Když jsem si uvědomila, že si vážím LF MU

Tento článek jsem chtěla napsat už strašně dlouho. Není to osobní útok na nikoho, na žádnou školu a tak, ale prostě, já musím. 
Když jsem nastoupila na medicínu, chtělo se mi brečet z rozsahu toho učiva a toho všeho, co musím zvládnout a co mě čeká, ale teď s odstupem času vidím, jak se skvělé, že jsem právě na LF v Brně, protože tato škola mě aspoň z části chrání vůči stresu a ušetří mi hodně slz a nervů...

Myslíte si, že je dobré učit se pomocí drilu? Je k něčemu dobrý stres? 
Za mě NE a NE... 

Dobrá, asi mě za tento článek ostatní ukamenujete, ale první věc, kterou nedokážu pochopit, je to, že

1. Některé školy začínaly 5.10. !!! 
Jo, medicíny... Lapinko, doufám, že mi odpustíš a vysvětlíš mi to, ale já tomu prostě nerozumím. 
Jak to všechno můžete stihnout probrat, za tak krátkou dobu? 
Když začala škola a já přišla zhroucená domů s tím, kolik toho máme, tak se mě mamka ptala "a proč nezačínáte dřív? Vždyť byste na to měli mnohem víc času, proč vám to nedají už od 1.9.?" ... nevím. Je tam prostě určitá dotace, za kterou by se to mělo zvládnout a to nemluvím o tom, že v Brně byla do minulého roku, kdy nám dali novou akreditaci na 3 semestry! Mělo to své výhody i nevýhody:

  • Výhody:
    • více času na učeni
    • víc přednášek, seminářů (lebka rozdělená do 3 seminářů a 3 přednášek, no LUXUS)... 
    • důkladněji probrané
    • mezi zkouškou byly PRÁZDNINY, za které se toho dalo hodně doučit
  • Nevýhody:
    • bylo to proložené histologií a biochemií, což jsou sami o sobě šílené předměty (aspoň v Brně ..)
    • přes ty prázdniny toho taky někteří jedinci hodně zapomněli, protože MĚLI PRÁZDNINY
Letos to je tak, jak to je... Naše hodinová dotace je 2 hodiny přednáška, 2 hodiny seminář a před Vánocemi budeme mít 20 hodin pitev, tak snad se to nějak naučíme...

U nás je to (většinou) tak a to jsem si všimla i minulý rok, že se vám 90% učitelů snaží vyhovět. Jsou milí a nepotápí (to přijde u zkoušek :DD...). Já jsem to letos vychytala fakt dobře si myslím a jsem šťastná. Kdybych byla v Olomouci, tak to psychicky vůbec nezvládám... (Podle informací od mého spolužáka ↓ a od kolegy Zhrzeného)

2. Drill a stress... 
Můj bývalý spolužák je na LF v Olomouci na zubním lékařství, které tam má být údajně lepší než v Brně, já to nedokážu posoudit. Byl strašně šťastný, že se tam dostal a já jsem byla za něho hrozně ráda. Každý týden si voláme a bavíme se o tom, jak se máme a jaké pro nás je studium, a když s ním mluvím, nestačím se divit... 

Biologie je proti naší jedna velká stresující lekce, kde je každou hodinu zkouší tím stylem, že vyučující vytáhne číslo na kartičce a ten člověk jde "k tabuli"... Jak na střední, co? Místo pár kontrolních otázek je to půlhodinové ždímání vědomostí, kdy se pak rozhodne, jestli je vyhodí s Fkem, nebo jim dá známku, na kterou nemají odvahu se zeptat... 
A největší perlička - prý mají nějaké zúžené skripta, kde nejsou napsané věci, na které se daný vyučující ptá - ty věci totiž byly napsané ve staré verzi skript, která byla tlustší... 
Jo a ještě poslední věc, kvůli tomu zkoušení pomocí čísel může být někdo zkoušený 5 x někdo ani jednou...

Já si toto opravdu nedokážu představit. Naše biologie je skvělá! Já se na ty cvika vždycky tak strašně těším. Pozorujeme pod mikroskopem bakterie, různé buňky atd, vypracováváme protokoly hned v té hodině, takže s tím nemáme žádné starosti doma a za semestr píšeme 2 kontrolní testy (musíme mít 14 bodů z 20ti). Ještě nevím, jak budou tyto testy záludné, první píšeme v 7. týdnu a druhý ve 14. týdnu (který máme od 4.-8. ledna :/ ) ... Když něco nevíme, tak nám to i 3x vysvětlí a pomůžou nám. Prostě se opravdu snaží, abychom to uměli na ten den D, na tu zkoušku, kdy to budeme potřebovat a tou formou, jakou to dělají se nám toho do hlavy uloží docela dost i na tom cvičení.

No, každopádně mi spolužák ještě povídal, jak vrtal zuby, že ho to baví, jde mu to a vyučující ho hned první hodinu pochválila a napsal výborně test z prekliniky - jen tak dál, potom budeš můj osobní zubař :) 

Právě jsou 2 LF, kde mám známé a vím, jak to tam zhruba chodí.. Jedna teda zmiňovaná LF v Olomouci, kde je spolužák na zubním a spolužačka na všeobku ve druháku (taky bych mohla povídat...) a druhá je LF v Hradci Králové.
Do Hradce jsem nikdy jít nechtěla, takže to nějak neřeším, ale podle toho, co mi říkala, to tam je taky docela náročné ve zkoušení a přístupu vyučujících, ale to je pro mě opravdu nepodstatné... 

Tak a na závěr

Nezáleží na tom, kde kde studujeme medicínu - všude se musíme naučit tu stejnou obsáhlou anatomii, tu stejnou biofyziku, biologii atd. Když chceme, aby z nás byli doktoři, musíme to všechno ovládat, osnovy jsou dané, liší se jen mírně a spíš až ve vyšších ročnících ALE hodně také záleží na přístupu lidí, co nás učí. Mnohem radši budu studovat na škole, kde se na mě vyučující mile usmívají a nedělají mi ze života každý týden peklo, už i tak to peklo JE ... Stejně se to potom všechno ukáže na té závěrečné zkoušce, kde člověk už nic neošulí, je to jen na něm, jestli se to bude učit průběžně nebo nebude a ono se to ani průběžně neučit nedá, protože je toho strašně moc. 

Když odcházím z těch hodin s pocitem, že mě to bavilo, a že to dělám ráda, tak je to pro mě mnohem přínosnější než odcházet se sklopenou hlavou a slzami na krajíčku... O to víc pak budu mít radost z toho, že tam chodím, o to víc budu přesvědčená o tom, že to chci dělat a o to víc budu lepší doktor a také lepší člověk.

Ale to jsem já. 
Každý je jiný a každému vyhovuje jiný přístup. Jen nedovolte, aby vás to zničilo. 
Všem mým blog kamarádům přeji krásný víkend a jenom úspěchy ve studiu.
Já si jdu vypít své dýňové latté a jdu pokračovat v anatomii.

Úsměv prosím :)
Vaše zatím nadšená medička.

Komentáře

  1. No, ze by se toho u nas na biologii zmenilo tolik? Tomu neverim. Ano, zkouselo se kazdou hodinu a byl zkousen nahodne vybrany jedinec be ohledu na predchozi zkouseni. Ono to ma svuj vyznam, ze nekdo muze byt 4x (ale nikdo tolikrat za semestr stejne nebyl) a nekdo vubec, protoze to donuti cloveka se na to aspon podivat. Neni to zadne narocne zkouseni a zadna narocna priprava, vyucujici si vzdy poustel prezentaci k dane latce a formou zkouseni to probral. Ptal se i do davu. V podstate vetsinou zadny stres, k tabuli se nechodilo a vetsinou to byla i zabava (aspon u nas :D). Ale zalezi na dane kapitole. Vsechny zubare ucil ten jeden samy clovek (a uci i letos). To, ktere zubni lekarstvi je tedy lepsi ci horsi bych nerozebiral, ale staci se zeptat nejakeho mladsiho zubare a vetsinou uslysis, ktere je to nejhorsi (mozna by ses divila:), protoze ma nejmene prakticke vyuky... Jinak promin za takovy prispevek, ale musel jsem :D.

