Report z Meetingu

25. srpna 2015

Pamatuju se, že ten den bylo hezky, já seděla doma a neměla zrovna nic na práci. S myšlenkou založit si blog jsem si v hlavě pohrávala už pár dní, tak jsem si řekla - proč to neudělat? Co je přece na tom? Vymyslet název pro mě překvapivě nebyl problém, jakoby ten nápad ležel celou tu dobu v hlavě. Ze života medičky - adresa byla volná.
Další naivní a přemotivovaná prvačka je na světě. Ze začátku jsem se ani nestarala o jiné blogy, to přišlo až tak časem, kdy jsem objevila Medické blogy na FB. A tak přišla Lapinka, Bloncka, která mě hned na začátku pěkně vytočila, Lienka, medička z Plzně a samozřejmě naše skoro MUDr. z Hradce Králové.
Všechny ty blogy jsem tak nějak po očku začala sledovat a rozhodně to nelituju, protože takové věci se nikde jinde nemáte šanci dozvědět a kor ještě z různých úhlů pohledu.

Otázka zněla. Vydrží mi to?


Ze začátku bylo na tu otázku moc těžké odpovědět. Byla jsem však extrémně přemotivovaná, chtěla jsem se s každým podělit o zkušenosti a zážitky a tak jsem přidávala články téměř denně, i když třeba nestály za moc. Pak přišla dovolená v Řecku, kterou bych nazvala zlomovým okamžikem, ale přečkala jsem ho a vrátila jsem se a znovu jsem psala, psala, psala.

S každým novým článkem začaly přibývat komentáře a blog byl čím dál tím navštěvovanějším. Byla jsem hrozně moc ráda, protože jsem ani publikum nečekala. V minulosti jsem pár blogů měla a nikdy nebyly nějak extra oblíbené. Tohle bylo nové a já na to nebyla zvyklá, ale těšilo mě to.

Když mi psalo čím dál tím víc lidí, věděla jsem, že už nepřichází v úvahu s blogem přestat. Cítila jsem za něj zodpovědnost a nechtěla jsem nikoho zklamat. Ono když pozornost přijímáte a berete si energii, která vás dobíjí, musíte také něco těm lidem odevzdat na oplátku. Blogování není nic jiného jen výměna energií mezi blogerkou a čtenáři.
Uvedu krátký příklad - dám vám testy z minulých let, tipy na přijímačky, popíšu vám průběh, uklidním vás → dodám vám energii jít dál, vydržet.
Když mám já před zkouškou a šílím, píšete mi slova podpory a naděje a kolikrát mě tím i dokážete dohnat k slzám → a dodáte mi strašně moc energie tam jít a tu zkoušku prostě zmáknout!

8. července 2016
... jsem se poprvé setkala s jednou z mých čtenářek a vznikla o pár dnů později vznikla myšlenka Meetingu, ale nechci vás nudit historií, protože už jsem o tom psala. Podrobnosti si můžete přečíst v tomto článku.
Leonka poté vytvořila na FB událost a když jsem viděla, že se zúčastní čím dál víc lidí, začala jsem na 100% počítat, že neděli 18.9. si vyhradím pro vás :)

Kolem 20. srpna 2016 
... kdy už byla myšlenka Meetingu nějakou dobu nastíněná mě napadlo, že bych chtěla budoucím prvákům něco věnovat. Chtěla jsem jim dát něco, co by je dokázalo potěšit, namotivovat a aby to byla zároveň maličkost, jako památka na ten den a setkání s imaginárním kámošem.


A tak jsem pracovala a pracovala, až vznikl "Motivační dopis", kde jsem se snažila zachytit to více uvedené. Motivační dopis jsem napsala pro každého zúčastněného na jméno a jelikož jsem to chtěla mít vyšperkované do detailů, vymyslela jsem si to, že každý dopis zvlášť nad svíčkou opálím, udělám pečetě a tím ty dopisy svážu.


