Anatomie I + II

Určo jste si všimli, že se moc nehrnu do toho, abych vám sem napsala o předmětu Anatomie.

Je to totiž předmět, nad kterým jsem v myšlenkách strávila většinu prváku, přišel mi strašně moc těžký a už se k němu moc vracet nechci, ale jelikož vás mám ráda a přesně vím, čím si procházíte, napíšu krátké orientační informace, které by vám možná mohly pomoct :)

http://images.memes.com/meme/851295


Předmět anatomie byl u nás v Brně letos poprvé na 2 semestry, protože se měnila akreditace a byla to teda obrovská změna.
Docela jsem se bála, jestli vyučující sami nebudou mít v tom systému trošku chaos a budou vědět, jak nás mají učit a kolik nás toho mají učit.
Nicméně jsou to zaběhlí profíci a žádné výrazné problémy se nedostavily.

První semestr
  • 2 hodiny přednáška
  • 2 hodiny seminář
Rozsah (počet hodin) teda nic moc. Na přednáškách se strašně valí, protože se to pořádně nestíhá a na semináři zhruba tak stejně.
Moje rada - před každou přednáškou si dané téma aspoň přečtěte, protože jinak fakt nemá smysl tam chodit, nebudete se vůbec chytat, a když už, tak docela špatně a to i se skriptami na klíně.

První seminář probíhá hned dole na pitevně (půjdete od auly levou chodbou až úplně dozadu, potom po schodech dolů a rovně - dostanete se na anatomický ústav - a dáte se po schodech dolů, jakoby do sklepa a tam jsou pitevny).

Co budete potřebovat?
Budete potřebovat plášť a přezůvky (návleky stačí). 
Když se začne probírat lebka (což je 3. a 4. seminář) doporučuji přinést si drátek nebo ostrouhanou špejli - využijete ji jako sondu a budete ji strkat do různých těch otvorů, kanálků atd.
Na mokré preparáty budete potřebovat anatomickou pinzetu. Od chirurgické se liší tak, že anatomická nemá háčky a tím pádem nepoškodí preparáty. Chirurgická být nemůže. Stejně tak si kupte krabici rukavic ideálně padnoucí k vašim rukám, protože na pitvách budete muset být někdy přesní a to se ve velkých rukavicích dělá špatně. Já jsem měla normální pudrové latexové velikost S.
Zkoušela jsem i nitrilové - jsou docela fajn pro alergiky, ale přijde mi, že se dost trhají a nesedí tak dobře, jako latexové, ale samozřejmě je to na vás.

Taky bych si někdy ze začátku semestru sehnala držák na skalpel č. 4 a čepelky č. 21 nebo 23. Vesměs je to jedno. Pokud je budete kupovat týden před pitvami, budou pravděpodobně vyprodané. Ty čepelky vám na zimní pitvy stačí bohatě 4 - na každý den jedna.

Obsah semináře
Abych se ještě vrátila detailněji k seminářům, tak ty vlastně slouží k tomu, abyste si to tělo do detailů osahali a věděli, co vás pak cca bude čekat na pitvách. 
Dovysvětlí vám tam různé nejasnosti, nebo vám ukážou zajímavosti a hezky postupně vás ke zkoušce připraví a budou dbát na to, aby se vám vědomosti spojili.
Některé skupiny píšou průběžné testy, někteří jsou zkoušení ústně a někteří nedělají vůbec nic. Otázka je, co je nejlepší?
Každému to asi vyhovuje jinak.

První 4 semináře budete mít kosti, další se pak přechází na mokré preparáty, které jsou namočené ve formaldehydu a jiných konzervačních látkách. Dále se přejde na celé DK a HK + záda a následně budete dělat orgánovky.

Naše semináře probíhaly tak, že na začátku byl nějaký ten úvod, docházka. Potom měl pan doktor připravenou svou prezentaci s věcmi, které jsou docela těžké a záludné. Následně jsme si vzali preparáty a popisovali si je navzájem a on obcházel jednotlivé stoly a ptal se na otázky. 
A to je všechno.

Na přednáškách se pak dozvíte důležité věci ke zkoušce, ale taky spoooustu zajímavostí.

Druhý semestr:
  • 3 hodiny přednáška
  • 3 hodiny seminář
Paradoxně je zde větší hodinová dotace. Na přednášky to asi bylo lepší, ale na cvika by se to hodilo spíš naopak, protože neuro je tak moc abstraktní, že tam toho tolik neuvidíte. 
Průběh je jinak stejný, jak jsem popsala nahoře. 
Ve druhém semestru se mi nejvíc líbily přednášky pana docenta Matonohy, protože to podával zajímavou formou, nespěchal (i na úkor toho, že to všechno nestihl říct) a měli jsme v tom s ním docela pořádek. 
Vůbec nejhorší celek z celé anatomie bylo pro mě neuro. Nevidíte to, nesáhnete si na to, jak říkám, je to úplně abstraktní a pro mě strašně moc těžké. Neměla jsem to ráda ani trochu, ale nějak se s tím poprat musíte. Hlavně teda vede CNS a potom hned v závěsu jdou hlavové nervy, i když ty už tak strašné nejsou.

Rozhodně doporučuji učit se to všechno průběžně na každý seminář, a i když to třeba nestihnete dobře a do detailů, aspoň si udělejte takový přehled, protože potom, když se to budete učit na pitvy a na zkoušku, tak je to pomoc velká.

Ukončení

Co se týká ukončení předmětu anatomie, tak zápočet ze semináře dostanete za docházku (povolená je jedna neomluvená absence). Funguje to tak oba dva semestry.
Dále budete muset splnit popitevní přezkoušení a to v zimním i v letním semestru. Pokud se náhodou stane, že vás od pitev vyhodí (nepanikařte!), zápočet dostanete stejně, protože jinak byste nemohli pokračovat dál. Takže je to dá se říct taky za docházku na ty pitvy.
Jenomže - problém je ten, že pitevní přezkoušení si můžete zopakovat až před zkouškou. Dřív to prostě není umožněno, což mi přijde docela nic moc.

Takže v praxi to funguje tak, že když jdete na zkoušku, tak máte všechny zápočty, ALE, když jste neudělali ani malé (zimní) ani velké (letní) pitvy, v den vaší zkoušky vás vezmou na pitevnu a prozkouší vás prakticky na úplně všechno. Pokud usoudí, že to umíte, zapíšou vám pitvy jako splněné. Pokud vás opět vyhodí, tak netuším, jak to funguje (nikdy jsem si to nezjišťovala ani neznám nikoho v této situaci), ale zkrátka to nebudete muset řešit ani vy, protože to zvládnete! A nejlépe napoprvé.
(Ale kdybyste to někdo náhodou zjistili, nebo s tím měli zkušenosti, tak prosím, dejte mi vědět :).

Když teda máte všechny zápočty + obě popitevní přezkoušení, pokračujete k hlavní, teoretické zkoušce.

Ta se skládá z testu. Test se píše v červeném patře (tam se zkouší i ústní) v PC učebně.
Každý termín je jen pro 8 lidí a zkouší ho jeden konkrétní člověk. Například já byla na termínu 30.6.2016 - 8:00, kde bylo přihlášeno 7 lidí.

V 8:00 vyšel asistent (ti nezkouší) a pozval si nás do PC učebny. IS nám vygeneroval test, který měl 18 otázek. Každá otázka má 5 možností (přičemž téměř vždy je tam možnost, že žádná odpověď není správně, nebo všechny odpovědi jsou správně) a vy vybíráte jen jednu správnou možnost (není to multiple choice). Z těch 18 otázek jsou tam vždycky 2 RTG snímky, kde máte něco poznat (ano a tam jsou třeba i kosti a kůže, co normálně nejsou ve zkouškových otázkách).
Čas je podle mě dostatečný - 20 minut.
Pokud budete mít 12 otázek dobře, tak pokračujete dál k samotné ústní zkoušce.

Ale pozor! Pokud test nedáte, tak vám normálně propadá pokus a jdete domů! Pokud 2x neuděláte test, na 3. pokusu už jdete jenom na ústní.
Můj kamarád zubař z Olomouce říkal, že oni to mají tak, že když poprvé nenapíšou test, tak jim pokus nepropadá (ale zase nevím, jestli to platí i pro všeobko).

Dle mého názoru ten test není tak strašný. Jsou tam záludné otázky a tak, ale nic co byste se neučili, jsou to spíš jen takové základy, nad kterými se musíte zamyslet a potom už záludné nejsou.
Líbí se mi, že otázky jsou poměrně rovnoměrně vygenerované (takže tam nebudete mít 10 otázek na neuro).
Podobné otázky pak máte na této webové stránce. Přišla mi super, protože jste si každou oblast mohli před zkouškou procvičit a je tam hodně moc užitečných věcí. Ještě o tom napíšu víc v  závěru.

Potom si chvilku počkáte venku na zkoušející (asistent vám řekne, kdo to bude) a on/a si vás pozve do učebny. Tam rozloží otázky. Vy si jednu vytáhnete - je to jedna kartička, kde máte celkem 8 otázek z každého okruhu, aby vás to opravdu dostatečně prozkoušeli. Kombinaci však dělají oni.

Já například měla:

1. 1. Lisfrankův kloub + mm. antebrachii - přední skupina, povrchová vrstva
2. Slinivka - popis a syntopie; Parietální a viscerální pleura + recessy; Scrotum - vrstvy (obaly varlete)
3. N. iliohypogastricus, ilioinguinalis a genitofemoralis; membrana tympani 
4. Regio mammalis

Je to volené tak, že v první otázce najdete většinou
1. spoje + svaly

2. 3 otázky a to z: trávicí, dýchací, urogenitální, kardiovaskulární (včetně srdce), lymfatické, nebo endokrinní - oni vám 3 vyberou

4. PNS + CNS/smysly - z PNS (periferní nervový systém) můžete potáhnout buď 1. plexy (cervicalis, brachialis, lumbalis, sacralis) a ty můžou být ještě rozdělené, nebo můžete táhnout hlavové nervy (které můžou být taky rozdělené), nebo můžete táhnout ANS - autonomní nervový systém, tam patří sympatikus a parasympatikus
- druhou kombinací je pak CNS nebo smysly a tady už záleží opravdu na šťastné ruce, protože někdo může táhnout bazální ganglia a někdo třeba retinu (sítnici) a potom záleží na tom, jak dobře to umíte

5. topografická otázka - topografii má ráda paní doktorka Klusáková, která mě měla na zkoušce i na malých pitvách, jde tam hlavně o to, dívat se na tu plochu, kterou si vytáhnete z pohledu pacienta a začít tak, že na povrchu je kůže (jaká je, co v ní je atd.), a potom další a další vrstvy + struktury, které v těch vrstvách můžete najít

Okruhy ke zkoušce můžete stáhnout zde
Heslo: anatomy

Všimla jsem si totiž, že na oficiálních stránkách anatomického ústavu to vůbec není aktualizované, takže tam se moc nekoukejte. Ty okruhy vám dají do ISu (nevím jestli tento, nebo až příští semestr), každopádně ty kombinace jsou různé (neplatí ani ty u kloubů a svalů).

Jak jste si správně všimli, kosti samostatně v otázkách nejsou, ale naučte se to, protože se vám potom budou mnohem snáz učit úpony svalů. Kanálky v os temporale jsou zase důležité do topografky a taky kvůli průchodu nervů, které se budete potom učit (mělo by se vám to pak hezky v hlavě spojit).
Další věc je ta, že v topografce je otázka průchody přes basis cranii interna/externa, takže ty dírky v lebce budete muset umět a doporučuji to nepodcenit, není to zase úplně easy.

Ten, co půjde tahat jako první dostane 30 minut na přípravu. Není to zase tak moc, doporučuji si to dobře rozvrhnout. Já jsem to nevěděla, šla jsem první a nestihla jsem to :D ... Ale když to umíte, tak to dáte i z hlavy. Když to neumíte, tak prostě smůla.

Potom jdete odpovídat, jste tam individuální dobu a jak říkám, je to o štěstí. Průběh mé zkoušky jsem popisovala v tomto článku, tak můžete mrknout :)

Pokud všechno úspěšně projdete, dostanete se na konci k RTG. Můžete také dostat snímek z MR nebo CT, ale většinou se dávají klasické RTG.
Ty snímky dostanete dva a je důležité říct toto:

1. snímkovanou část těla (měla jsem pánev, řekla jsem pánev), řekněte to JEDNODUŠE
2. projekci v jaké je to snímkované
3. kontrastní/nativní snímek
4. co tam vidíte (detaily)

Jak jsem to měla já je opět popsané v průběhu té mé zkoušky. Nějak tak si myslím, že by to mělo vypadat, ty RTG jsem nezvládla špatně.

A pak už mi zbývá jen pogratulovat k úspěšné zkoušce!!!

Poslední věc je literatura.

Literatura 

Doporučuji nezahltit si hlavu. Jak jsem říkala, za mě nejlíp brněnské skripta:

http://www.medicinskaliteratura.sk/fotky21369/fotos/_vyr_3314Anatomie-pohyboveho-systemu-cloveka-Pac-Horackova.jpg
http://www.medicinskaliteratura.sk/fotky21369/fotos/_vyr_552Anatomie-cloveka-II.jpg

Další je Páč III - toto si musíte stáhnout a vytisknout.
A potom buď skripta od Dubového
http://www.medicinskaliteratura.sk/fotky21369/fotos/_vyr_2235Zaklady-neuroanatomie-a-nervovych-drah---I.jpg

Nebo někteří používali skripta od Vargové - Anatomie pro antropology III - Nervový systém, smyslové orgány

http://unibay.cz/oc-content/uploads/0/143.jpg
Grim je potom učebnice, ze které jsem se učila přímo topografii. Další alternativou je Kos, ale Grim se mi líbil víc. Kos je levnější a podrobnější.

https://obalky.kosmas.cz/ArticleCovers/193004_big.jpg

Dále je třeba vybrat si atlas. Máte na výběr:

http://www.sobottaapp.com/wp-content/uploads/2013/07/set.jpg
Sobotta je dle mého názoru nejlepší, ale taky nejdražší a už se nevydává v češtině, takže si ho musíte sehnat po někom.
http://kulturistika.ronnie.cz/img/data/clanky/normal/17569_1.jpg
Další atlas je Netter, je mnohem běžnější a studenti ho mají rádi. Tyto dva atlasy bych označila jako základní (stačí vám pouze jeden z nich).

http://www.antikvariat-bohumin.cz/images_zbozi/19458_2_big.jpg
Sinělnikov je potom atlas starší, ale moc hezky kreslený, Pokud jsou vaši rodiče doktoři, možná ho ještě mají. Údajně jsou tam některé obrázky z neuro nepřesné nebo zastaralé, jinak je krásný.

https://im9.cz/iR/importprodukt-orig/067/067f4101b8817bb116becf7eb3d5c1dd.jpg
Na pitvy je potom nejlepší Rohen, Yokochi atlas, protože je fotografický. Rozhodně stačí stáhnout nebo vypůjčit z knihovny.

http://obchod.ronnie.cz/data/img/v/2246-0e636.jpg
A poslední atlas, která vám sem dám je Platzer. Kamarádka ho používala na letní pitvy a moc si ho pochvalovala. Zase stačí jen v elektronické podobě nebo z knihovny.

Jako doplňkové učebnice jsem používala:
http://www.tridistri.cz/inshop/catalogue/products/pictures/Memorix%20anatomie%20(3.%20vyd%C3%A1n%C3%AD)%20-%20obal.png
Memorix byl super na opakování, dokonce jsem si ho i nechala na celkový přehled.

http://obchod.ronnie.cz/data/img/v/1590_1.jpg
A Feneis mi potom pomohl na celkový přehled v rámci seminářů a opakování.

Co bych ještě ke konci chtěla napsat je to, že literatury jsou mraky a můžete si samozřejmě vybrat podle sebe. Čiháka moc nedoporučuji kvůli tomu, jak moc je podrobný a docela snadno v něm člověk ztratí orientaci. Na druhou stranu nepotřebujete atlas, protože má krásné obrázky. Cena je zase věc druhá. Nicméně Čihák NENÍ atlas!!! Je to normální učebnice.

V rámci webových stránek vám se dávám ještě odkazy:
Poslední, ale úplně poslední věc je teda Optimed - jakýsi seznam pojmů. Tyto pojmy musíte nutně znát ke zkoušce. Někteří zkoušející ho dokonce mají s sebou, a když něco nezmíníte, zeptají se vás na to. Není dobré se však podle toho orientovat úplně, protože někde je toho strašně málo (konkrétně u pharyngu), takže spíš to doporučuji jako takové opakování týden před zkouškou, abyste se ujistili, že všechny ty pojmy znáte, víte kde jsou a umíte to uvést do kontextu.

A taky malá rada - kreslit, kreslit, kreslit!!! A hlavně se ničeho nebojte. Když jsme to zvládli my, tak to zvládnete taky.

Papa ZN

Komentáře

  1. Jako vždy krásný článek (výhoda Bloggeru je, že hned na úvodní stránce mě pěkně upozorní na nové články, takže se ke svým ani nedostanu :D :D)!! Kohos měla na semináře?? Zní mi to jako náš doktor T. :))
    Jo a díky vám, starším kolegům, příští týden píšeme první test v semináři.. :D prý si to "naši starší kolegové vychvalovali" tak to zavedou i u nás... ale abych řekla pravdu, su ráda. #šprt :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, ano, psala jsem myslím o tom i v nějakém předchozím článku :))
      Víš co, my je nepsali a já si myslím, že to bylo špatně. Kdybychom psali, aspoň nás to víc donutí a stejně o nic nejde ;) U zkoušek na to nepřihlíží. Spíš buďte fakt rádi, že to píšete a vyzkoušíte si to nanečisto :)
      A moc děkuji za pochvalu článku, snažím se vám to trošku usnadnit!! :)

      Vymazat
  2. Ach ach, proč mi někdo taky v prváku nenapsal takový krásný návod, to už to pak musí udělat každej :D

    Jinak vám docela závidím, že jste se nemuseli učit z Čiháka, stejně to nakonec člověk všechno zapomene, takže kdybych se učila z takových skript, určitě by se nic nestalo a jak píšeš, nebyla bych tak zahlcená v tom prváku :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hej tyjo!! Nepřeháněj :D Ale doufám, že to udělají jako :))

      Víš co, teď jsem byla ráno s kamarádkou, co chodí do prváku a říkala, že si koupila Čiháka 1, a že se jí z toho učí mnohem líp než ze skript (tam nemáš žádné obrázky, jen souvislý text) a dělá to tak, že si něco přečte ve skriptech a pak se to učí z Čiháka ve stejném rozsahu, jak je to v těch skriptech. Ale že prý v těch samotných skriptech se úplně ztrácela. Tak nevím, má to plusy i mínusy, každopádně já jsem moc ráda, že to tak máme :)) Ušetřených peněz i času a hlavně ta trojka je prý šílená :X

      Vymazat
    2. Trojka je peklo, já se z ní teda učila, ale nikomu bych to nedoporučila :D A bez obrázků bych to asi nedala, jsem ten typ, co si to jen z popisu bohužel nepředstaví :)

      Vymazat
  3. Ahoj, prosím tě, má smysl si shánět tuto knížečku? http://www.lekarskeknihy.cz/?id=80-85875-77-2 Náhodou jsem na to narazila a celkem mě to zaujalo, tak jestli s tím máš nějaký zkušenosti. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, Ahoj, vůbec neznám a netuším :)) Nikdy jsem o ní neslyšela a ani ji neměla v ruce ;)

      Vymazat
  4. Ahoj, jen bych chtěla potvrdit, že s nepropadnutím termínu při nesplnění testu napoprvé je to stejné i na všeo v Olomouci :)
    A jinak hezký článek - je mi docela líto, že když jsem byla v prváku, tak ještě nebyl na světě. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc dekuji za komentar, aspon budou ctenari vedet, jestli se k tomu dostanou 😊😊

      Vymazat
  5. Ahoj, moc mě tvůj blog baví. Pročítám si ho každý den, i to, co jsem už četla. :D příští rok budu maturovat a chci se hlásit na LF MU na všeobecko. Je to můj obrovskej sen :D proto bych se chtěla zeptat...máš i nějaký volný čas nebo ho každý den věnuješ učení?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Čauky :) Bylo by lepší, kdyby ses mi ozvala na hangouts nebo na email zatimnadsena1@gmail.com, protože ta odpověď moje nebude úplně krátká :D Jinak o tomhle budu mluvit zítra na tom live streamu na instagramu, kdybys měla zájem, můžeš si mě přidat a sledovat - zezivotamedicky :)

