Základy lékařské terminologie I+II

Prváčci, já se fakt hrozně moc omlouvám, ale slibuju vám, že histo + embryo doplním ještě před začátkem letního semestru. 
Nicméně rozhodla jsem se vám dnes napsat něco o latině, jak to všechno bylo a probíhalo, a že se opravdu nemusíte ničeho bát.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi6abr5Nz_OVwqX25GRpd6qyF0NzWwx4KiqEv-Xu8tGrgD3pGIaHkZYur1fttu3hykHSMly4leCyXf0TpM57RB4PR2EH-PPdWwpoS2qDeMwX3ysHiO2Dc-RadrcMtSXMDFZr9y1vWSa_PXu/s1600/DSC_0006.jpg
Nechci dělat reklamu, ale co mě z latiny fakt bavilo bylo to, že jsme dokázali i něco aplikovat do běžného života. A další úžasná věc byly živé slova - Anima Sana in corpore Sano - neboli "V zdravém těle, zdravý duch". Když si dáte dohromady první písmenka, co vám z toho vyjde? 
Ano. Přesně to, co si myslíte. Sport je opravdu důležitý!!! 

Základy obecné terminologie, je předmět ukončený zkouškou v letním semestru. Pro budoucí prváky vysvětlím stručně náplň - jedná se latinský a řecký jazyk, respektive jen slovní zásobu a velmi základní gramatiku. Rozhodně se nebudete učit formulovat běžné věty, jen to, co se opravdu používá v lékařské terminologii, i když v praxi pak stejně zjistíte, že vedou zkratky a reálně se gramatika zapomíná - co byste taky chtěli, když ji máte poprvé a naposled v prváku :)


Zimní semestr

  • Cvičení + seminář - 2 hodiny týdně ZÁROVEŇ
  • Průběžný test - není nutné napsat
  • Zápočtový test - hranice úspěšnosti 75 nebo 70% (podle úspěšnosti v zápočtovém testu)

Je tu taková malá zrada. V ISu je tento předmět vedení dvojitě, jako seminář a cvičení. Prakticky to znamená to, že seminář a cviko probíhají současně, to znamená, že celková hodinová dotace je 2 hodiny/týden. Nic víc, nic míň.
V průběhu semestru se píše test, který je jen informační pro vás. Pokud jej napíšete nad 75%, sníží se vám hranice u zápočtového testu na 70%. Pokud jej nenapíšete, hranice u zápočťáku zůstává na 75%.
Průběžný test v prvním semestru mi přišel poměrně jednoduchý. Jsou tam různorodá cvičení a opravdu jsou to základy, nemusíte se bát. Doporučuji mrknout na strukturu testu předem.
Zápočtový test, který se píše na konci semestru je docela o dost víc obtížný. Opět mrkněte na strukturu - myslím, že nám dokonce posílali vzorové zadání, abychom věděli, jaké typy cvičení tam můžeme očekávat. Šílený byl na tom ten čas - máte na to jen 30 minut. Dopsala jsem a rovnou mi test brala z ruky. Ani jsem si to nestihla zkontrolovat a to mi na tom docela hodně vadí. 
Po testu jsem absolutně nevěděla, jestli jsem to udělala, nebo ne, každopádně nějakým zázrakem se mi to podařilo a byla jsem moc ráda. Až po úspěšně napsaném zápočťáku jsem dostala zápočet z cvika i ze semináře. Další podmínkou je ještě docházka - povolená je jedna neomluvená absence.

