Teď už "jen" biofyzika :)

A první týden z Nového roku za námi. Tak si říkám, že ten čas strašně utíká, vždyť před nedávnem jsem teprve nastupovala na medicínu a teď? Už mi zbývá jen naprosto zanedbatelných 5,5 roků studia :) Pokud bych nebyla věčná optimistka, asi bych se z toho jednoduše zbláznila a to samozřejmě nechci. Snažím se držet pozitivní myšlení a vesmír mi to vrací.

© Zatím nadšená
Minulý týden byl snad nejšílenější a nejhorší z celého semestru. Psala jsem 3 zápočtové testy a ještě jsem do toho měla kolokvium z antické mytologie (o tom později). Začnu postupně:
V pondělí to byla latina, na kterou jsem se učila asi 4 dny. Někteří mí odvážnější, lepší a chytřejší spolužáci ji psali už před Vánocema, takže jsme měli vzácné informace právě od nich a věděli jsme, jaké cvičení tam zhruba jsou. Musím říct, že to bylo mnohem těžší než půlsemestrální test a jsem opravdu ráda, že jsem to udělala. Nejhorší na tom bylo to časové vypětí (JEN 35 minut!!!) opravdu strašně málo času na 5 sakra dlouhých a nijak zvlášť jednoduchých cvičení. Napsala jsem teda tu písemku a ptala jsem se vyučující, kdy bude opravená. Řekla mi, že v úterý. Tak jsem v úterý s napětím očekávala výsledky (protože jsem vážně netušila, co čekat, měla jsem smíšené pocity, navíc hrozně moc lidí to neudělalo, nebylo to lehké), a když se v ISu rozsvítilo zelené políčko, byla jsem štěstím bez sebe - na chvilku. Latina byla totiž rozdělená na cvičení a seminář, no, jenže mně svítil zápočet jen ze cvika, tak jsem psala lidem, co to neudělali, jestli mají oni zapsaný zápočet, řekli mi, že nemají. Tak jsem psala naší vyučující, která mi pogratulovala a dopsala i zápočet za seminář, jupííí. Takže latina pro jeden semestr konečně z krku.
V úterý jsem psala biologii, tu jsem si procházela taky 4 dny a dost poctivě. Bylo to "jen" 6 témat, replikace, transkripce, translace, buněčný cyklus, mitóza, meizóza a chromozomové mutace (numerické abrebace atd.). Jako nebyla to až taková hrůza, jen jsem se toho opravdu strašně bála a tím jsem si i tak nějak přitáhla nejasné otázky. Na 100% jsem věděla JEN 8 otázek a potřebovala jsem 14! Většinou jsem se rozhodovala mezi dvěma možnostmi a moc šťastná jsem nebyla. Řekla nám, že ve středu budou výsledky, ale pak si tak vesele jedu domů ve vlaku a co nevidím - v ISu zveřejněná biologie snad hodinu po tom testu! A výsledek? 15/20 bodů! Pociťuju značnou úlevu a hurá na biofyziku! Ta mě čekala v pátek...

No, ale ještě malá dost komická vsuvka. Kvůli kreditům jsem si zapsala předmět z FF - antická mytologie. Samozřejmě teď už ty kredity vůbec nepotřebuju, ale rozhodla jsem se, že to zkusím, protože tam jela i moje kámoška. No, nemůžu říct, co se tam dělo, protože je to úplně snad proti všemu, každopádně v daném souboru odpovědi na otázky, co jsme měly v tom testu rozhodně nebyly. Nedala jsem to. Na medicíně jsem dala zatím vše, ale nedám antickou mytologii z FF. Takovýho ponížení.. Ale ne, je to čistě jen moje chyba a sypu si popel na hlavu, protože jsem si to snad ani jednou nepřečetla celé. Tak si to pojedu zopáknout nebo to odhlásím, ještě nevím.

Pak přišel pátek, byla jsem z toho všeho tak vyfluslá, že jsem se na to ani pořádně nepřipravovala, takže jsem byla dost nervózní, ale říkala jsem si, že snad kvůli blbému zápočťáku z biofyziky přece neskončím v meziročníku, ne?
Ale abych to zkrátila, nakonec jsme to dali všichni. A jsem moc ráda. Ještě bylo fajn, že nám testy hned opravila a na výsledek jsme si 15 minut počkali. Bylo super vidět ten její hrdý výraz v očích, když nám říkala, že z její skupiny to letos dali všichni, a že jsme asi hodně chytrý ročník, protože to neudělali jen dva lidi a že se otázky dost obměňovali, takže je nemůžeme mít z minulých let.
Popravdě, měli jsme jednu skvělou pomůcku, kterou před pár lety zpracovala jedna slečna. Jsou to přepracované materiály ze cvik s tématy, na které se v těch zápočtových otázkách zaměřují. Bez tohoto souboru bychom byli asi fakt v háji. Takže díky, díky moc!

