Druhačka? Cože? ...

První týden školičky je úspěšně za mnou a já bych se s vámi opět chtěla podělit o nové radost a starosti, které mě ve škole potkaly :)
Tak prosím, postupujte dále do vozu. Nemám ráda úvody. Už jsem to tu myslím někde psala, takže omluvte tu neoriginalitu.

JinJang nového semestru. Všechno musí být v rovnováze.

Po nedělním, dle mého názoru skvělém, úspěšném a velmi vydařeném Meetingu jsem byla opravdu dost unavená. Předávat pozornost tolika lidem, na to nejsem zvyklá a sice mě to velmi těšilo, zvládla jsem to hůř než jsem myslela. Naštěstí jsem mladá, krásná a nadějná, takže jsem se z toho vyčerpání do pondělí rychle vzpamatovala a nastoupila s úsměvem do začátku nového školního roku!

Asi bych měla napsat i pár slov k Meetingu, ale jen krátce, chystám totiž článek. Strašně moc vám všem děkuji, že jste přišli! Bez vás by ta akce totiž nikdy nevyšla a já doufám, že to, co jste si z toho odnesli vám pomohlo a trošku jsem vás dokázala nakopnout a motivovat. Obrovský dík patří také mým spolužákům Ľubce a Jarovi za pomoc a organizaci a taky mojí skvělé kamarádce a fotografce Báře ♥
Více potom v článku.


Co mě v týdnu potkalo?


Pondělí
Dva předměty. Jeden starý, druhý nový. Jedním z nich byla Fyziologie - cvičení. Už teď můžu říct, že to bude minimálně zajímavý předmět, ovšem, obávám se, že taky velice náročný. Říká se, že v Brně je fyziologie vůbec nejtěžší a to hlavně kvůli zkoušejícím, protože si potrpí na detailech a tolik vám toho neodpustí, zkrátka, jsou přísní.
Na cvika jsme dostali mladou (předpokládám) slečnu, která nám prozradila, že je jí 27 let. No, ale teda musím říct, že byla skvělá. Výklad v takové míře jsem opravdu nečekala a dané učivo jsem pochopila (myslím si) úplně skvěle. Probírali jsme téma "Obecné vlastnosti kůže a kožní čidla". Jasně, není to zrovna nejvíc hardcore fyziologická otázka, ale nějak se začít musí a jsem ráda, že ten úvod je takový pozvolný.
Ve cviku jsme si navzájem dělali různé testy - zkoušeli jsme citlivost kůže vůči NaOH, testovali jsme naše potní žlázy a nebo jsme se koukli, jak vypadají reakce při podráždění. Dále jsme vyhledávali chladové, tepelné receptory, také receptory dotyku, bolesti a tlaku. Bylo to všechno velice zajímavé a jak říkám, hodně jsem si z toho vzala. Učí to fakt dobře.
Z čeho mám trochu depku jsou testy v každém cviku. Budou teda určené primárně pro nás, abychom věděli, jak na tom jsme, ale mírně mě irituje, že daná témata nemají nikde dobrý výklad. No, kdo hledá, najde, třeba mě ještě po cestě něco cvrnkne do nosu, vždyť mám za sebou pouze první týden :)
A z čeho se budu na fyziologii učit? Pořídila jsem si:
  • neoficiální studentské skripta od Nováka (opravené)
  • Atlas fyziologie člověka od Silbernagla (nové 8. vydání)
  • stáhla jsem si do PC Ganonga (třeba ho i někdy otevřu)
  • snažím se dělat poctivě protokoly, ze kterých budu vycházet
  • a v neposlední řadě samozřejmě přednášky
Doufám, že to budu chápat, je toho fakt hodně a navíc se to prolíná s biochemií, kterou jsem momentálně taky začala. No, bude to ještě zajímavé, ale kdybych to měla srovnat s anatomií, tak fyziologie jasně vede! 



Další předmět byla moje krásná Histologie a embryologie - cvičení. No, co k tomu říct. Za 3 hodiny jsme stihli zopakovat téměř celý první semestr a skoro při každé otázce jsem si připadala jako idiot. Asi bych si to měla vážně zopáknout...  A tak jsem dneska pomalu, ale jistě začala i s Memorixem na klíně.
Učebnice do histoly?
  • všechny tři brněnské skripta
  • olomoucké skripta na embryolu
  • Memorix Histologie
Úterý se neslo v duchu tělocviku! Zapsala jsem si totiž plavání. Musím říct, že je to sranda, akorát skoro hodina cesty od kampusu, což mi trošku vadí, ale zase se to nějak zmákne. Musíme splnit 9/12 hodin výuky s tím, že budeme pláááávat. Teď v úterý se dozvíme, jestli nás budou i něco učit, nebo si spíš budeme plavat, jak chceme. Každopádně mi je to asi jedno, možná bych se měla konečně naučit skákat šipku. Hm.


A dám mě čekala Biochemie - seminář. V semináři budeme psát 4 testy za semestr s tím, že učivo pokrývá taky cvičení. Před novou akreditací byla zkouška rozdělená na 3 předměty a každý měl svou zkoušku. Teď? Je hodinová dotace stejná jako součet těch tří předmětů dohromady, JENOMŽE, zkouška je jen jedna. Pořád doufám, že rozsah bude nějakým způsobem okleštěný a bude to brain-friendly, protože se v tom letňáku asi fakt zblázním. Navíc na chemii/biochemii jsem nikdy nebyla žádný expert. Jedno z velkých pozitiv je, že nás učí pan docent T. a je skvělý! Snad to tak bude i nadále.
Z čeho se budu učit?
  • Základy lékařské chemie a biochemie
  • Biochemie - Novák - neoficiální studentské skriptum
  • podklady z přednášek s poznámkami
  • vyplněné protokoly ze cvik a seminářů
A doufám, že to bude stačit. Jo, zrušili nám laborky, protože prý by v naší akreditaci nebyli pro nás moc přínosné, takže cvičení z biochemie = seminář, akorát se v něm nepíšou testy. Muhahahaa....

Středa byla obzvlášť zajímavá!!
Měli jsme totiž předmět, který se nazývá Základy ošetřovatelství a víte co to znamená? Za 14 dní půjdeme poprvé do nemocnice! Pocity? Strach, nejistota, radost, nadšení, vzrušení... Bude to super! 
Měli bychom dělat sesterskou práci, tak snad nám to půjde, i když jsme to nikdy nedělali (všechno je jednou poprvé a žádný učený z nebe nespadl). Jsem ráda, že aspoň umím změřit tlak na normálním rtuťovém tonometru (měřila jsem ho asi od 4 let babičce, protože teta studovala medicínu, takže takový tonometr měla). To si myslím, že dám na jedničku.
Krev jsem odebírala v minulém semestru jednou - své kamarádce, na které jsem si to nacvičovala, a která mi to dovolila, protože studuje VOŠku na zdravotní sestru. Byla super, dokonce si i ty pravidla pamatuju, ale stejně si nejsem vůbec jistá.
Dále jsme se učili polohovat pacienta, stlát správně lůžko, uklízet lůžko, říkali jsme si jak se správně aplikuje výživa a taky jak se provádí hygiena pacienta. Rozhodně si myslím, že ke všemu se aspoň částečně dostaneme.
Tato praxe je pouze 3x po 4 hodinách, vždy na šest na ráno (umřuuuuu...). Příští semestr nás čeká propedeutika. Nemám tušení, co tam budeme dělat, ale prý by to taky mělo být ve špitále. No a potom v létě samozřejmě 14ti denní ošetřovatelská praxe buď na interně nebo na chíře,
Ráda bych o tom napsala víc, ale netuším, do jaké míry budu moct, musím to nejdřív pořešit, ale určitě vám dám brzy vědět :)

Dáreček od sester :)
Čtvrtek potom už nebyl tolik zajímavý, přednášky, přednášky, přednášky... Stejně jako v úterý dopoledne. Znáte můj postoj k přednáškám, já tam prostě většinou spím, neudržím pozornost... Uvidím, jak se to bude tento semestr vyvíjet a jak dlouho mi to vydrží. Samozřejmě doufám, že co nejdéle. 

Další zajímavosti z mého života?

Skoro nikdy nejsem sama. Lidi mě poznávají jako blogerku. Poznala jsem spoustu skvělých a úžasných lidí z řad prváků, kterým strašně moc fandím. Některé bych už dokázala nazvat kamarádky. A jsem za všechno neuvěřitelně vděčná. Začala jsem spolupracovat s přípravným kurzem Bmedic, o kterém jsem psala, poznala jsem jeho autory - další noví super lidi. Kéž by to takto bylo navždy.
I když není všechno super, například v rodině, snažím se brát si to lepší z každé maličkosti, která mě potká. Smát se každý den, dělat si radost.

A zůstat nadšená!!
Například mám vtipnou historku, jak jsme šly s KÁMOŠKOU ELIŠKOU na matchu... Jooo, byl to její geniální nápad. A víte jak to chutná? Jak řasa to chutná! :D Nikdy jsem snad nepila nic hnusnějšího za 65 Kč. Achjo. Všechno se musí zkusit a všechno je jednou poprvé a upřímně nechápu, proč je to na netu tak strašně propagované. Místo matchy teď začínám doma očistnou kůru Zeleným jílem a na to jsem taky hodně zvědavá.