Letní semestr

  • Cvičení + seminář - 2 hodiny týdne ZÁROVEŇ
  • Průběžný test - není nutné napsat
  • Zápočtový test - hranice úspěšnosti 75 nebo 70% (podle úspěšnosti v zápočtovém testu)
  • Zkouška - test (překlad 75% min.) → ústní část (hodnocená individuálně)
Druhý semestr byl pro mě horší, protože jsem latinu docela odsunula stranou kvůli anatomii, heh... Co se týká náplně, tak začínají se brát číslovky, dodělává se latina a začíná se řečtina, včetně gramatiky a všeho. Navazují na to slovesa a tím to hasne. 
Opět se píše průběžný test, který zahrnuje pouze překlad a gramaticky jsou v něm hlavně číslovky a slovesa (+ celý předchozí semestr) je to asi 20-30 vět? Už si přesně nepamatuju. Platí stejné pravidla, jak pro semestr zimní.
Zápočtový test jsme potom psali v pitevním týdnu (nebo ve zkouškovém, jak jsou vypsané termíny, jak se to komu hodí a jak si kdo troufá), každopádně byl to masakr, ale dalo se to zvládnout. Vychází to hlavně z řečtiny a spoustu věcí musíte logicky odvodit, protože se to všechno už neučíte mechanicky, jak v latině, ale to pochopíte sami, až k tomu dojdete. Jsou to totiž hodně složeniny - předpona - kořen - přípona. A tímto systémem je vytvořená většina slovíček. Časový limit se mi zdál teda lepší než v tom zimáku, už jsem necítila tak velký tlak, ale úplně jistá jsem si tím, jestli to mám, nebo nemám nebyla, protože jak říkám, je to hodně i o logice a o tom, jaký máte cit pro jazyk.
Pokud úspěšně napíšete zápočťák, tak vám gratuluji a můžete ke zkoušce. 

Zkouška

Zkoušku tvoří test a ústní část. V testu se vyskytuje asi 20 vět, kde je ale úplně všechno. Celá gramatika a slovíčka celého roku. Doporučuji naučit se i to, co je na konci skript navíc, protože mají moc rádi lékárenskou terminologii - např. suchý výluh z rulíku zlomocného. Nepodceňte to, bude to tam. Pokud jste se poctivě učili, nebudete mít problém, pokud ne, dá se to dohnat a zvládnout, ale áčko to asi nebude. Už je to prostě na vás, jak se k tomu postavíte. Latina se dá v pohodě zmáknout i za měsíc, když se tomu budete intenzivně věnovat (na áčko, řekla bych...).
Test umí být dost zákeřný, ale pokud ho uděláte, zaručeně budete mít i zkoušku. Neslyšela jsem o nikom, kdo by letěl z ústní.
Ústní probíhá tak, že si vylosujete jeden papír, kde máte různé gramatické cvičení a ty cvičení postupně s vyučující procházíte. Součástí je samozřejmě recept, který musíte umět správně přečíst a vysvětlit, proč to tak je (budete to dělat v hodinách). Dále s vámi vyučující projde chyby ve zkouškovém, případně zápočtovém testu a to je všechno. Buď vám známku vylepší, nebo nezmění.
Jo, ještě by bylo asi dobré podotknout, že hranice na úspěšné složení testu je 75% na éčko, což je teda na můj vkus hodně vysoko. Pak to samozřejmě stoupá nahoru po 5% (ta známka). Pokud test napíšete nad 95%, máte Áčko automaticky a na ústní už nejdete, odcházíte hned po testu.

Věřím, že latinu zvládnete levou zadní, rozhodně se jí nemáte proč bát, je to jedna z těch lehčích zkoušek. Smutné na tom je akorát to, že do šesťáku to všechno všichni krásně zapomeneme :D ... 

Komentáře

  1. Latina byla super, to mě bavilo :) A počkat počkat, to je tvoje tetování? :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně jak co a jak kdy :D Ale na zkoušku se učit mě nebavilo a hlavně jsem byla nemocná :/
      NENÍ!!! :D Zastávám názor, že proč bych měla polepit Ferarri :D :D :))

      Vymazat
    2. A jééé a já už se těšila, že máš tetování a ono nic :D I když popravdě tyhle latinské nápisy jako tetování moc nemusím, vadí mi, že tomu často ti lidi ani nerozumí a nechávaj si to vytetovat jen proto, že se jim to zdá cool. Ale nebudu ti tu spamovat :D

      Vymazat
  2. Ahoj, můžu se zeptat, jak dlouho ti trvala příprava na zkoušku? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jedno odpoledne a stačilo mi to. Sice jsem neměla dobrou známku, ale byla jsem nemocná a fakt se mi nechtělo a nešlo mi to :/

      Vymazat
    2. děkuju za odpověď, ať se ti podaří zítřejší test :)

      Vymazat

Okomentovat