní energii, kterou ze sebe vycucám. Ale myslím, že to ani nebudeš potřebovat,jseš šikulka sama o sobě :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, to je asi tak jak buněčný cyklus a meióza :D Jen poprvé je to fakt drsné jako... (ale to byl i buněčný cyklus a meióza :D :D) Běž se kouknout, šup šup :D Paní doktorko!!

      Děkuji moc, ale obávám se, že bych té zkoušce moc z tvých vědomostí nedala :D :D (promiň!!! z anči si třeba nepamatuju skoro nic :D), ale ta pozitivní energie, ta se bude hodit, mockrát děkuji ♥♥
      Nooo, zase pojedu trošku na štěstí (jako vždycky), takže potřebovat to budu, ale fakt děkujuuuu ♥

      Vymazat
  3. tvoje články sú tak skveleeeeee :))))

    OdpovědětVymazat

Okomentovat