      Vymazat
  6. Ahoj, chtěla bych se tě zeptat, jak moc se řeší na letní pitevně mozek - zda po nás chtějí laminy, jádra, truncy, tracty, fasciculy atd. (prostě celého Dubového), nebo jen viditelné - základní - struktury mozku ( třeba jednotlivé laloky telecephala). Nikdo nám to nebyl schopný na pitevně vysvětlit. Moc ti děkuju.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Čauky :) Nevím, jestli jste mozek už vypitvali, ale prakticky chtěli po nás jen vnější popis + jádra a "útvary" nebo jak to nazvat, co jdou vidět na těch reálných řezech. Jádra (ty vnitřní), tracty truncy atd. tak to vůbec není součástí pitevny ;) Neptali se třeba ani na ohraničení mozkových komor nebo tak, i když to si myslím, že by se zeptat mohli, ale upřímně, mozek si do ruky brali jen někteří zkoušející (if you know what I mean). Většinou se zkoušely játra nebo srdce - zkrátka to o dost víc podstatné a ne tolik imaginární. Tady v tomto programu jsem si to procházela a bylo to fajn! :) http://www.nan.upol.cz/neuro/cd659_1.html

      Vymazat
  7. Ahoj, prosím, stačily ti ke zkoušce z anatomie k CNS skripta od Dubového ? Mám pocit, že je tam k některým věcem málo informací a nejsem si jistá, jestli je ještě někde doplňovat (a mám paniku, z jakých zdrojů a kolik :/).
    Moc děkuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Čauky 😊 Ano, mělo by 😉 Já se na některé věci, co mi nebyly jasné koukala ještě do Memorixu a smysly jsem se učila taky jen z Dubového, protože jsem nestíhala a úplně to stačilo 😊😊 Hodně štěstí!

      Vymazat
    2. Moc děkuji! :)

      Vymazat
  8. Ahoj! :-) vedela by si poradiť ohľadom pojmov podle portálu OPTIMED? (nepodkročitelné minimum) ? Riadila si sa tým? alebo ako si vymedziť naozaj to množstvo ktoré si fakt zapamätať ( keďže fakt to nejde všetko z tých skrípt a niekedy je ťažko aj podľa prednášok keď sa to ani na jednej jednak nestíha všetko prebrať a prezentácie nám nedajú a mám v tom celom taký chaos, že neviem na čo sa naozaj zamerať a čo je taký základ ktorý je nevyhnutné vedieť a "by mal stačiť" a na to potom nejak stavať :-( pomoc :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Čauky, já se učila normálně ze skript "všechno", co v nich je a až ve zkouškovém jsem "opakovala" podle optimedu a brala to za nepodkročitelné minimum pojmů k té zkoušce, kde to samozřejmě u některých systémů vůbec nestačilo - třeba u arterií, co si tak matně vzpomínám :/ Prostě jak kde, je to orientační. Tak to zkus asi taky nějak takto, no :/ :) Držím palce!

      Vymazat
  9. Ahoj! :) Zaprvé chci říct, že tvůj blog je úžasný a pro spoustu nás chudáčků zmatených prváčků je to vyloženě písmo svaté :D Obdivuju, že dokážeš tvořit něco tak užitečného a máš chuť a trpělivost pomáhat nám méně zkušeným. Za to moc díky.
    A teď můj dotaz.
    Jakým způsobem ses učila na "velké pitvy"? Co všechno ses učila a jak moc do hloubky? Mám z toho docela strach, když je tam celé tělo... máš nějaký typ jak si to rozvrhnout, poskládat tak, aby to bylo co nejefektivnější??
    Děkuju moc za odpověď ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Aničko, přechodně zveřejním článek o letních pitvách, co jsem sepsala loni, ale není až tak úplně dobrý, jako z těch zimních, nestíhala jsem to :/ Tak mrkni :)

      Vymazat

Okomentovat