Novinky z konce i začátku

Původně jsem chtěla napsat tématický článek, ale nakonec jsem si řekla, že když jsou teda ty Vánoce, měla bych shrnout určité věci, které se staly v tomto semestru a zahrnout sem také své myšlenky, co jsem vám chtěla říct už dááávno. Takže vítejte u dalšího neurčitého čtení od Zatím nadšené.





19.12. jsem postovala stories v santovské čepici stojíc před histologickým ústavem. Dokonce jsem od paní prodavačky v obchodě sklidila pochvalu, jak mi ta červená rtěnka strašně moc sluší. Měla to být taková malá recese, kterou jsem vymyslela někdy v říjnu, když jsem se dozvěděla, že budeme mít školu pravděpodobně do 23.12. Nakonec to dopadlo tak, že ti šťastní končili 20.12. a ti, co psali zápočťák z biochemky končili 21.12. nebo 22.12. a 23.12. bylo vyhlášeno oficiálně volno :)

Ten den mě ještě čekala organizační schůzka s IFMSA ohledně Světového dne zdraví, kterého jsem se dobrovolně stala organizátorkou (a samozřejmě díky tomu, že mě vybrali). Na schůzce se probíraly nejrůznější záležitosti, mimo jiné se vymýšlely témata atd. Řeknu vám, bude to masakr a zabere to šíleně moc práce s úsilí, ale rozhodně to bude stát za to!! A já už se na to moc moc těším. Doufám, že se za námi přijdete kouknout do Olympie!! Poslední víkend v dubnu - ještě to určitě zmíním.
Mám takový pocit (jsem si jistá), že jsem z organizátorů nejmladší a ráda bych to pojala opravdu zodpovědně. Budu mít ještě s jednou slečnou na starost vzdělávání, to znamená, že budeme proškolovat dobrovolníky, co se týká programu i organizace, budeme domlouvat přednášky a přednášející a možná na samotném WHD mít na starost i nějaké stanoviště. Mám jeden skvělý nápad, který bych si moc ráda chtěla prosadit, protože si myslím, že je to hodně důležité, tak doufám, že se mi to podaří (zmíním se později, až to bude jisté, zatím nechci moc vyzrazovat).


A proč jsem se vlastně do projektu zapojila? Jaká je moje motivace?
Byla bych moc ráda, kdyby se LF MU víc zmedializovala, protože mi přijde, že jde slyšet hlavně o LF UK a to mě docela dost mrzí, vzhledem k tomu, že naše fakulta je taky super. Chtěla bych vás postupně informovat o projektech, které pořádáme a o různých akcích, abych vás možná trošku víc motivovala k tomu, hlásit se i sem.
Hodně z vás mi napsalo, že Brno ani nebudete zkoušet skrz to, že se sem hlásí strašně moc Slováků. Jo, je to pravda. V našem kruhu je dokonce víc Slováků než Čechů. Já osobně vycházím s každým a nemám s tím problém, Slovákům se nedivím, že se sem hlásí například už jen skrz cenu přihlášky na fakultu, ale to vůbec není důvod, abyste to nezkusili i vy! Každý má šanci, je to jen o tom, jak důsledně se na ty přijímačky budete připravovat. Oni se očividně připravují dobře a svědomitě, a proto se jich sem i tolik dostane. Není to o ničem jiném. Je mi jasné, že v takové Praze jich třeba tolik není skrz tu vzdálenost, Brno je tímhle doslova pověstné, ale fakt, šanci má každý a to úplně stejnou!! 

Jeden z nejvíc fantastických dárků letošních Vánoc ♥ Nemůžu se dočkat, až si ji přečtu :) A ten přebal je fakt špička!

Abych se vrátila k tomu předvánočnímu týdnu - jelikož jsem patřila k těm 40ti míň šťastným (dobře mi tak), musela jsem si napsat zápočťák z biochemky.
Měla jsem v plánu učit se na něj poctivě asi 3 týdny, ale znáte to. Najednou máte milion přednějších věcí na práci (například nakupování vánočních dárků, kafíčka se spolužáky, randíčka se spoluzačkami, courání se po trzích, bruslení s přítelem atd.), nakonec to dopadlo tak, že jsem se na ten zápočťák učila asi týden. Nebyl nějak extrémně těžký, ale bála jsem se toho docela dost, protože biochemka nepatří zrovna k mým favoritům, ale nakonec jsem to hezky zvládla a užila si narozeninový den s kamarádkou ♥

Dárek od přítele, hodinky, které jsem chtěla asi 3 měsíce ♥♥♥ A náramek od kamarádky ♥♥♥

Vánoce jsem si užila taky skvěle, jen jsem se musela učit, i když na Štědrý den jsem tomu fakt moc nedala (skripta pod stolem se nekonaly :D)... Dostala jsem letos strašně moc krásných dárků, které mi udělaly obrovskou radost.
Skrytou i neskrytou reklamu musím udělat Dolleru, který je naprosto skvělý a dokonalý. Je to odreagovačka, a když si ho krásně vyzdobíte a uděláte dle svého gusta, tak vám i krásně ušetří čas. A letos ho dostala fakt obrovská spousta lidí.


Zimní zkouškové druháku bych nazvala trefně - klid před bouří. Abyste to pochopili, opravdu mám jedinou zkoušku - histologii a embryologii, která má však 3 části:

  • Preparátový test - Ze 70ti sklíček jich dostanete 10. Ty si postupně dáte pod mikroskop a 7 jich musíte určit správně, abyste se dostali k druhé části.
  • Histologicko-emrbyologický test - Skládá se ze 30ti otázek na celé probírané učivo. Máte 5 možností, jedna je správně a abyste se dostali k poslední části, kterou je ústní, musíte mít 19 otázek správně.
  • Ústní zkouška - Zde si klasicky taháte otázky - dvě. Jedna z obecné/speciální histologie, druhá z obecné/speciální embryologie. 
No a pokud tohle všechno zvládnete (v jednom dni), máte úspěšně zkoušku za sebou. Skvělé na tom je, že když vás vyhodí například na ústní a máte preparáty i test hotový, nemusíte je už na dalším pokusu opakovat a jdete už jen na ústní. Smutné na tom je to, že i když je to jedna zkouška, je toho poměrně hodně. Ale věřím tomu, že se to zase nějak zmákne!!
Takže vážení, pokud tohle dám toho 12.1., čeká mě slastných 5 týdnů a 3 dny odpočinku!!! Letím do Milána, možná pojedeme s přítelem na hory a určitě bych si chtěla najít brigádu. V mezičase bych vás ráda zbombardovala články, které už mám dlouho rozepsané, ale těžce jsem to přes semestr zanedbávala a ráda bych se začala psychicky připravovat na pekelné léto!

V létě nám přibudou 3 nové předměty - Lékařská mikrobiologie ♥♥♥♥ - nad tímto reálně uvažuju jako nad budoucí specializací, ale ještě uvidíme, brebery, antibiotika a imunitní systém mě totiž opravdu strašně moc baví. Navíc je to obor klinický, dá se zde dělat výzkum a dokonce i výuka je možná, takže bych reálně mohla zůstat v kontaktu s univerzitním prostředím a třeba si někdy udělat doktorát (hahaha :D). Druhý obor, který mám vymyšlený je taky super a je teda rozhodně víc poklidný. Zatím mě to drží ještě od předprváku (čti nutričního), uvidíme, jestli to tak zůstane i nadále.
Dalším předmětem je Propedeutika a Teoretické základy klinické medicíny - propedeutika byla dřív rozdělená na interní a chirurgickou. V nové akreditaci to spojili, tak uvidíme, co z toho vyjde. Měli bychom chodit i do nemocnice. Teoretické základy klinické medicíny je předmět naprosto nový - na 2 celé roky - a vůbec netuším, co od toho čekat, ale jak je tam to slovíčko KLINICKÉ, tak se mi to líbí. Protože klinika je opravdu to, co postrádám, a jakmile jsou ve skriptech či v učebnicích jakékoliv defekty, anomálie, onemocnění, hned se toho chytám - je to prostě zajímavé a doufám, že až na to přijde, tak v tom budu sakra dobrá, protože mě to bude moc moc bavit :)

A proč jsem tedy mluvila o pekelném létě? Protože v létě mě čekají dvě zkoušky - a to biochemka a fyziola. Fyziola je super, ale je těžká, šíleně si na ni v Brně potrpí a je vyhazovací jak prase. A biochemka mi nejde a nemám ji moc ráda (až na ty klinické defekty :D)... 
Mám k tomu asi jen tuhle fotku, která je opravdu trefná:

http://gif-finder.com/wp-content/uploads/2015/04/Peter-Dinklage-I-demand-a-trial-by-combat..gif
Jestli já to dám do konce června a nevyhodí mě ani z jednoho, tak budu opravdu Bůůůh, protože je to skoro nemožné. Kor ještě, když ve staré akreditaci byla biochemka rozdělená na dvě samostatné zkoušky a my to teď máme celé dohromady + k fyziologii se nám přidala celá neurofyziologie, což byla taky samostatná zkouška - KMN.
Nemluvím o tom, že tam ještě bude milion zápočtů, muhahaha, tak mi tohle oddechové zkouškové, prosím přejte :) Ale nechci si stěžovat, zase se to beztak nějak udělá, věřím tomu!

(Navíc mám jako přání v Dolleru napsanou pochvalu od nejpřísnější zkoušející z fyziologie, tak uvidíme, co na tom bude pravdy :D)...

Ještě bych asi měla dodat, že v tomto zkouškovém byla v Brně normálně zkouška z anatomie, jenže skrz novou akreditaci ji dali na 2 semestry, tím pádem zůstala jen histola a biochemku mám už na 2 zkoušky rozdělit nemohli, takže zůstala jen jedna a je to dohromady (na dvě by to bylo samozřejmě mnohem lepší a lehčí). Takže tak je to u nás.

V tyto a následující dny mám a budu mít hlavu zabouřenou hluboko v té růžové hrůze, a i když mi to neleze do hlavy tak krásně a ideálně, jak bych chtěla, věřím, že to nakonec všechno dobře dopadne. Vždyť přece musím věřit v happyendy, nebo ne? Obrovskou motivací jsou pro mě plány, které na ten volný čas mám. Do zkoušky se vám možná ještě ozvu, když na tom budu psychicky špatně, zatím se docela hezky držím a mám takový zdravý respekt, ale pořád pocit, že to zvládnu a prostě to dám. 

Jako poslední, ale poslední věc, kterou bych tu chtěla ještě zmínit - na asku mě často porovnáváte s Blondýnou. Porovnáváte něco, co je neporovnatelné ve všech aspektech, takže opravdu, šetřete v tomto dechem. Každá jsme naprosto jiná, studujeme jiné školy a máme jiné životy. Je zvláštní, když mi píšete, co si o ní/její organizaci času atd. myslíte, protože je to fakt něco, co nevyřeším a spíš byste to měli směřovat na ni, pokud jí to chcete napsat. Samozřejmě mi to nevadí, jen mi to přijde zvláštní a jí určitě taky, jelikož můj ask sleduje :D Stejně tak, jak jste se dnes pustili na jejím asku do řešení, že "Brno je easy škola". Jsem klidný člověk, ale tady si prostě vybavím jediné memečko →

http://www.drodd.com/images11/meme-faces19.jpg

Děti, děti, nemůžete porovnávat třeťačku ze zubního z druhačkou ze všeobka prostě, tohle nejde, navíc Praha to má rozvržené celkově jinak a s tím já nic neudělám a třeba loni si dost živě pamatuji, že se zimním i s letním zkouškovým jsem končila dááávno po holkách z Prahy - z mého ročníku samozřejmě. 
Je fajn se nad tím někdy trošku zamyslet, jinak je mi to fakt jedno :D :))

(Btw, ale tohle zkouškové beru taky jako za jedno z těch lehčích).


Přeji vám všem krásný vstup do Nového roku 2017! Ať je pro vás tím, co si přejete, prváčkům držím palce na biofyziku a jiné zkoušky, které je čekají a maturanti, vy nestresujte, ještě máte čas!!! ♥ 

Mějte se krásně!!
Kdybyste mě chtěli odreagovat, neváhejte napsat na email nebo se zeptat na ASKu (děkuji za každodenní spam, ještě pořád mě to moc baví :D a taky se někdy bavím :) ).

Zatím nadšená

Komentáře

  1. To mě potěšilo, vidět klinickou mikrobiologii napsanou se srdíčky. Já zatím jen amatéřím, ale jsem vždycky strašně na větvi z pozorování čerstvé krve nebo špinavé vody z akvária. (A malá poznámka: Snad si tě s blondýnou nepletu, ale většina z Vás, medických bloggerů, má docela podobné názvy blogů, tak se to může míchat, když jich jeden člověk čte víc.)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jakože já si myslím, že po takové době už lidí ví, která z nás je která :D Navíc máme fakt jiný styl všechno snad :)) Ale jakože možné je všechno.
      Co se týká mikračky, tak mně se strašně líbí bakterie na Petriho miskách, vypadá to fakt skvěle :D Navíc když si prostě uvědomíš, co to všechno dokáže udělat... Je to prostě taková alchymie :)

      Vymazat
  2. Milý článek :). Moc by mě zajímalo, jak probíhá u vás WHD. Existuje už nějaký program?
    Jinak držím palce na zkouškové a přeju vše nej do nového roku ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji, já tobě taky! :)
      WHD probíhá formou stanovišť v místním nákupáku, ty stanoviště jsou vždycky tématická podle aktuální situace a podle toho, jak se domluvíme. Lidi si tam můžou zkusit různé věci i prakticky :) Až to bude domluvené přesněji, určitě o tom napíšu víc ;)

      Vymazat
  3. Super článok ako vždy :) chystám sa k vám do brna na DOD tak ťa tam snáď niekde uvidim :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji!! Hej na DOD bych se chtěla dostat, ale upřímně nevím jak a přes koho :( Uvidíme, třeba to ještě nějak pořeším :))

      Vymazat
  4. Všechno se zvládne, jako vždycky, uvidíš :)) Gratuluju k zápočťáku, jseš šikulka! :)

    Lidi jsou lidi a vždycky budou srovnávat, nic si z toho nedělej, člověk se musí naučit některé věci odfiltrovat.

    Jo a ty hodinky jsou fakt super! :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Musi musi, dneska jedeme do skoly na preparaty a ja uz pomalu ale jiste chytam nerva 😂😱 Nechci se videt v tom letnim zkouskovem, to bude naprosto strasne. Uz abych zacala s fyziolou 🙈 A moc dekuji za gratulaci!

      Hej fakt jako ale nekdy ti to prijde jak totalni demence 😂 Rikam, jsem rada, ze jsem se tohle naucila a s nikym se neporovnavam, vzdyt to je jen k vzteku 😊 Ja se tomu spis uz jen smeju 💩💩

      Jooo, jsou! ❤ jen jsem dlouho hodinky nenosila a musim si zvykat 🙈


      Vymazat

Okomentovat