Původní nápad byl udělat je z normálního vosku, což byla hloupost a samozřejmě by to nešlo.
Druhý nápad byl vosk pečetí, který se k mému překvapení dal poměrně lehce sehnat. Jenže, jak vyrobit pečetidlo? A ještě pečetidlo s hashtagem "StayNadšená"?



Haha... Ruky popálené a vymyslet systém na to, jak efektivně vyrobit pečetě taky nebyl zrovna jednoduchý. Nakonec k tomu posloužil plynový kahan, stará železná miska, stará lžička, skleněná podložka,tuhé mýdlo, plechový (hliníkový) kryt z čajové svíčky, provázek (součástí pečetí) a takový ten moc ostrý nůž na otevírání dopisů.

Napíšu vám jednoduchý postup, kdyby vás někdy napadlo dělat podobnou "šílenost":

  • do staré plechové misky nalámete pečetní vosk, položíte na azbestovou mřížku a zapnete plynový kahan, počkáte, až se vosk rozpustí
  • dopředu si nastříháte provázek (podle mého názoru vypadá nejlépe takový ten hnědý, přírodní, co vidíte na fotkách), měl by být pevný (cca 12 cm na jeden dopis, ať se to dobře zavazuje)
  • taky si nachystejte plechový kryt z čajové svíčky - předem vystříhněte dno, aby vám zbyl jen ten okraj (poměrně dobře to jde normálníma nůžkama na nehty)
  • poté potřete skleněnou desku tuhým mýdlem, přiložte provázek, na něj (a na místo od mýdla) kryt od svíčky a hned tam nalejte dvě malé lžičky horkého vosku (musíte pracovat rychle)
  • poté do horkého vosku přes obal od svíčky vyrazte pečeť, oddělejte obal a nechte tak 20 sekund schnout
  • pečeť od skla oddělte pomocí nožíku na otvírání obálek a voilá - je to na světě!
Pečetě netrvaly ani tak moc času, když jsem si našla takový skvělý systém. První jsem to zkoušela odkapávat nad svíčkou a podobně, ale vůbec mi to nešlo. Jo a samozřejmě pečetě, co se vám zlomí nebo nepodaří rozhodně nevyhazujte! Nechejte ten vosk znovu rozpustit, ať to není waste - přece jeden obdélník vosku stojí asi 16-25 Kč, podle toho jak kde. Já jich použila celkem 5 na 70-80 pečetí.

Regulérně největší drbačka byla s opalováním papíru, ale nakonec se i to dalo zvládnout. Sice jsem se párkrát málem přidusila a byla jsem celé 2 týdny parádně vyuzená, nakonec jsem byla moc ráda, že jsem to udělala, protože to vypadalo krásně!

Další velkolepé přípravy byly hlavně v tom sehnat místo, kde Meeting uděláme. Poslední týden to totiž s počasím vypadalo všelijak (teda podle předpovědí). Nakonec to ale vyšlo, nepršelo, i když bylo chladno, a tak se Meeting přeci jen konal na Špilberku.

Pak jsem poprosila kamarádku, jestli by mi Meeting nenafotila, protože si koupila před nedávnem novou zrcadlovku (lepší než měla do teď). Fotí opravdu krásně, má pro to cit a jednou by se tím chtěla možná i živit. Rozhodně doporučuji kouknout na její instagram baruuuska, je moc šikovná!

A jak to bylo dál?

18. září 2016

Když přišel den D, cítila jsem nervozitu. Přece jen to bylo kvůli tomu, že máte přijít mezi xx lidí, něco hezkého jim popovídat. Všechna pozornost patří vám a už se nemůžete v klidu zašít dozadu a hrát si s mobilem.
Na Svoboďák jsme i s kamarádkou fotografkou dorazily přesně o půl druhé. Kolem orloje stál pěkný dav lidí a já odhodila svou anonymní tvář a už jsem nebyla jen imaginární kámoška, ale holka, která doopravdy existuje.


Po asi 10-15 minutách, kdy jsme ještě čekali na opozdilce, jsme se vydali na Špilberk. Tímto děkuji slečně z Brna, že nás tam zavedla, protože já bych tam i po dvou letech v Brně asi netrefila (haha :D).
Na Špilberku se zrovna konaly cyklozávody, tak jsme kousek prostě přešli okrajem jejich závodní dráhy, no co.


