Přijímací zkoušky LF UPOL

Jelikož mi chodí čím dál tím víc mailů od vás, co se připravujete na přijímačky, rozhodla jsem se napsat článek i o přípravě na olomouckou lékařskou fakultu.

I když jsem nedávno napsala článek, kde jsem Olomouc nehodnotila moc kladně a sama osobně bych tam studovat nechtěla, dospěla jsem k názoru (který mám už delší dobu), že je prakticky asi úplně jedno, kde medicínu vystudujete. Objem učení je stejný, někde jsou těžší takové předměty, jinde makové. Co je důležité? To, že nakonec dostanete ten titul MUDr. ! I kdybyste tu medicínu měli vystudovat třeba v Ostravě, nebo na Slovensku, nebo v Praze, nebo kdekoliv.

Ale teď už k těm samotným přijímačkám!

https://hanbrisbane.files.wordpress.com/2013/06/keep-calm-and-fight-for-exam.png

Asi bych měla ještě jednou zdůraznit, že pro mě Olomouc nebyla prioritou, proto jsem se na přijímačky tak důkladně nepřipravovala, takže nevím, na kolik bude článek objektivní.
Nejdřív bych chtěla porovnat pár věcí s Brnem:

1. Forma testů
V Olomouci se rovněž jako v Brně píšou 3 testy - z fyziky, z chemie a z biologie. Každý test má 40 otázek - stejně jako v Brně, ale s tím rozdílem, že některé otázky jsou hodnocené dvěma body.
V testu z biologie se potom vyskytují i otázky, kde jsou odpovědi A-F a z těchto odpovědí jsou 2 správné.
Maximální bodový zisk = 150 bodů + až 10 bodů za známky ze střední školy.

2. Počet přijatých uchazečů - trošku statistiky
Na tuto lékařskou fakultu je počet přijatých uchazečů menší než v Brně - na všeobecné lékařství 220 (v Brně 380), zubní lékařství si bohužel nepamatuji, všechno to dohledáte zde a ohledně Brna zde. Olomoucká lékařská fakulta je menší než brněnská, takže po 1. kole berou méně studentů (na VL to bylo cca kolem 203 uchazečů - na základě přijímací zkoušky a bez přijímací zkoušky 134 ). Do Brna letos vzali 459 uchazečů na základě přijímací zkoušky a 154 bez přijímací zkoušky.

3. Odvolání
Pokud neuspějete jen o vlásek, JE tu možnost podat odvolání - v Brně tuto možnost nemáte. V Brně máte pouze možnost podat žádost o přezkoumání na základě něčeho a potom se modlit, že vám to projde, což se většinou nestane.V Olomouci funguje něco jako regulérní odvolání - jsem těsně pod čarou, chci tam jít, napíšu odvolání, to odvolání pošlu a čekám do konce srpna, jestli mě dodatečně přijmou nebo ne - a většinou jsem slyšela, že se dobírá.
V Brně většinou odhadnou, kolik lidí se jim zapíše už v prvním kole a nedobírá se. Minulý rok se nedobíralo vůbec, letos se hranice posunula AUTOMATICKY o jeden bod dolů (původně bylo na přijímačkách 73 bodů, ale po zápise to kleslo na 72, což může být třeba skupina 10-20 lidí?) a takto nějak to funguje...

Ale všechny tyto čísla a dokumenty najdete samozřejmě na stránkách fakult (výše v odkaze).

Tak a teď k samotným testům.

1. Obtížnost
Osobně se mně i všem mým přátelům a známým zdály přijímačky do Olomouce mnohem jednodušší než do Brna - ale to je individuální - opět bude trošku statistky:
Brno - max. počet bodů 120, žádná možnost získání bodů navíc za známky ze SŠ
Olomouc - max. počet bodů 150, + až 10 bodů za známky ze SŠ (je to otravné a zdlouhavé, ale NUTNÉ! Takže prakticky do Olomouce můžete posílat přihlášky až po pololetním vysvědčení ze čtvrťáku...)

Poslední přijatý uchazeč do Olomouce (v 1. kole) na VL měl 122 bodů.
Poslední přijatý uchazeč do Brna (v 1. kole) na VL měl 73 bodů (ve 2. kole pak 72 bodů)

Trošku počítání:
Abyste se dostali do Olomouce můžete ztratit maximálně 23,75% z testů (když počítám s maximem 160 bodů), nebo 18,66% (když počítám se 150 body). A pětina, to je poměrně dost málo.

Do Brna je to (opět to beru na letošní rok) o dost víc, vychází to po prvním kole 39,166%, po druhém 40%, což je prakticky víc než třetina a míň než polovina :D Takže jakože dost... Už si to přeberte, jak chcete.

Do Olomouce se prostě musíte mnohem víc snažit. A jde to opravdu snadno, když víte, z čeho se máte učit.

Dnes jsem v telefonu vyždímala učebnice, ze kterých se učil můj kamarád a můj budoucí zubař, o kterém jsem se již mockrát zmiňovala.
Ty knížky jsou následující:
¨
Tato chemie se prý už neprodává, takže šup do antikvariátů a na bazoš!
Tato knížka se prý už neprodává, takže šup na bazoš!
http://www.antikvariat-bohumin.cz/images_zbozi/11986_1_big.jpg
Tuto knížku vřele doporučuji i na přijímačky do Brna, je krásně zpracovaná!
http://neoluxor.cz/files/6/9788073460983.jpg
Stejně tak doporučuji i tuto fyziku na přijímačky do Brna, ty příklady jsou na procvičování fajn, i když některé témata jsou moc stručné!
http://neoluxor.cz/files/c/9788024420837.jpg
Jen testové otázky bez vysvětlení
http://knihy.abz.cz/imgs/products/img_216077_orig.jpg
Tato biologie je taky skvěle napsaná - na vysvětlení
https://data.bux.cz/book/018/566/0185664/large.jpg.
A poslední - podle této úzké knížky budete vědět, jak budou přijímačky vypadat!
http://inzeraty.sme.sk/content/_data/i/6/1/1/7/8/14034566910022/original.jpg
Od kamaráda a ještě od jedné slečny a taky ze své zkušenosti vím, že ty otázky byly opravdu doslova z těchto knížek. Asi ne úplně 100%, ale většina ano. Proto také olomoucká LF nezveřejňuje testy z minulých let. Kamarád se letos na základě toho dostal i na zuby! Ale zase nemůžu říct, že je blbý a jen se našprtal otázky jako telefonní seznam - NE! Tohle není 1. LF UK nebo Bratislava! Musíte tomu rozumět... Neučte se to jako básničku, protože by vás mohlo něco nemile překvapit a zaskočit. Snažte se to všechno přesně pochopit. Ale aspoň budete mít takto na čem stavět :)

2. Čas
Jooo... a tohle bych chtěla obzvlášť vypíchnout. Čas hraje u přijímaček velice důležitou roli - tohle jsem já letos nevychytala u těch olomouckých, i když mi proti Brnu přišly fakt o dost jednodušší - nestihla jsem je. Hlavně jsem nestihla vypočítat příklady do chemie, které byly za 2 body a to PROTOŽE:
V Olomouci máte na všechny 3 testy dohromady 2 hodiny čistého času. Bez pauzy. Všechno dostanete naráz a do těch dvou hodin to prostě musíte odevzdat a hotovo.
V Brně je to rozdělené - první se píše biologie, na kterou je 60 minut, potom je 15 minut pauza, následuje chemie, na kterou je 70 minut - opět 15 minut pauza a poslední fyzika - 70 minut a hurá, jde se domů s otřesným pocitem :D (Ten jsem měla já! Vy ho určitě mít nebudete!)...

Celkově mi olomoucký přijímačkový systém přišel zbytečně moc komplikovaný - počínaje známkami ze střední školy, konče odvoláním (i když to odvolání je asi spíš fajn)...
Každopádně už je to jen na vás, kam si dáte přihlášku a pravděpodobně to nikdo nevsadí jen na 1 lékařskou fakultu. Olomouc je určitě kvalitní škola a pokud to nevyjde do Brna, tak rozhodně nesmutněte! Bude to všechno fajn.

By the way - Olomouc letos zdražil přihlášky - už stojí 580 Kč jedna - loni stála 550 Kč, žebráci :D
Brno si pořád drží 400 Kč.
Ale teda, co jsem slyšela tak Bratislava 70 éček? Wtf?!

Tak se hezky učte! Doufám, že vám článek pomůže a oceníte ho v komentářích a v mailech - mimochodem, vaše maily miluju! Je to skvělý způsob odpočinku a jsem ráda, že vám můžu pomoct.
Takže pište, pište a pište - zatimnadsena1@gmail.com

Dobrou noc, jdu si přehodit spánkový režim v souvislosti s posunem času.

Vaše Zatím nadšená medička.


Komentáře

  1. Statistika je přesná věda o nepřesných číslech. :-) Nemůžeš srovnávat těch 23% s těmi 40% jsou diametrálně odlišné. Nicméně čí chleba jíš, toho píseň zpívej. Žebráku! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nerozčiluj se :D Tím jsem jenom chtěla ukázat, že aby ses dostal do Olomouce, tak musíš mít testy napsané prostě dobře :)
      A jste žebráci, jako!!! :DD

