Polovina semestru.

Novinky, novinky a novinky. Tento týden je plný novinek, které vám musím nutně sdělit aspoň v malých bodech.

http://cdn.meme.am/instances/55227376.jpg
  • 6 týdnů za mnou - jsme téměř v polovině
  • 6 týdnů učení a školy a kampusu a dalších věcí, jako do teď, přede mnou
  • za 6 týdnů pitvyyyyyyyy (a taky přezkoušení, ehm!)
  • za 55 dní Vánoce (s pocitem nereálnosti si teď představuji, že už budu mít PO přezkoušení)
  • a téměř přesně 2 měsíce do začátku zápočtového, 14. týdne (který vyšel letos na 1. lednový, oh bože
  • .....
  • utratila jsem zase snad milion za jídlo a kávu (začala jsem totiž milovat Subway!)
  • zjistila jsem, že kosti byly, proti svalům, opravdu paráda 
  • koupila jsem si Memorix
Memorix
K tomu bych se mírně rozepsala. Ta učebnice se mi začala moc líbit, ale zjistila jsem, že kdybych si ji měla celou vytisknout, tak bych utratila další milion - lepší je si ji koupit a to jsem taky v úterý udělala. 
Sice ta knížka je na učení naprosto nedostatečná - na opakování je úžasná! A na svaly? Nejlepší, co jsem zatím viděla. Z ničeho jiného bych se to asi nenaučila. Jsou v tom i barevné obrázky a všechno krásně zaznačené a to se mi líbí! I naše skripta se mi proti Memorixu zdají na svaly nepřehledné. Jsem zvědavá, jaký bude na další soustavy.

http://www.martinus.cz/data/tovar/_l/148/l148019.jpg
  • některé seriály mi ničí život!
  • začala jsem se "učit" do jiných předmětů než do anatomie (vzhledem k tomu, že příští týden píšeme testy)
  • poprvé jsem vynechala cvika (latinaaaa...)
  • poprvé jsem tento týden viděla celé mrtvé tělo! 
Tak a je to tady - první opravdová zkušenost s tělem. Dosud to byly jen kosti, případně klouby a vazy, ale teď?
Přišli jsme na pitevnu, kde se rozléhal mnohem silnější zápach než obvykle. První, co jsme uviděli, tak na pravém pitevním stole vysloveně "naporcované" horní a dolní končetiny a na druhém stole zakryté celé lidské tělo. V tu chvilku mi teda zrovna nebylo všechno jedno, co si budem... Ale postupně, jak napětí opadlo a rozdali jsme si HK a DK, to začalo být lepší a lepší. Normálně, když je to naložené v tom formaldehydu, tak ty svaly vypadají jak uvařené maso a jsou šedé. Vůbec vám to nepřijde jako lidské tělo a ten pocit je strašně zvláštní. Nevím, no. Na druhou stranu skvělá zkušenost a ani mi nebylo špatně! Hahaa :D
  • s Janičkou máme opakovací čtvrtky
Opakovací čtvrtky? Ano, slyšíte správně! Každý čtvrtek trávíme cca 4 hodiny opakováním anatomie, vzájemným zkoušením a prohlubováním znalostí! Jsme prostě boží a zkoušku budeme mít na Áčko. Tak doufám, že se nám zkouška podaří.
Co už máme opravdu důkladně zopakované tak kosti páteře, horní a dolní končetiny, spoje hlavy, hrudníku, zad a horní končetiny.
Příští týden nás čekají spoje dolní končetiny, os temporale a os sphenoidale. Jde to pomalu, ale jistě a snažíme se být fakt důkladné.

Co už bych měla reálně umět z anatomie? Kosti, spoje, svaly zad a končetin a na tento týden se mám učit GIT a svaly hlavy (supeeer, je to pecka). Ty svaly se učí fakt debilně a hlavně je to celé TAK debilní, že se to hned zapomíná, něco jako aminokyseliny. Pamatujete si ještě normálně v pohodě všechny aminokyseliny? Já teda ne! Možná bych nějak zpráskala dohromady ty nepolární, ale zbytek? Třeba takový lysin... No nazdar. A to vím, že mě to ve druháku opět čeká (třikrát hurááá).
  • a pokračuji dále tím, co mi dnes udělalo velkou radost - v angličtině jsem konečně dostala plus point za splněné cvičení! Jupíí :))) 
Plus points jsou body, které můžeme získat v semestru navíc k zápočtovému testu a může jich být celkem až 10. Už 2x mi to uteklo třeba o slovíčko a to mě jako fakt naštvalo, ale tím, že tu angličtinu dost zanedbávám se nemůžu divit, no, ale dnes se to konečně povedlo, takže můj první plus point je na světě! Doufám, že získám i těch dalších šest.