A tak jsme se pohodlně usadili na plácku a povídali jsme si. S mýma spolužákama Ľubkou a Jarom jsme povídali o předmětech, perličkách prvního ročníku a věcech, které se veřejně nehodí napsat na blog.
Probrali jsme to všechno jedno po druhém, i když mě ještě posléze napadla spousta věcí, které jsem chtěla zmínit a třeba nezmínila nebo tak.
Ale nechci, aby to vyznělo tak, že ten článek je o mně. Jasně, je to brané z mého pohledu a mých pocitů, ale já byla opravdu ráda, že jste všichni přišli, měli zájem se něco dozvědět a upřímně doufám, že vám to něco dalo a užili jste si to.
Chvilkami jste mi totiž připadali jako na pohřbu :D Ale ono se asi není čemu divit, když to byl první den před začátkem školy a my vás už "strašili" a psychicky připravovali na zkoušky.

Prváčci se taky aktivně ptali na otázky, za což jsem byla moc ráda, protože ono všechno vás říct nenapadne. Sepsala jsem takový kraťoučký seznam FAQ:

  1. Jakou bychom doporučili literaturu na zkoušky? Samozřejmě brněnskou. Dokud jste v Brně, učte se z toho, co vydali ti naši. Seznam učebnic pro prvák jsem zveřejňovala v článku Manuál nezkušeného prváka I.
  2. Kolik času zabere příprava na zkoušku z biofyziky? Jak komu. Pokud se člověk svědomitě připravuje přes semestr, může to zopáknout za týden zkouškového. Dle mého názorů je ideálka nechat si tak 2-3 týdny. Přece jen je to jedna zkouška a aspoň to máte víc v klídečku.
  3. Máme se připravovat na 1. cviko z biofyziky? NE! Všechno vám na 1. cvičení řeknou.
  4. Známkují se protokoly z biofyziky? Ano, známkují. Také vás budou na každém cviku zkoušet. Podstatné je, abyste věděli proč to, co děláte, děláte, jaký to má význam v medicíně a základní údaje k tomu. Někteří dávají + a -, někteří zkoušení také známkují, ale u zkoušky se k tomu vůbec nepřihlíží. Stěžejní na ústní + když je zkoušející nerozhodný, přihlédne k výsledku z testu.
  5. Máme se připravovat na 1. seminář z anatomie? Ano, podle přednášky se na to aspoň koukněte, ať nejste úplně mimo.
  6. Budeme něco 1. týden potřebovat? Rozhodně plášť na anatomii a přezůvky na anatomii a na biofyziku.
  7. Jak to bude se skříňkami? Nevím, loni byla klikací soutěž. (Letos je 1.,2. a 3. ročníku přidělili v prvním týdnu automaticky).
  8. Jak probíhá popitevní zkouška a pitvy? Všechno máte podrobně rozepsané v článku o zimních pitvách (na Meetingu jsem to samozřejmě popsala)
  9. Jaký atlas je nejlepší do anatomie? Já měla Sobottu a byla jsem s ním velmi spokojená. Dále se dá použít Netter. Čiháka neberu jako atlas, ale jako učebnici a nedoporučuju ho a někdo může mít po rodičích Sinělnikova, který je taky moc krásný, ale v neuro věcech prý zastaralý.

Taky jsem si udělala malé testíčky a zeptala se na pár otázek zase já a to:

  1. Jestli je tu někdo, kdo se dostal na medicínu až na druhý a další pokus
  2. Jestli je tu někdo, komu je víc než 22 let.
  3. Jestli je tu někdo, kdo je na CŽV.
Druhou a třetí otázku není třeba rozvádět, protože nad 22 let na Meetingu nikdo nebyl a o CŽV prozrazovat nic nebudu, snad jen, že to není žádná ostuda a držím vám moc palce. Sám můj spolužák Jaro byl na CŽV a přinesl mi velmi dobré informace.

Co se týká první otázky, můžu říct jen wow. Potvrdila se mi má pětinová teorie - 2/5 přijatých na první pokus, 2/5 přijatých na druhý pokus a 1/5 na přijatých na průměr.
Z toho vyplývá, že pokud se vám to na poprvé nepodařilo, není důvod vyšilovat a rozhodně nebudete sami!! 


Meeting trval dohromady asi 2 a půl hodinky s tím, že jsme si na konci ještě chvilku povídali a obešla jsem skupinky, co zůstaly a povídaly si spolem. Bylo to super poznat ty lidi konečně, jako jednotlivé osobnosti. Ono když jste v tom jednom velkém davu, tak se to moc osobně udělat nedá a to mě trošku mrzelo. Zakončili jsme to celé skupinovou fotkou.


Ještě bych chtěla dodat, že celkem se sešlo 36 prváků + 2 druháci (mí spolužáci) + fotografka + já.

Moc vám všem děkuji za příjemně strávené odpoledne, jsem ráda, že jsem vás poznala, viděla a také z vás udělala ve své mysli živé bytosti a ne jen imaginární postavičky z instagramu/mailu/blogu.

Upřímně doufám, že se vám to líbilo a pokud máte nějaké připomínky, neváhejte mi napsat. 
Chtěla bych vás zároveň poprosit, abyste mi napsali, jak se vám líbilo to mé malé překvapení. Zpětnou vazbu na Meetingu jsem ani nečekala a ani dostat nemohla, takže když si vzpomenete a napíšete mi klidně do emailu (nebo na facebook, protože ho znáte), budu moc ráda :)

Budete skvělí medici a věřím, že později i doktoři ♥


A úplně poslední informace - letos změnily dvě věci, na které jsem zatím přišla.
Biologie je předělaná - protokoly do cvičení jsou mírně pozměněné, seminář je každý týden a je dělaný interaktivně a to tak, že pomocí ovladačů odpovídají studenti na otázky a jakoby "hlasují". Zkouška má mít nově 60 otázek, kde budou otevřené, uzavřené otázky, ale také tvrzení na ANO/NE, jak tomu bylo do teď. 
Více o tom až po prváku mých prváčků, až budu mít detailnější info :)

A druhá věc - Memorix anatomie se nepůjčuje na rok, protože je na letošní prváky málo výtisků. I tak je jich ale v knihovně (prý) spousta a neměl by být problém se k nim dostat.

Teď už jen přidávám fotečky a přeji vám krásný zbytek týdne.
Mějte se fantasticky!!

Zatím nadšená medička











Komentáře

  1. Wow! Vypadá to, na skvělou akci. Škoda, že jsem nemohla aspoň nakouknout. :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Příště ti to vyjde určitě!! :) Třeba tohle ještě nebylo naposledy ;)

      Vymazat
    2. Já v to pevně doufám. :) Minimálně aspoň to soukromé setkání... :)

      Vymazat
  2. Haha, tak jsem se zrovna chtěla o svém volném pátku jít učit splanchnocracnium, když jsem si všimla tvého nového článku a už opět prokrastinuji. :D :D krásný článek, jako vždycky a mám tam dokonce i fotku! :3 :)) Jinak za dovedení na Špilák není vůbec zač, byla jsem ráda, že jsem se s tebou mohla alespoň chvilinku pobavit osobně :)))

    Když říkáš, že bys chtěla zpětnou vazbu, máš ji mít :))) motivační dopis mi leží na stole jako psychická opora do budoucna. Povídali jste opravdu moc pěkně, měla jsem radost, že mě to nijak extrémně nevystresovalo. :)) Taky se mi líbily rozdílné pohledy na ten volný čas - že tys ho měla, když to šlo, zatímco tvoje kamarádka co jede na průměr, ho moc neměla - očividně je to opravdu o tom, jaké má člověk priority. A moc se mi líbil tvůj výsměch, když jsme ti potvrdili, že máme biolu seminář každý týden :DDD ale zatím je to moc příjemný - je to jen hodinka a líbí se mi, že se nás snaží donutit myslet, ale při tom je to anonymní, takže když něco odpovím špatně, nic se neděje a aspoň mi vysvětlí, proč je to špatně. :)

    Jo a k anatomii - docela mě na semináři rozsekal jeden praktikant (nevím, jak ho nazvat, prostě je teď myslím ve třeťáku a pomáhá tam doktoru T.), který nám nenápadně naznačil, že sice pěkný že se učíme z těch prvních Páčových skript, ale že tu je důvod, proč je letos už přestali tisknout a to, že na těch kostech tolik útvarů vědět nepotřebujeme.... -_- :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alee :D Chvilka prokrastinace ještě nikdy nikomu neuškodila :P Navíc splanchnocranium se už docela dá. Haha, tak už vím, kdo jsi konečně!! :D

      Za zpětnou vazbu ti velice moc děkuji, protože je to nejlepší způsob toho, jak se můžu do příště ještě zlepšit :) Jsem ráda, že dopis potěšil a splnil svůj účel a že se Meeting líbil! Vážně netušíš, jaké jsem z toho měla v závěru nervy :D...
      Biologie je super, že je předělaná, protože nám to opravdu moc nedalo. Věřím, že interaktivní seminář může být skvělý, to rozhodně, je to úplně něco jiného než jsme měli my a i ta zkouška bude lépe zvládnutelná, protože nebude tolik o štěstí, ale o tom, co máte opravdu v hlavě :)

      Aha :D Hm, jakože je pravda, že u zkoušky to potřebovat nebudete. Nejpodstatnější jsou místa úponu svalů, ale pokud se to naučíte na těch kostech hezky, tak se budete mnohem líp orientovat :)

      Vymazat
    2. Jo, celkem to šlo, už tam není nic jako temporálka (kanálky furt nechápu :D).

      Přišlo mi nefér vědět kdo jsi a tebe nechat v nevědomosti, tak jsem se přiznala nooo... snad tě to teď neodradí od čtení blogu! :D

      Haha, mně přijde, že poté, cos tak krásně dala anatomii tě přece něco jako Meeting nemůže vystrašit, a přece jo O.o :D

      Ještě to do tý hlavy dostat... říkám si po každé přednášce, že si aspoň znova přečtu, co jsme ten den dělali... no, co myslíš, udělala jsem to už aspoň jednou? :D :D

      V to doufám, odteď už se to učím stylem, že na úpony a impressia apod kladu největší důraz. :)

      Btw, bylas na appendixu?

      Vymazat
    3. Napíšu ti zprávu, protože tohle by bylo asi na dýl :D :)

      Vymazat
  3. No jo, já seru víc lidí než jen tebe... :D <3 Jsem ráda, že jste si to užili! Tak doufám, že nám dvěma ten srazík taky vyjde... ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, já si to taky myslím :D :* Bylo to super :) Určo vyjdee, neboj se :P :) Už se těším!

      Vymazat
  4. Jeej, to musela být super akce a překvapení je fakt originální :D Já vždycky chtěla dostat dopis z Bradavic :D A krásné fotky z tama máte :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D Tak já ti ho vyrobím, až se budu učit na histolu, co ty na to? :D :*
      Děkujeme! Bára je prostě dobrá :)

      Vymazat
    2. Jojo, prosíííím :D :D :D

      Vymazat
    3. Jůů taky bych jeden takový dopis brala. :D O:)

      Vymazat
    4. Joo, já taky :D To asi každý :D :))

      Vymazat
  5. Ten začátek o blogování mi mluví dost z duše :) Jinak to vypadá na super akci, je skvělý, že máš tolik fanoušků! Tolik obecenstva není u nás ani na některých přednáškách :D :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Joo, bylo to boží!! :) Moc jsem si to užila. Jéé, tak tos mi udělala radost :D Chtěla jsem jim nějak pomoct do toho prváku, usnadnit rozjezd, protože vím, jak je to těžké na začátku, víš jak :X :) Tak snad se mi to povedlo.

      Vymazat

Okomentovat