V pátek jsem po dlouhé době viděla svou kamarádku Zuzku a vyzkoušely jsme nové Sklizeno v kampusu. Moc se nám tam líbilo a myslím, že tomu dám příště šanci i na oběd.

© Zatím nadšená
Tak a teď už se jen učit, učit a učit biofyziku. Zatím ji mám na 9. února, ale ráda bych to zvládla o týden dřív (2. února, nebo 4. února), tak uvidíme, jak to půjde a jak se uvolní termíny. Udělala jsem si kartičkový systém. Mám 126 kartiček z tvrdého papíru, na jedné straně je název otázky a na druhé stručná osnova, kterou bych ráda použila u zkoušky. Doufám, že se to všechno naučím a stihnu to projít, protože ne všechny otázky se mi líbí, ale tak už to chodí. A než se naděju, budu potvrzovat seznam zapsaných předmětů do letního semestru. Místo biofyziky mě čekají dvě novinky - Ochrana a podpora zdraví I a Histologie a mikroskopická embryologie, takže samé mňamky. Upřímně, jsem na to docela zvědavá, taky na rozvrh a zatím se snažím nic neočekávat, zkrátka uvidíme.

Tak mi držte palce, já se zase jdu učit biofyz. Brzy se ozvu, jak to zvládám, zatím je to v pohodě :)
Zatím nadšená.

© Zatím nadšená


Komentáře

  1. Je zvláštní to číst v páťáku. Taky jsem to tak prožíval. Zajímavé jakou změnou časem člověk projde. Drž se.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, to věřím,sama jsem na tu změnu dost zvědavá :) Tak snad se tam vůbec dostanu :D a děkuji!

      Vymazat
  2. Jeeej, gratuluju, perfektně se ti daří, to je krása číst takový věci, aspoň u někoho :D

    Ta antická mytologie mě strašně pobavila, ale já bych ji tak neudělala, je to nuda hrozná, my medici prostě většinou na tu historii moc nejsme :D

    Ten kartičkovej systém máš fakt promakanej, to muselo trvat dlouho, než jsi to vyrobila. Taky by se mi něco takového líbilo, ale nemám na to nervy :D

    Hodně štěstí na biofyziku :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jooo, kéž by mi ta radost z toho vydržela trošku dýl :D
      Myslela jsem si, že tu antickou zvládnu, no :D Nepovedlo se, ale nevadí :) Už to nějak přežiju.
      Ten kartičkový systém je super, ale i šílený, protože tě opravdu prověří jestli to umíš a je to děs :/ Achjo...

      Děkuji, bude potřeba!!! Už fakt nemůžu...

      Vymazat
  3. Přeju hodně štěstí na biofyziku, nějak jsem sesumírovala, jak jsem to dala, tak kdyžtak koukni na můj blogísek :D Jinak doufám, že hned napíšeš jak to šlo a pak bude zase nějakej fotočlánek. A souhlasím s medičkou LFHK - historie je fuj a antická mytologie ještě víc fuj, ale pobavilo :D :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, ano, četla jsem a ještě jednou moc moc gratuluji! :) Pokud to zvládnu, tak o biofyzice napíšu po zkouškovém :D (viz. můj nejnovější článek) a fotočlánek určitě bude, přes semestr na tom konečně máknu, slibuju! :)
      Jsem ráda, že vás tak bavím teda :D Ale jako, máte pravdu, je to komické :D :)

      Vymazat
  4. Ahoj, tak chtěl bych poděkovat za motivaci k přijímačkám na LF MU, kterou jsem tady poslední týden čerpal. A zadařilo se. :) Pokud ještě hledáš nějakého dálkaře PEM na ESF, tak dej vědět. Pokladnik

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahojky, moc moc gratuluji k přijetí a obdivuju tě, že ses rozhodl udělat si medicínu s vystudovanou PEM :) Přítel dělal letos přijímačky, tak uvidíme, jak to dopadne, ale jsi moc hodný ;) Kdyžtak mi hoď na email na sebe kontakt, prosím.

      Vymazat
  5. Ahoj, kde sa prosím dajú zohnať tie materiály na biofyziku, o ktorých píšeš? :) Prípadne aj nejaké ďalšie na zápočťák, pripúšťací test, alebo skúšku... pred tými tristostranovými skriptami mám rešpekt, chcem sa minimálne zorientovať v niečom kratšom :D

    OdpovědětVymazat

Okomentovat