Přijímačky - z čeho se učit FYZIKU?

A dostáváme se do zdárného konce, kde bych chtěla mluvit o fyzice.
K tomuto předmětu jsem odjakživa měla docela dost velký odpor. Fyzika mě nikdy nebavila a taky se nedalo říct, že bych v ní nějak extra vynikala. Právě proto bylo pro mě hodně těžké donutit se ji celou znovu naučit. Abych vám přiblížila, jak to u mě probíhalo:

Začala jsem s ní někdy po Novém roce, i když to bylo spíš jenom takové, že jsem si od kamarádky půjčila knížku, která je jako dělaná na přijímačky v Olomouci. Řekla jsem si, že si podle ní projdu celou fyziku od začátku. Opravdu jsem se do té knížky mrkla až někdy ke konci března, kdy jsem začala s jednotkami, mechanikou - kinematika, dynamika, gravitační pole atd. atd.
Co pro mě bylo úplně nejhorší, tak elektřina a magnetismus. Tato kapitola mi tak neskutečně moc lezla krkem, že to snad až není možné. Vůbec nechápu účel toho, co v těch kapitolách vlastně po nás chtějí a co se tam mám učit. Proti tomu bylo všechno ostatní jako procházka růžovým sadem, protože jsem tomu rozuměla a věděla jsem, jak mám ty úkoly řešit a počítat. Nakonec jsem stihla projít i celou fyziku, i když s kvantovkou jsem končila asi 2 dny před přijímačkama, což mi přišlo dost pozdě.

Když jsem tam seděla v tom Brně a dostala test z biologie a chemie, dokonce jsem se u některých otázek smála, jak jsem si byla jistá, že to mám dobře a říkala jsem si, že ty otázky jsou pro mě jako dělané (ale samozřejmě jsem taky něco tipovala)... no, potom přišla fyzika a já se přestala smát. Ten test byl fakt těžký. Všechny typy otázek jsem viděla a příklady jsem počítala, ale byla jsem úplně mimo. Fyzika vůbec nebyla tak lehká, jak jsem předpokládala (navíc se říká, že fyzika je jako jediná víc než z 80% ze skript, no vůbec to tak nebylo, takže na to rozhodně nespoléhejte). Ve všem byl vždycky nějaký háček a i u otázek, které jsem viděla, jsem si jistá nebyla. Nakonec to dopadlo tak, že jsem z přijímaček odjížděla zklamaná, smutná a ve vlaku jsem brečela jak malé mimino..

Večer, když jsem si trošku odpočinula a začala jsem přemýšlet, dala jsem si dohromady otázky, co jsem si pamatovala ze všech předmětů a vyšlo mi, že bych měla mít kolem 80 bodů. Trošku jsem se uklidnila, ale moc jsem tomu nevěřila, protože jsem si myslela, že tu fyziku jsem neskutečně posrala.

Z čeho jsem se učila fyziku:
Pouze z těchto dvou učebnic → tady a tady

První učebnice, Fyzika v kostce, je skvělá na to, co v té druhé chybí. 
Druhá učebnice, Fyzika stručně a jasně, autor: Kolářová, Kubínek, je zmiňovaná učebnice z Olomouce, která zase obsahuje testové otázky za každou probranou kapitolou. Bohužel na přijímačky do Brna pouze tato učebnice nestačí, proto jsem ji doplnila kostkou.

Na závěr bych k tomuto chtěla ještě dodat - pokud máte své hezké ucelené zápisky, rozhodně není nad ně, protože ze svého se učí vždycky nejlíp, takže na ně nezapomeňte a využijte. V učebnicích jsou potom věci navíc, které třeba k maturitě nejsou potřeba.

Vaše zatím nadšená medička.

Komentáře

  1. Máš hezký blog psaný svým stylem a to se mi velice líbí.

    OdpovědětVymazat
  2. Moc děkuji,takový komentář vždycky potěší. Snažím se psát podle svých pocitů a radit, jak nejlépe umím :)

    OdpovědětVymazat
  3. Jó to mě zas fyzika vždycky tak nějak bavila, i když ty příklady jsou vždycky neskutečná výzva :D taky jdu teď do prváku tak jsem na tu biofyziku zvědavá! Držím palce :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já tobě taky a jsi teda šťastný člověk, pokud tě fyzika bavila, já to budu muset ještě semestr nějak přetrpět :D Ale tak snad to nějak zvládneme! Pak si však můžeme napsat dojmy :)

      Vymazat
  4. Koľko si mala nakoniec bodov?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A stačilo těchto 25 bodů k přijetí? :)

      Vymazat
    2. Tak jsem na to koukala a mystifikuju :D Měla jsem na první i na druhý pokus 22 bodů :) A ano, podruhé jsem se dostala s velkou rezervou :) Nahnala jsem to v biologii a v chemii.

      Vymazat
  5. Ahoj, co astrofyzika? Je potřeba? :)

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj, chcela som sa spýtať, či na fyziku stačí doporučená literatúra - Prehled stredoškolské fyziky od Svobodu, ďakujem :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat