Pozdrav z nového semestru! :)

Krásný druhý týden "letního" semestru  za mnou a já bych se s vámi chtěla podělit o své zážitky, zkušenosti - nebojte, rozhodně jsem nezapomněla!
Když se nad tím tak zamyslím, měla jsem teď docela málo času. Snažila jsem se zaměřit sama na sebe, trochu se hýčkat, zasloužím si přece také svou pozornost.
Jim - zdravěji, spím - pravidelně a rááááda, když vstávám brzy a potřebuju nakopnout - piju zen chai nebo maté, kávu beru pořád jako společenskou událost a je mi snad ještě líp než kdykoliv předtím!
Teď zařadit ještě víc pohybu a bude to dokonalé.




První týden byl vcelku náročný, protože jsem to brala opravdu poctivě a chodila jsem i na všechny přednášky, vstávala jsem dost brzy. Výsledek? Biologie - NE, Anatomie - ANO, Histologie - NE, Ochrana a podpora zdraví - SPÍŠ ANO (je to nuda, ale je to jen 5x).
Ve škole se mi líbí mnohem víc než první semestr. Prostě mě to baví a dokážu dávat pozor celé hodiny a to je super. Mám potom méně práce doma.
Z latiny mám novou vyučující, která je SKVĚLÁ, z biologie také, tato vyučující je mnohem stručnější než předchozí, ale v bodech dokáže vypíchnout to podstatné, potom se vyptává a já tak dokážu udržet pozornost celou dobu - a to je moc fajn!
Angličtina? Pořád to samé - RELAX. I když nás čeká prezentace a nějaké věci navíc, bude to prostě dobrý.
Anatomie je pořád stejná. Bude to moc těžké, ale věřím, že to všechno zvládnu, koneckonců, když si k tomu sednu, učení mi jde a docela mě to i baví. Jen vydržet. Už jsem si vytiskla cca 10 A4 okruhů ke zkoušce.
A co se týká nových předmětů, tak cvičení z histologie je také v pohodě, protože kreslíme a to je neskutečný oddych od přemýšlení. Mé umělecké výtvory si můžete prohlédnout níže.




Upřímně, trochu mě děsí pocit, že mám mít tento semestr 5 zkoušek. Momentálně dost bojuju sama se sebou a nevím, co dělat dřív. O víkendu bych si chtěla vypracovat podrobný plán učení a ten taky hlavně dodržovat. Nezdá se to, ale dva týdny utekly jako voda a já si připadám, že pořád nic neumím. Další věc je, že nevím, jak si mám rozložit zkoušky, abych je všechny v pohodě zvládla. Nad tím budu ještě taky muset popřemýšlet.
Minulý víkend u mě byla kamarádka z nutričního, tak jsme se měly fantasticky. Začalo to skvělým obědem a skončilo až v neděli někdy o půl sedmé večer, kdy od nás odjížděla.


Takže jsem samozřejmě moc nestihla. Ale vůbec toho nelituju, protože jsem byla ráda, že to takto bylo.
A skoro všechno tohle nám ta moje trubka přivezla :)
Přemýšleli jste někdy o tom, co pro vás znamená káva?
Já ji piju skoro každý den, ne kvůli kofeinu, nebo že by mě nějak držela od spánku,jak jsem psala, spíš to beru jako společenskou událost a jelikož jsem extrémně společenský člověk, mám kávu opravdu moc ráda a ještě ráda si při ní povídám s ostatními. 


Takže jsem se domluvila po dlouhé době s bratránkem a vyrazili jsme na příjemnou hodinu do Starbucks. Dokonce jsem ten den byla i na přednášce z anatomie, beru to opravdu poctivě (haha :D)...
Kdybych měla spočítat lidi, se kterými bych si ráda to kafčo dala, byl by to opravdu dlouhý seznam. Bohužel z obou stran už není tolik času, jako kdysi, nebo se mi toto přání ještě nesplnilo.
Nicméně zpět ke škole.

Tento týden jsme měli obzvlášť zajímavý seminář s anatomie. Protože jsme brali cévní systém, dokonce jsme měli na pitevně dítě (plod?), v souvislosti s fetálním oběhem. Byl to strašně zvláštní pocit. Nevadilo mi to, ale příjemné to tak úplně nebylo. Akorát si asi člověk líp začne uvědomovat tu smrtelnost a taky to, že je jedno, jestli vám je 80 nebo 20, ale pořád můžete umřít. A rozhodně bylo zajímavé vidět, jak je to jinak v těle těch našich nejmenších. 
A taky mě to přimělo přemýšlet o potratech a o tom, že já osobně bych na to neměla. Ale pokud se tak někdo rozhodně, nesoudím ho. Totiž, nedávno jsem na instagramu narazila na jeden obrázek...

https://www.pinterest.com/pin/370702613050150196/
...a donutilo mě to zamyslet se nad tím, co je tam napsané. Opravdu ve 21. století existují státy, kde jsou potraty zakázané. Jedním z nich je například Polsko. A opravdu i ve 21. století se potraty provádějí ramínkem a ženy umírají na infekce, jsou neplodné atd.
Máma mi kdysi vykládala, že nějaká naše příbuzná už hodně dávno umřela na takto provedený potrat.
Sex a reprodukce patří naprosto k základním schopnostem lidského organismu, kvůli tomu tu také jsme. A pokud se stane to, že si nedají pozor a žena otěhotní i přes to, že si například dítě nemůžou dovolit, není vhodná doba, situace, atd., nemělo by se dít to, že se budou v dnešní době uchylovat k něčemu takovému, jako je potrat provedený nějakým řezníkem ramínkem od šatů......
A tím bych to asi uzavřela :)

V poslední době se zabývám takovými věcmi dost často a přemýšlím o nich, ale jaksi se nepovažuju ještě za tak moc schopnou, abych o nich dokázala psát a veřejně si je zastat. Jen mě spoooousta věcí udivuje, ale časem to určitě rozvedu hlouběji, možná přibude i myšlenková sekce, pokud uvidím, že vás to baví a máte zájem.

Co se dalších hodin týká, tak máme za sebou i první cviko z Ochrany a podpory zdraví a to je spíš taková trochu filozofie a prevence. Není to úplně špatné, jen bych to asi pojala ještě trochu jinou formou než to máme my a s tím, že toho máme tento semestr tak strašně moc, se to každému zdá jako ztráta času a totální kravina - já si to nemyslím.

Také pociťuju to, že mi přibylo mnohem víc povinností. Musím projíždět medatlas, koukat na obrázky na histologii, učit se histologii, protože píšeme náhodně průběžné testy, pravidelně dělat domácí úkoly do angličtiny, dle zadání, připravovat si protokoly na biologii a také se na ni sem tam kouknout, protože opět budeme psát průběžné testy, samozřejmě učit se anatomii a připravovat se na latinu -> budu šprt a bude mi fajn! :D 

A moje motivace a plány? Pořád je to stejné. Motivovaná a nadšená jsem pořád, ale tak trošku doufám, že budu mít i nějaké prázdniny, protože jinak se z toho asi zblázním.

Takové mňamky jsou k dostání ve zdravé výživě, kterou jsem začala pravidelně navštěvovat :)

Mám v hlavě opravdu spoustu zajímavých a dobrých myšlenek, jak už jsem psala, ale zveřejním je, až bude ten správný čas, postupně.
Zatím vás budu informovat, jak se mi daří ve škole, čemu jsem se novému naučila.

A jelikož se přijímačky blíží opravdu mílovými kroky, očekávám od vás maily a věřte, že jsem v myšlenkách s vámi a nezapomněla jsem, co to je.
Tak se držte! Já budu taky. 

Zatím nadšená medička :)

Komentáře

  1. Krásný článek, je fajn číst takový pozitivní věci :)) Též si velmi dobře pamatuju praktik na anatomii, kde byl plod, tyhle věci patří asi k takovým těm, které se nezapomínají. Držím palce, ať ti to šprtství vydrží co nejdýl, taky bych to brala :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, děkuji, doufám,že vydrží,protože jinak fakt nevím,jak to všechno tento semestr dám! :D
      A s tou anatomií máš úplnou pravdu, ale zase podle mě není ani důvod se z toho nějak hroutit i to je život :)

      Vymazat
  2. My jsme teď před tejdnem měli na patole (ještě že jenom na obrázku) mrtvýho novorozence, taky vcelku divnej pocit :) . Já bych asi na potrat, a tim spíš na neodborně provedený, taky neměla, ale těžko říct, jestli bych byla furt takovej frajer, kdyby se mě to týkalo ještě na škole... :)
    A šprtství je fajn, kéž bych takovou vlastností oplývala... :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já doufám, že nad tím ještě delší dobu nebudeme muset přemýšlet :D :)
      No, zatím mi to teda taky moc nejde :/ Jsem zvědavá, jak dám tu anatomii, fakt :D...

      Vymazat
  3. Na poslední fotce jsi ty? :)

    OdpovědětVymazat
  4. Tvojí organizovanost bych chtěla. Já se dokážu zabývat jen anatomií a zbytek odsouvám na pozdější časy, kdy už to vážně hoří :D Jsem fakt zvědavá, jak to pak zvládnu, všechny 4 zkoušky najednou... Plán sice vypracovaný mám (protože nač se začít hned učit, lepší je prokrastinovat nad krásným plánováním!), ale naprosto ho nedodržuju. Jsem ve fakt brutálním skluzu :D Ale fandím ti!

    Dítě/novorozence jsme na pitevně ještě neměli, akorát jsme měli jeden malý humerus, asi tak od (hrubý odhad) 6-letého dítěte. Divný pocit... Už jsem byla taková nervozní při ukazování genitálu (řekněte, že ten pocit nepatřičnosti mám jen já :D).
    Na potraty máme stejný názor. Pro-life hnutí mě vždycky dokáže neskutečně rozčílit. Je to přeci každého věc, navíc už jen pokud se ženská rozhodne jít na potrat, tak to musí být těžké rozhodnutí a má k němu důvod, natož jí ho ještě zakazovat...

    Hodně štěstí v letňáči :) (očekávej v nejbližší době mail, konečně mám čas! :D)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Haha :D obávám se,že to zní líp než jaká je opravdová realita,protože já jsem taky v šíleném skluzu a vůbec netuším,jak to všechno zvládnu,takže asi tak! :D
      Jo,jako kosti jsme taky takové měli,jen nám to asi tak nedošlo,že jsou dětské,jak když vidíš normálně ten plod :/ Ale jak říkám,patří to k životu a prostě není to nic pro doktora nezvládnutelného a ani pro medika. Věřím,že pro ty rodiče to musí být strašné. :D :D tak to já při genitálu neměla problém :D a nepřišlo mi,že by někdo měl :D Musíš to brát normálně,asi jako ruku třeba ;) Prostě je to jen orgán,který má svou funkci a to je vše :)
      Jojo, já jsem stejného názoru. Nedokážu si představit, co bych dělala kdyby se mi to stalo třeba ještě před maturitou s tím,že bych chtěla na medicínu nebo tak,ale naštěstí o tom teď přemýšlet nemusím :D A ta žena si to opravdu nese celý život v sobě...
      Super,už se těším! A tobě taky hodně štěstí :)

      Vymazat
  5. My jsme si včera procházeli preparáty, mezi kterejma jsou i děti... Ale tím, že máme výuku anatomie na půdě 1.LF, tak chodíme kolem dětských "preparátů" (fakt hrozný spojení...) už od prvního týdne. Brr...

    Jinak já jsem osobně proti potratům, pro mě už je to dítě, živý stvoření od prvního dne. Když otěhotníš podle plánu a pak se za tři roky něco stane, zadlužíš se, dostaneš se do složitý situace apod., taky to dítě nezabiješ, protože se ti "teď zrovna nehodí". :) Je to samozřejmě každého věc, já mám na tohle dost vyhraněný názor, ale nakonec je to na každém, jak se rozhodne a srovná si to. :)
    ...ach jo, já chci děti. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Joo,ono je to asi fakt běžné,že si musíme projít i tímto. Je to organismus jako organismus, akorát ti to není úplně jedno a nebereš to jako takovou samozřejmost,když tam máš to maličké tělo místo velkého dospělého,na které jsi už zvyklá. Ale jak říkám,nesmíme se z toho kácet :) I to je život.
      Lapinko, u tebe mě to vůbec nepřekvapuje, já jsem nechtěla rozpoutat nějakou ohnivou diskuzi,ale až budeš doktorka,tak vzhledem k tomu,že jsou potraty u nás legální to budeš muset akceptovat,tak jako já některé jiné věci,se kterými třeba nesouhlasím :/ Ale chápu,jak to myslíša samozřejmě ti názor neberu ani nevymlouvám :)
      Já chci taky děti,ale teda asi až za pár let :D Ještě pořád si připadám sama jako dítě :D

      Vymazat
    2. Joo, vsak ja taky nechtela rozpoutat zurivou hadku, spis to mel byt dalsi pohled na vec k zamysleni. :-) jinak vim no, jestli teda vubec budu doktorka :D kazdopadne gynekologii, kde je tusim 30 potratu podminkou k atestaci, se nechystam, a v dalsich oborech by to snad nemel byt problem. :-)
      To ja taky dost casto, ale.. stejne :D

      Vymazat
    3. Ano a určitě to je skvělý příklad to, cos napsala :) Budeš doktorka, omg! :D Chápu, já bych to osobně taky dělat nemohla, i když jsem pro potraty, bylo by mi to dost proti srsti a další, co mě velice odrazuje je porodnictví a současná situace s biomatkami, achjo.. Nee, v dalších oborech si myslím, že se s tím nesetkáš a když, tak velice výjimečně nebo možná spíš se spontánními potraty.
      Tyjo :D Jako neříkám, že při studiu je to nereálné, ale prvák, druhák, třeťák podle mě teda jo :/ :D Ale pokud bys to chtěla, tak bych ti to moc přála a držela ti palce! :)

      Vymazat
    4. V nejblizsi dobe to nehrozi:D ale rozhodne budu mit radsi rodinu bez skoly, nez medinu bez deti/dite v 35. Ale stejne, kdo vi, jak to bude :D

      Vymazat
    5. Jasně, každý máme jiné priority, to chápu :) Já chci taky rodinu,ale už jsem se tak nějak smířila a tím,že to bude všechno náročné a trochu později :) Ale zatím mi to nevadí,protože se na to vůbec necítím :D

      Vymazat
  6. Ahoj, jak se vidáš s přítelem? Vidíte se jen o víkendech nebo i v týdnu? Já na vejsku pujdu do jiného města, tím pádem bychom se vídali jen o víkendech, ale mám z toho trochu strach.
    Chci zkusit přijímačky na 1.LF nebo veterinu v Brně. Tak uvidíme, snad to vyjde :D
    Přeji hodně štěstí! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Čauky, v tomto ti bohužel moc nepomůžu, protože já dojíždím domů, takže se s přítelem vídám prakticky kdykoliv chci :/ Ale samozřejmě toho času taky tolik není, takže to není úplně každý den, jen nemusíme řešit takové to týden nic a pak až víkend :/
      Přeji hodně štěstí u přijímaček, určitě to vyjde a uvidíš, že i s přítelem to zvládnete! :)

      Vymazat

Okomentovat