Nemám ráda změny, ve svém životě, ale pár jsem jich udělala. Například jsem se dokopala zreklamovat kabelku od Desigual, kterou mi Marťa koupil na Vánoce. Bohužel nešla opravit, tak mi vrátili peníze a koupím si novou.
Dopřála jsem si také knížku a to Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti, protože takové žánry úplně miluju a v Kindle to prostě není ono. A taky jsem si v předprodeji objednala knížku Harry Potter - filmová kouzla. Když jsem byla minulý rok u Zuzky na návštěvě, tak jsem jí tam poprvé viděla. Totálně mě uchvátila a chtěla jsem ji na Vánoce, jenže nebyla k prodeji. A tak jsem po skoro roce zjistila, že se plánuje dotisk - status? Must have!

Příští víkend se chystám do Brna na Den seniorů, který proběhne na Svoboďáku a opět se moc těším. Doufám, že nebude ještě taková strašná zima a všechno se vydaří. 

A samozřejmě se začínám učit, učit a učit (ale poctivě, ne jak minulý rok!)
Cíl druháku? Zvládnout všechny zkoušky, zápočty, testy na poprvé! S jakýmkoliv výsledkem a ušetřit si nervy.

Přeji vám všem jen ten nejlepší start do nového semestru, ať jsme pořád motivovaní, nadšení a já jdu proplouvat svým druháckým dobrodružstvím. V nejbližší době by se tu měli objevit dodatečně články o předmětech prváku, příprava na letní pitvy, moje maturitní otázky na lidské tělo z biologie, shrnutí letošních přijímaček, a další zajímavé věci.

Tak pozorně sledujte blog a v případě jakýchkoliv dotazů mě neváhejte kontaktovat.
Jsou dvě cesty - instagram: Eamgelo → direct
Email - zatimnadsena1@gmail.com

#StayNadšená

Komentáře

  1. https://www.facebook.com/groups/671576763019579/?ref=aymt_homepage_panel Tu je FB skupina LF UPOL Prijímačky :) Môžte sa pridať :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Předám to uchazečům v některém z dalších článků :)

      Vymazat
    2. A k čemu přesně uchazečům ten odkaz bude?

      Vymazat
    3. Bože s čím máš pořád problém?! Rýpavé komentáře u KAŽDÉHO článku?
      Dělej si podle sebe a já si zase budu dělat podle sebe.

      Vymazat
  2. Ahooj, hodně sil, nadšená druhačko :-) Nás škola čeká až za pár dní, první týden budu teda asi čarovat a dohánět. :-D Užij si ošetřovatelství a když si budeš moct něco na praxi zkusit, jdi do toho! :-) ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Lapinko! :) Já jsem slyšela, že Praha je zase něco extra :D Ale ne, dělám si srandu, aspoň máte ještě trošku času nabrat síly a odpočinout si!
      Víš co, to ošetřovatelství - těším se, ale i se bojím! Každopádně to bude zajímavé a chci si něco zkusit, minimálně si budeme brát krev navzájem :D Snad to bude fajn!! :)

      Vymazat
    2. No, spíš Karlovka než Praha, přítel taky začíná až 3.10. a je v Hradci. Zbytek vejšek v Praze už se prý učí. :-)
      Určitě si to užijete. ;-)

      Vymazat
    3. Ahaa :D Tak Karlovka!! :D Pak mi musíš dát vědět, jak se ti daří na tom pajdáku a jak to všechno zvládáš! Četla jsem všechny tvé články a fakt jsem moc zvědavá :))

      Vymazat
    4. Já začínám být lehce nervózní... :-D
      Neboj, budou články! :-D Já se těším na tvé zážitky z oško praxe. :-))

      Vymazat
    5. Ale klídek :) Buď budeš zvládat obojí nebo si vybereš jedno nebo druhé, to, čemu tě to bude víc táhnout a hotovo :))
      Joo, já to musím nějak pořešit, aby mi nedělal někdo problémy :D :)

      Vymazat
    6. Asi tak, uvidíme, jak se s tím člověk popere.:-)
      Nebude, budou nadšení, že se kolem nich točí krásné mladé holky a navíc mají čas si s nimi popovídat a zkrátit jim dlouhou chvíli v nemocnici! ;-) Tohle nám vtlouká do hlavy Šárka (vyučující na oško) už od začátku a fakt má u většiny pacientů pravdu. :-)

      Vymazat
  3. Jé, ty chodíš plavat, to je bezva. Měla jsem to naše medické plavání ráda, super relax od školy :)

    Koukám, že je to s tou fyziolou a materiálama všude stejný. My se v Hradci učím z Trojana, ale je to takový nic moc taky. Asi je to tomu předmětu souzený :D Já si myslela, jak mě fyziola bude bavit, ale nakonec to byl docela opruz, i když rozhodně lepší než ta biochemka :))

    A dík za zprávu o matcha tea, už už jsem se chystala, že si ho pořídím na zkoušku, když to teda všichni tak pijou, ale asi to radši neudělám :D :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Anoo, doufám, že to bude super, že to vydržím a nebudu nemocná :D

      Jo, jako fyziola, to je maximální zlo :/ U nás jede nejvíc Ganong, Trojan, Guyton nebo Boron, ale prostě všechny ty učebnice mají nedostatky, tak snad to nějak zvládnu s Novákem a Silbernaglem :)) Drž mi palečky :D ...

      Matcha tea je dobře vydělávající sranda, ale teda fakt bych to být tebou nezkoušela :D Nepřipadá mi, že by mi to něco přineslo! :D

      Vymazat
    2. Jéé holky, a mne zrovna Matcha Latté hrozně zachutnalo. :-D Ale musí být dobře připravené a oslazené medem, to je pak mňamka. :-)) Ale uznávám, že to je docela specifická chuť, která asi nesedne každému. :-)

      Vymazat
    3. My to pily s kámoškou studené s našlehaným mlékem a neoslazené a teda... řasaaaaa.... Jak chlorella to je trošku :D Teď zkouším ten zelený jíl a ten zas chutná jak omítka :D Tak jsem zvědavá, jaký to na mě bude mít efekt, doufám, že se mi trošku spraví nehty a vlasy :)

      Vymazat
    4. Palce držím, co to jde, ale bude to pohoda nakonec, hrůzy ještě čekají :D

      Já latté vůbec nepiju, musela bych leda sójové, ale ani tak mi to nechutná a matcha by tomu asi nepřidala :D :D kafe jedině čisté :))

      Zelený jíl? To jsem ještě neslyšela, sakra, zas jsem out :D

      Vymazat
    5. Já piju nejradši latte se středně praženou kávou a bezlaktózovým mlékem :D Náročný zákazník!! :D
      Hej já to objevila taky nedávno, zkouším efekt :D Zatím jsem se nepoblila!! :D

      Vymazat
  4. Ahooj!

    Taky bych chtěla pochválit ten meeting! Moc jsem si to užila a všechny tipy a triky mě šíleně nabudily a to malé překvapení cos nám rozdala... no prostě paráda! DOufám, že příští léto uděláš meeting pro budoucí druháky (A že tam snad budu i já a ne na dalším prváckém... :D)

    Ta vaše paní cvičící z fyzioly je drsná - 27 a už přednáší a očividně dobře, mazec!

    Přeju hodně úspěchů, ať vše zvládneš tak jak si přeješ a těším se na další články!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahojky, strašně moc děkuji za zpětnou vazbu a povzbudivý komentář, protože takových není nikdy dost!! Jsem moc ráda, že se ti to líbilo, fakt jsem se snažila, aby to bylo fajn :D :)
      Pokud budu budoucí třeťačka, tak ráda Meeting udělám, neboj se, ale taky ještě nemám nic jisté :D A ty to určo zvládneš, vůbec se neboj.

      Ano, je skvělá!! Jsem moc ráda, že ji mám. Aspoň z toho budu něco vědět a donutí mě se učit :D

      Děkuji, děkuji, doufám, že budu brzy pokračovat :))

      Vymazat
  5. Plavání a šipka, moje noční můry :D Jakože plavu ráda, ale náš loňský tělocvik mě teda znechutil a zničil :D
    Tvůj cíl druháku jsem měla v prváku. Teď si říkám, že hlavní je to vůbec udělat, je jedno na kolikátý pokus :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D Já jsem zatím ráda!! Hrozně mě to baví a taky ten pocit, když něco děláš je super. Šipku jsem (zatím) nezkoušela, tak uvidím, jestli se k tomu odvážím :D Nerada bych totiž stříhla super placáka před celým kryťákem :D Haha...
      Víš co, já si chci ušetřit nervy! O tom mi jde, takže je to vlastně cíl až do šesťáku :D ...

      Vymazat
  6. čau ja som taktiež druhak na medine v brne a chcel by som sa ta spytat ako to mate na histole, myslim tie prednaky na cvikach, lebo ja to mam s jednym stvrtakom- studendtom a podla mna je to s tm chalanom, ten chlapec aokeby nevedel o com hovori, proste si asi nieco nacita vecer pred cvikom a potom to ako nejaky stroj zopakuje.....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahojky, víš co, ty úvodní přednášky na cviku měla teď ta naše hlavní doktorka, ale minulé cviko to vedla jedna medička a byla dobrá, akorát mluvila dost rozvlekle, takže ke konci už se moc nedala držet pozornost. Jinak naši skupinku taky vede taky medik-čtvrťák a je fajn, snaží se nám všechno ukázat a taky přidává zajímavosti z jiných oborů, co souvisí s histologií a jde vidět, že má fakt přehled.
      Ale mrzí mě, že vy to máte takové... :(

      Vymazat

Okomentovat