Parta pitomých potácivých paviánů na prvních pitvách

Nemůžu si odpustit nenapsat článek ještě v průběhu! Tento týden je naprosto boží, snad jeden z nejlepších týdnů za celý semestr, i když nám teda pěkně teče do bot. Jelikož pitvy zítra končí a přezkoušení klepe na dveře, rozhodla jsem se napsat teď, dokud mám ještě docela dobrou náladu, protože pokud se mi to nepodaří, čeká mě taková hezká týdenní depka.

K nadpisu - ti, co mě znají ví, že miluju Harryho Pottera. A vysvětlení pro Slováky, co HP neviděli v českém dabingu - tato věta byla použita ve filmu - 4. díle, když McGonagallová poučovala studenty, jak se mají chovat na tradičním vánočním plese - parta pitomých potácivých paviánů. Bohužel mi tento výrok nás někdy připomene. Doufám, že to vezmete pouze jako neškodný vtípek :)

http://sd.keepcalm-o-matic.co.uk/i/keep-calm-its-just-anatomy.png
Dnes jsem měla pocit, že to absolutně nemám šanci. Je toho prostě moc a já asi nejsem tak chytrá a důsledná, jak jsem chtěla být a myslela jsem si, že jsem :D Achjo. No, říká se, že jsme chytly jednu z nejpřísnějších zkoušejících. Dnes jsem však měla dobrý pocit, dokázala nám vysvětlit, co jsme potřebovali vědět, uklidnit a podpořit. Stačí jen hloupá věta "Nebojte, zkouší se to jen takovým stylem, jak vám ukazuju, určitě to zvládnete."

První den jsme všichni přišli s velkým očekáváním toho, co bude. Dopadlo to tak, že jsme se 2 hodiny učili v červeném patře na preparátech (vypitvaných končetinách) a 2 hodiny jsme pitvali "čerstvé" těla.
Dělala jsem vertikální řez přes regio femoris posterior a bylo to naprosto boží!!! Potom jsme (spolu ještě s našima parťákama z 9. kruhu) odklopovali kůži a odstraňovali podkožní vazivo, ve kterém nic nebylo. Stihli jsme to vyčistit na fascii musculus biceps femoris. Jak říkám BOŽÍ! Skalpel funguje, ostrý je teda pořádně, už bylo pár úrazů, rukavice mám KONEČNĚ dneska padnoucí (po asi 3 dnech totálních zmatků, já musím být vždycky něco extra, že :D).

Podrobně jsme probrali horní končetinu, na té už se docela chytám a dnes záda. Není to taková hrůza, podle průběhu dnešních pitev, ale stejně se bojím. Nejsem vystrašená tak, že bych byla úplně mimo, ale mám takové chvilkové depky a zase chvilku si říkám, že to bude v pohodě, ale jak říká můj nový hashtag - mimochodem, moc děkuji, Stacy, strašně se mi líbí #StayNadšená!
A děti, já se opravdu snažím! 

http://img03.deviantart.net/2111/i/2013/293/3/9/my_exams_day_by_finnickandannie14-d6r76uu.jpg


Včera jsme byli na zádech a snažili jsme se zvednout m. trapezius a latissimus dorsi a dnes jsme prořezávali musculus splenius capitis, pod kterým se nám objevil musculus semispinalis capitis. Bohužel jsme nenašli nervus occipitalis tertius, ale doktorka říkala, že to není naše chyba, že máme "špatné" tělo. 
No, zítra si chci ještě zopakovat záda a všechno vlastně. Mám na to celý víkend a víte co? Na jednu stranu mě bude štvát to, jak mi mí milovaní spolužáci budou psát, že už to mají za sebou, ale na druhou stranu se aspoň ujistím, že to opravdu dám! 

Další věc, co by vás asi zajímala, jestli to smrdí. No, smrdí to :D Není to tak strašné, jak jsem si myslela, je to hodně podobné, jak to bylo na preparátech přes rok, ale co je horší, jak vyjdete z pitevny, smrdíte celý den vy! A nedá se to umýt ničím. Doufám, že se mi to nedostane do pórů a hned po víkendu se toho jednou provždy zbavím :D

Jinak, jsem strašně moc ráda, že toto probíhá. Je to jedinečná příležitost na vlastní oči vidět, jak a co se děje a já jsem opravdu nadšená. Taky je super, že jsme spojení s druhým kruhem. Někteří lidi jsou doslova exoti, ale jiní jsou strašně fajn a já jsem moc ráda, že jsem měla možnost je poznat. Doufám, že paní doktorka bude tak mile naladěná i při opravdovém zkoušení. Dnes jsem se jí ptala, jaké jsou hlavní příčiny toho, že to někdo neudělá a říkala mi, že z 99% to je nervozita, ti lidi přijdou, klepou se tak,  že ze sebe nedostanou opravdu nic a pak odchází s eFkem. Je to smutné. Říkala taky, že takoví lidi by podle ní ani neměli studovat medicínu. Nevím, jestli je to pravda, nemůžu soudit, ale varuji budoucí uchazeče, je to opravdu na vašem důmyslném zvážení, jestli to podstoupíte. Je toho mega a na nervy je to strašně náročné. Opravdu dobře zvažte, jestli by vám na nějakém jiném oboru nebylo třeba líp. Já doufám, že až takový stresový typ nejsem. Vždycky jsem měla vlastnost, že jsem z ničeho dokázala vykouzlit něco perfektního, vždyť jsem skoro 8 let hrála divadlo! Snad mi to pomůže i tentokrát.

Miluju pohádky a tato písnička zrovna sedí k situaci :D
Tak snad začnu žít zase po anatomii. 

Tak si užívejte vánoční náladu, víkend a všechno ostatní a mějte se krásně a pokud si na mě vzpomenete, budu moc ráda! ♥ :)

ZN.

Komentáře

  1. Koho máte na přezkoušení ? :)

    OdpovědětVymazat
  2. Zažil jsem šikulu, co si sam přeřezal extenzory 3 prstu na jedne ruce vlastnim skalpelem... Ještě, že je urgentni příjem v Bohunicích tak blizko ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Probohaaaaaaa :D To snad ne! Já jsem zase slyšela, že se před pár lety dořezali skalpelama nějací zahraniční studenti kvůli holce :D

      Vymazat
  3. Drzim palce! :) urcite to zvladnes. :) Nas ceka popitevak uz zitra rano, meli jsme pitvy ted ty ctyri dny a nekteri z toho taky dost sili no. :/ Doufam, ze to nejak zvladnene, no a kdyz ne, porad je to "jen" skola :) ne kazdemu to sedne. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My to máme úplně stejně, jen máme přezkoušení i v pondělí a já taky šílím!!! Je to strašné, fakt, snažím se v tom hledat logiku, kterou v tom prostě nevidím :/ Drž palce, já budu tobě!!! A pak napiš. Ale jako de facto, u nás o nic nejde, když to nedáš, tak tě znovu vyzkouší před zkouškou a to už musíš umět i pozpátku, že ;)

      Vymazat
    2. Mno jo, u nas je asi letos opravny i v lednu. :) Nakonec mam B (nervyyy). Konecne muzou zacit Vanoce. :D

      Vymazat
    3. Gratulujuuu! Hej já už to chci mít taky za sebou :D :((

      Vymazat
  4. Týjo, tak koukám, že toho máte příští týden požehnaně. Budu držet palce, co to půjde :) Pak dej určitě vědět, jak jsi dopadla.

    Taky bych řekla, že u zkoušek jde hodně o to, jak se člověk dokáže zklidnit, ten stres dělá fakt dost. Ale jestli jsi hrála tak dlouho divadlo, tak to zmákneš levou zadní :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, latinu jsem už vzdala :D Takže jdu až 4.1., nestihla bych to a chci si dát konečně trošku volno po té anči. Drž palce, mám pocit, že nic neumím :D :(

      Vymazat
    2. To je v pohodě, tenhle pocit mám před každou zkouškou, bude to dobrý :)

      Vymazat

Okomentovat