Harmonogram příštího týdne:
  • úterý 3.11. - BIOLOGIE PŮLSEMESTRÁLNÍ TEST
  • čtvrtek 5.11. - LATINA bla bla bla...
Tak držte palce! Hned, jak to napíšu a budu vědět výsledky, dám vědět!

Jinak zatím stíhám docela i osobní život, což je super!
S kamarádkami se vídám většinou ve vlaku, s přítelem dělám různé fyzické aktivity a tento týden jsme dokonce byli na lampiónovém průvodu a na večeři a teď o víkendu odjíždím k babičce a dědovi na návštěvu.
Snad se stihnu i něco naučit. (:D)

https://rhapsari.files.wordpress.com/2012/02/lampion-3.jpg
Chystám pro vás takové malé překvapení - tak doufám, že to někteří oceníte. Chtěla bych udělat něco jako fotočlánek na téma "Můj týden na medině", až budu mít dostatek materiálů, dám to dohromady.

Tak přeji hezký víkend!
Zatím nadšená.

Komentáře

  1. Juu, tak na ten fotočlánek se moc těším! Konečně uvidím, jak to na takové medině doopravdy chodí! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Super zprávy. Čekala jsem kdy se dostanete k mrtvolám do pitevny. Já se toho trochu bojím, jak to na mě bude působit. Sice jsem slyšela, že je to normální, když se člověk poprvý z toho složí, a že ti to pak ani nepřijde, že je to lidská mrtvola, ale i tak... Sice mi nevadí koukat na kde co (nesnáším jen úkazy kde je jen část těla a někdo do ní něco pichá či řeže, to si pak představím že to dělaj mě. Je to způsobeno tím, že jako mimino jsem od narození do svého cca roku prej chodila na propichování slzných kanálků. Tak mám asi tak trochu fóbii z jehel a ze situace, že do mě někdo něco píchá a tak... Ale chci to překonat, takže se dívám na pitvy a operace na YT, seriály jako dr. House, Chirurgové, Sběratelé kostí... a zatím to snáším dobře, jen při záznamu operace karpálu jsem to trochu neunesla. Ale jsem přesvědčená, že se té fobie zbavit dá, takže fakt to neberu jako překážku, když chci být na tom porodním. Jo a jen tak mezi námi... Když mám zranění a je jedno jak hluboké tak jej do podrobná zkoumám a tak takže fakt z krve neomdlévám což si většina v mé rodině mysli. :D)
    Ale i tak mám strach, jak to nakonec bude.

    OdpovědětVymazat
  3. "...s přítelem dělám různé fyzické aktivity..." Boží věta! Zdravím Brno! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Upřímně, čekala jsem, kdo s tím první přijde! :D Tím myslím SPORT! Ale přeberte si to jak chcete :P Zdravím do Olomouce :)

      Vymazat
  4. Haha přesně taky jsem se musela smát těm fyzickým aktivitám :D (Ale ne teď vážně - ten můj je na takový věci jako je třeba lampionovej průvod línej, takže popravdě vám závidím takové hezké společné akce ;)
    A taky se těším na fotočlánek, doufám, že tam bude i tvoje fotka! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak znova, tím myslím SPORT :D :D Jooo, ten lampioňák je super a nakonec je vždycky ohňostroj, tak jsem byla spokojená moc :) Musíš ho nějak namotivovat, určitě to půjde :P
      Jasněěě, moje fotka, aby mě vyhodili hned v prváku za to, že MÁM blog :D No, uvidíme :P

      Vymazat
  5. Fyzické aktivity jsou skělé :D A docela mě vyděsila ta polovina semestru, to radši takhle veřejně nepiš :D

    Svaly jsem v anatomii úplně nenáviděla a dodnes si je moc nepamatuju. Kam se co upíná a co to přesně dělá je pro mě doteď trošku španělská vesnice :D

    Snad testy dopadly dobře, držím palce na další :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobře, dobře, promiň :D
      Hej ty svaly... to se naučím tak na týden a pak to stejně zase zapomenu :/ Achjo... Debilovina úplná...

      Testy dopadly moc dobře! Pak napíšu článeček :)

      Vymazat
  6. Gratuluju k úspěšnému složení testů! ;)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat