Biologie I + II


NEAKTUÁLNÍ!!!

A nyní bych chtěla napsat pár slov k předmětu biologie, který je vyučovaný na naší škole.
Doufám, že si z toho něco odnesou hlavně budoucí prváci a pomůže jim to do budoucna úspěšně tento předmět zmáknout!!

http://www.biology-questions-and-answers.com/images/Cell-Biology.jpg


Předmět biologie je dvousemestrální.

První semestr:

  • přednášky 1x za týden
  • cvičení 1x za týden
  • seminář 1x za 14 dní

Na přednášky jsem nechodila, ale doporučuji to, protože potom se v těch prezentacích opravdu nedá zorientovat. I když... dá se to i bez nich ;)
Seminář je povinný, takže tam musíte chodit a je jedenkrát za 14 dní (no, časem zjistíte sami ...) a cvičení probíhají každý týden.

Cvika mě opravdu hodně bavily, hrajete si s mikroskopem, barvíte bakterie a je to prostě sranda. Některé jsou víc teoretické, ale i tak je to super.
Součástí cvičení jsou potom 2 testy, které píšete v průběhu semestru (v polovině a na konci). Je jen jedna správná odpověď ze 4 možností a musíte mít aspoň 14/20 bodů, abyste to udělali. Čas je 20 minut a celkově je to v pohodě zvládnutelné, když se na to úplně nevykašlete, ale věnujete tomu třeba 2-3 odpoledne, podle toho, jak si na dané téma věříte. Otázky z přednášek se v testech vyskytují také, ale pouze v menším množství (snad 4 otázky na test, je fakt maximum, většinou jsou jen 2).
Výsledky jsme věděli obvykle do 3-5 dnů.
Pokud test neuděláte (jeden nebo oba) nezoufejte, můžete si to opravit ve zkouškovém a i kdyby se tato oprava nepovedla, je tu ještě jedna možnost a tou je zápočtový test. Zápočtový test je poněkud náročnější. Zahrnuje učivo celého semestru, je tam několik otázek multiple-choice a potom vysvětlování pojmů. Ale o vám více napsala moje kamarádka, která tento test bohužel musela absolvovat.
Ráda bych se s vámi podělila o mé zkušenosti se zápočtovým testem z biologie ve 2.semestru. Bohužel, nenapsala jsem opravu 4. kontrolního testu, tudíž jsem byla nucená se přihlásit na zápočtový test. Všem radím, snažte se průběžné testy napsat, protože zápočet je opravdu hnus, více popíšu. Už před opravou jsem s biologií měla problémy. Psala jsem mail, paní doktorce V., která má na starosti organizaci cvičení z biologie, jestli bych se nemohla na test, který jsem v řádném termínu nenapsala o 2 body, mohla přijít podívat., abych věděla, kde jsem měla chyby. Avšak bylo mi řečeno, že průběžné testy se studenty nerozebírá. Dostala jsem tedy první sprchu z biologického ústavu. Dobře, říkáme s kamarádem z kruhu, který taky psal opravu, ať si to strčí někam. V prvním týdnu zkouškového se psala oprava. A co se mi nestalo, dostala jsem test, ve kterém jsem měla 5 stejných otázek jako v tom minulém, které jsem vůbec netušila, ani nikde nenašla odpověď a paní doktorka V.mi odmítla ukázat. Takže jsem šla tedy na zápočet. Zápočtový test se skládá z 10 otázek testových ( pozor! 1-všechny možnosti správně a někde bylo dokonce 8 možností!) a 2.části, ve které vysvětlujete 10 pojmů, na které máte 2 řádky. Ten test byl docela v pohodě, ale odečítají body! Jenže ty pojmy, to bylo zlo! Vše jsem jim vysvětlila, už jsem nevěděla, co víc se mám učit, ale bohužel, moje vysvětlení pro ně nebylo dostačující. Nevím teda, jak bych vysvětlila, k čemu se používá homozygot v medicíně?! No to je jedno, každopádně na test jsem musela mít 14 bodů ze 20.
Na 1.pokus jsem měla 11,9 bodů. Nechápala jsem to, měla jsem z toho dobrý pocit, tak jsem se objednala na konzultační hodiny, aby mi laskavě ukázali, kde jsem měla chybu. Nic nového jsem se tam nedozvěděla, akorát to, že jim nestačilo, co jsem měla rozepsané v otevřených otázkách a na testu mi strhli body za „tipování“. Za týden jsem měla opravu. 2.pokus jsem napsala na 13,82 bodů! Byla jsem už vážně naštvaná, ten den jsem byla v knihovně, takže jsem okamžitě šla za doktorkou V. Ta mi ale řekla, že na mě nemá čas, ať přijdu další den ráno. Naštěstí se mě tam doptala na jednu věc a zápočet mi konečně dala, ale byl to teror! Už nikdy víc a jsem ráda, že mám biologii z krku. Takže nepodceňte průběžné testy a pořádně se na ně naučte a dohledávejte si k tomu i materiály z odborné literatury. Ke 4.kontrolnímu testu rozhodně nestačí to, co je v prezentaci.

Abych to doplnila - na zápočtový test máte pravděpodobně (nevím, jak to přesně je, nikde jsem to nenašla) 3 pokusy (raději počítejte, že dva). A když vám chybí 0,5 bodu, můžete se nechat ústně "dozkoušet" a paní Mgr. uzná, jestli vám zápočet dá, nebo musíte na další pokus.
Co se týká "ochoty" paní Mgr. V., vůbec jsem netušila, že taková je. Na hodinách jsme ji neměli a na zkoušce se zdála milá, takže si asi dejte trošku pozor. Nejlepší je se zápočtovému testu úplně vyhnout. A btw, já jsem poslední test z biologie také musela opravovat. Jsou v něm laboratorní metody a není úplně příjemný - nepodcenit!

Pokud se vám toto podaří (+ je podmínkou docházka, ale povolená je jedna neomluvená absence s tím, že musíte přinést ukázat vyplněný protokol), tak máte zápočet.
Protokoly jsou v informačním systému a stačí, když si je jen před každým cvikem vytisknete a přinesete. Na cviku se přímo řeší otázky, kreslí se do nich, vyplňují se a podepisují vyučujícím ještě v daném cviku - a podle toho si i vyučující vždy udělá docházku.

Druhý semestr:

  • přednášky 1x týdně
  • cvičení - první 4 týdny jsou 1x za týden, poté 1x za 14 dní
Seminář odpadá. Jupííí.
Cvičení jsou od 5. týdne pouze 1x za 14 dní a to z důvodu toho, že pracujete pouze v laboratoři, takže se dělíte a pracujete pouze se svým kruhem. Předchozí semestr jste na cvičení vždycky kruhy dva. Podmínky získání zápočtu jsou i v tomto semestru stejné, jako v předchozím. Maličký problém byl v tom, že nám poslední průběžný test chtěli dát do pitev, ale vzhledem k tomu, že se proti tomu bouřilo dost lidí, se rozhodli ho dát o 14 dní dřív. Tím pádem tam jedno cvičení nebylo zahrnuto a to bylo super. I tak byl ale poslední test, dle mého skromného názoru, nejtěžší.
Jo a malá rada. V druhém semestru si uchovejte absenci na cviko, které bude probíhat v pitevním týdnu - doneste pouze ukázat protokol. Získáte tak čas na učení.

Tento předmět se ukončuje na konci 2. semestru.
Samotná zkouška je potom jiný oříšek. Jako jedna z mála u nás je jen písemná. Je to test na počítači, kde máte 100 otázek. Nejsou to tak úplně otázky ale spíš tvrzení například:
Kyselina octová se používá jako fixační činidlo: ano - ne - nedokážu odpovědět
Za každou správnou odpověď dostanete +2 body. Za každou špatnou se vám 2 body odečtou. A za nevím ze vám potom odečte -0,5 bodu. Jo a teď počítejte. Upřímně, nevím, co je nejlepší taktika. Já dala nevím asi je 12x. Zbytek jsem prostě tipovala. Samozřejmě, vždycky jsou věci, které víte "na jistotu", ale je také dost věcí, které jen hádáte. A to je potom docela problém. Abyste dostali aspoň éčko, musíte mít 68 bodů.
Když to splníte, máte zkoušku a od biologie pokoj.
Časový limit je 100 minut - toho času je fakt dost. Odejít můžete dřív a výsledky uvidíte cca do hodiny po vypršení. Dejme tomu, test začnete psát 8:00. Oficiálně ho dopíšete 9:40 a cca v 11:00 jsem už měla na ISu výsledek.

Ještě bych asi měla uvést své učící zdroje. Na průběžné testy jsem se učila z prezentací a protokolů ke cvičením. Na zkoušku jsem pak přidala ještě prezentace z přednášek a semináře. Je toho docela hodně a je jasné, že to všechno nemůžete projet na 100%. Znám lidi, co se na zkoušku učili týden a neudělali ji, nebo ty, co se na ni neučili vůbec a zvládli to. Oba dva případy jsou extrémní. Já se na ni učila v průběhu roku (průběžné testy) a ve zkouškovém necelý týden s tím, že 2 dny jsem jela opravdu naplno a zvládla jsem to. Nemocná, ale šťastná :)

Komentáře

  1. Super :) chceme další předměty :D vubec nevím, co čekat třeba od biofyziky :) jinak moc děkuji, za užitečné informace na tvem blogu:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahojky :) Neboj, všechno bude! :D Předměty prvního semestru jsem už sepsala a konkrétně biofyziku najdeš pod tímto odkazem http://zezivotamedicky.blogspot.cz/2016/02/biofyzika.html

      Měj se krásně a užívej zbytek prázdnin!

      Vymazat
    2. Aha, toho jsem si nevšimla :) děkuji, ty taky :)

      Vymazat
  2. Ahoj, chcem sa opýtať na tie cvičenia.. tie otázky z protokolov sa budú riešiť vrámci celej skupiny alebo každý to musí vyplňovať/odpovedať na ne sám?
    A taktiež, jednotlivé úlohy robí každý sám alebo v dvojiciach?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Řeší se společně, ale každý si dělá svůj protokol 😊 a samozřejmě můžete spolupracovat ve dvojicích 😉

      Vymazat
  3. Čau čau, a co Alberts, z toho jsi se neučila? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, Alberts nene :) Moc tlustý, moc podrobný, moc zbytečný a navíc neobsahuje nové poznatky z kliniky, které mají v prezentacích a na které se rádi ptají :)

      Vymazat

Okomentovat