      Vymazat
  2. Ahoj, teď budu možná trochu ostřejší, ale prostě si to rýpnutí neodpustím. :D Je fajn, že píšeš, že Brno není jako 1LFUK, kde je to jen o modelovkách, ale to už od přijímaček 2015 není pravda, protože z modelovek tam bylo prý takových 50%!!! Takže než se do někoho navezeš, tak si zjisti fakta!!!
    PS: Promiň, ale muselo to být, 1LFUK je moje oblíbená a vysněná fakulta. Jinak fajn blog. ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Podívej, mně je 1. LF UK úúúplně ukradená a mrzí mě, že se tě tak strašně dotklo, že jsem tam nenapsala, že DO ROKU 2015 byly otázky jak přes kopírák z modelovek a k úspěchu se je stačilo prostě JEN našrotit ;D Do nikoho se nenavážím, jen jsem podotkla to, jak to je (pardon, jak to bylo) a to, že se i na 1. LF UK od roku 2015 začalo regulérně PŘEMÝŠLET, je super věc ;)
      Takže přeji hodně štěstí u přijímaček, bohužel už to asi nebude tak "jednoduché" jako ty předchozí roky :)

      Vymazat
  3. Do Ba a všade na Slovensku berú somari nie 70 ale 80 €.!!!!... no tak ako sorry, keď Ba je drahšia ako Brno.... _(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, však jako já se vám vůbec nedivím,že se hlasíte do ČR,to jsou fakt nenormální sumy ;-)
      A navíc jako co jsem slyšela i o úrovni tě školy (Bratislava), tak proti Brnu se může jít zahrabat (ale nevím,co je na tom pravdy, vím to od Slováků) :-)

      Vymazat
  4. Ahoj :)Dnes som našla tvoj blog a stihla som to všetko prečítať. Máš super články :) Chcela by som sa opýtať či na medine je predmet angličtina? :/ Musím sa priznať, že sme si moc nesadli :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Čauky :) Jsem moc ráda, že se články líbí :) Ano, bohužel na medině v Brně i v Olomouci angličtina je, ale nedokážu posoudit její úroveň (údajně B2), v Brně jsou 2 semestry povinné, já problém vůbec nemám a řekla bych, že to není taková hrůza, neboj se! :)

      Vymazat
    2. Ahoj, jsou semestry povinné i pokud má student certifikát FCE nebo CAE?

      Vymazat
    3. Já certifikát nemám,takže jsem se o to přímo nezajímala, ale mám pocit,že pokud ho máš, tak první semestr výuka povinná není,ale musíš psát midterm test i zápočtový test a druhý semestr je výuka povinná s tím,že zkoušku můžeš skládat v dubnu :)

      Vymazat
  5. Ahoj :) je potrebné maturovať z angličtiny na B2 úrovni?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahojky 😊 U nás v Brně je založená angličtina hlavně na slovíčkách a maličko se opakuje gramatika... Podle mě maturita na úrovni B2 nemusí úplně dokazovat to, co umíš, takže si myslím, že maturoval u AJ na B2 nemusíš ;) nemáš z toho ani nevýhodu, ale ani výhodu. Jedinou výhodu to přinese FCE certifikát - první semestr nemusíš chodit na výuku 😊

      Vymazat
    2. Ďakujem pekne za info :) pretože som na SOŠ a oproti gymnáziu mám zrejme páru nevýhod. (preto už aj doťahujem profilové predmety teraz od leta a začiatkom tretieho ročníka a zisťujem veci okolo toho. Poznáš nejakých ľudí čo sa hlásili na medinu, ako im to išlo, či mám vôbec šancu :D a pod.??) Mimochodom super blog :)

      Vymazat
    3. Jo, jasně, to chápu, ale s angličtinou si nedělej starosti 😊 Je fajn, že se informuješ takto dopředu. Znám, ale dostali se až třeba na podruhé... problémy měli hlavně s příjmačkami, při studiu pak dobrý 😊 A děkuji za pochvalu blogu 😊

      Vymazat
    4. Za málo, fakt veľa užitočných info :)

      Vymazat
  6. ahoj, prosím tě, u přijímaček - fyzika - můžeš mít kalkulačku? Nikde nemůžu zjistit, jak to funguje. Díky :))

    OdpovědětVymazat
  7. Ahoj,
    tento školní rok budu dělat příjimačky na medinu a jelikož je Olomouc moje priorita, chtěla jsem se tě zeptat, jestli otázky na přijímačkách, u kterých byly správné 2 odpovědi, byli speciálně označené jako v té zelené brožurce :) (je tam vždycky: následují otázky s jednou správnou odpovědí a tucet otázek, potom: následují otázky, kde jsou dvě odpovědi správné...)
    Děkuji moc za odpověd.

    OdpovědětVymazat
  8. Ahoj, do olomouca su dvojkolove prijímačky, ako prebiehajú??

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Žádné dvoukolové přijímačky do Olomouce nejsou, teď jsem se koukala na stránky. Přijímačky, pokud vím, probíhají přesně tak, jak jsem je zde popsala.

      Vymazat

Okomentovat