    At se ti dari ve studiu a nadseni vydrzi co nejdele ;).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neomlouvej se, já jsem moc ráda za každý názor a reakci :) Spíš jsem jen reprodukovala to, co mi říkal ten můj spolužák, opravdu vypadá, že toho má dost, no a volali jsme spolu hned, jak byl z té biologie zkoušený a říkal, že ho ten zkoušející dusil půl hodiny, což se mi zdálo trošku přehnané... To, jestli byl u tabule nebo ne, to nevím, spíš to bylo jen přirovnání ke střední škole :D My to máme spíš tak, že se vyloženě ptají jen do davu a v těch průběžných testech se potom ukáže, jak ses připravoval a samozřejmě, když se připravuješ průběžně, tak to máš do plusu :)
      Já zubní neřeším, protože ho nestuduji, ale Olomouc hodně lidí chválilo a kamarád je taky velice spokojený, hlavně s tím, že už první týden vrtal zuby :D :)

      Mockrát děkuji, tobě přeji taky hodně úspěchů a kdyby se ti chtělo, tak mi můžeš napsat i víc info k tomu vašemu studiu, ať ho trošku povzbudím :)

      Nemocný je teda hlavně z chemie, protože ta mu nikdy nešla a docela ho tenkrát dostalo i to zkoušení z biologie. Na anatomii si mi dneska stěžoval, že mají nějakou mladou babu, která proletí 200 slidů prezentace za 3/4 hodiny a nic z toho nemají, že když ho zkoušela, tak zkoušela i tepny, svaly atd. a když se jí zeptali, že co nemusí umět jako zubaři, tak jim řekla, že musí umět všechno, tak je z toho chudák takový nesvůj zatím, ale je velice šikovný, takže věřím, že se do toho dostane :)

      Vymazat
    2. Uz jsem slysel, ze letos uci na anatomii zubare i nejaka mlada aktivni pediatricka, ktera nevi co vsechno zubari musi umet, tak to bude urcite ona. Nezavidim jim to, protoze takhle maji zbytecne praci navic... A jasne ze zubni neresis, ja take neresim vseo, beru ho jako rovnoceny obor a doktoru si vazim, protoze vim, ze je to narocne :). Pokud ma na chemii osobu jmenem Bancirova, tak chapu, s ni je ta chemie horsi nez normalne. (PS: Opravdu vrtal zuby uz prvni tyden, kdyz se teprve ten prvni tyden zuby objednavaji? :D)

      Vymazat
    3. Jojo, to je přesně ona, podle toho, co popisuješ... :D On říkal, že to mají fakt na úrovni všeobka a taky ho to štve, protože mají ještě své předměty :/ Já se taky nemám důvod ani chuť povyšovat, nerada srovnávám, co je lepší, nebo horší, stejně se to všechno musíme naučit všichni stejně... akorát prostě mi vyhovuje jiný přístup výuky, který podle řečí v Olomouci postrádám a to je vše :)
      Hej v chemii si stěžuje na to, že s nima nikdo nic nepropočítá a mají na výpočty každý týden test a je v tom někdy ztracený...
      Dobře, možná to bylo druhý týden :D Ale prý vrtal 4 zuby a pochválili ho :D

      Vymazat
    4. Dentisto, můžu se zeptat kolik teda té "praktické" výuky jste měli v prváku? :)) My v Brně 7 hodin cvik prekliniky týdně, v létě 14 dní praxe. Mám tam kamarádku a anatomii měli hoodně okrouhlou oproti nám (zaměření spíš jen na hlavu) a histologii zaměřenou na orální část, což mi máme normální histologii jako všeo + další předmět ve 4. semestru-orální histologie+embryologie..Takže těžko takhle soudit.

      Vymazat
    5. Zdravím do Brna kolegyně/kolego :-). Předem jenom musím zmínit, že jsem nikde nic o Brně konkrétně nezmínil. Schválně jsem napsal to co jsem napsal nejednoznačně (nechci vyvolávat flame ani nic podobného). Takže nic nesoudím, nesrovnávám a plně s tebou souhlasím, že těžko soudit. To můžou někteří jiní. Jinak té prekliniky máme asi 4 hodiny týdně po celý semestr. To, že máme v některých předmětech více zaměření právě na naše regio a to ostatní nemusíme moc dopodrobna, považuji za správný krok. Všude je něco lepší a něco horší.

      Přeji spousty poslušných pacientů a ať se daří ;).

      Vymazat
  2. Sama jsem zvědavá, jak to stihneme, určitě nás ale nic nemine (akorát si asi posedíme víc doma než v posluchárnách :))
    S tou atmosférou s tebou naprosto souhlasím, jsem na to osobně dost háklivá, naštěstí je na 2.LF zatím všechno úplně parádní, na anatomická cvičení jsme dostali hrozně super holčinu ze šesťáku a i ostatní profesoři byli zatím příjemní (nebo minimálně ne nepříjemní ;)).
    Držím palce v dalším studiu, my máme 2x přednášky a 1x cvika, v prosinci náš čeká první pitevní týden, jsem na něj dost zvědavá. I když holky z vyšších ročníků říkaly, že to byl pro ně první větší stres, tak snad to nějak pujde. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lapinko, budu držet palce, ať to všechno zvládnete, ale věřím, že určitě ano :) Zase by to nemohli naplánovat tak blbě, aby to bylo nezvládnutelné, no ne?
      Jsem ráda, že máš stejný názor jako já, doufám, že to takto "pohodové" to bude pořád (myslím tu atmosféru :D )...
      Ano, ten pitevní týden bude taky stres, máme tam první větší přezkoušení, tak jsem na to hodně zvědavá, doufám, že to do té doby budu všechno perfektně umět :)

      Vymazat
  3. Doufám, že ti to nadšení vydrží i po střetu s histologií (s prof. Horkým) nebo fyziologií (s kýmkoli odtamtud) ;) držím palce

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Upřímně, já v to doufám taky, i když vím, že to horší asi ještě přijde, všichni mě varují v Brně před fyziologií a histologií, zatím to nemůžu posoudit, ale jak se s tím setkám, určitě napíšu :) A moc děkuji.

      Vymazat
  4. Ono tohle bude člověk od člověka, já zase slyšela negativní řeči o Brně nebo jedničce... A na druhou stranu zase i ty pozitivní :) Každý si v tom najde něco, někomu to vyhovuje a jinému ne.
    Jinak, taky bych bývalem raději začínala dřív (podle toho, co jsem propočítávala, tak asi budeme mít v anče hodně samostudia :/), ale to na mně nestojí, tak se smířím s mojí hodinovou dotací :) Plznička je fajn a zatím se mi tam moc líbí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, já s tebou souhlasím, všude je něco, já akorát srovnávám to aktuální, co mě teď potkalo a v tom jsem strašně vděčná, že jsem v Brně :) Možná až přijde ta zmiňovaná fyziologie, tak moc ráda nebudu :D... A budu držet palce, stejně jako Lapince, ať to všechno zmákneš i v samostudiu :) A je moc dobře, že se ti v Plzni líbí a jsi spokojená!

      Vymazat
  5. Je to strašně individuální, každý říká něco úplně jiného. Mám kamaráda v Brně a je tam z toho dost na nervy, a zatímco já vám s nadšením odpřísáhnu, že Hradec je nejlepší medina na týhle planetě ;-) určitě se i u nás najdou tací, kterým zdejší systém úplně nesedí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já proti Hradci vůbec nic nemám, studuje tam právě ta ségra od přítele a ona je tam hodně spokojená, i když říkala, že když přišla do toho prváku, tak měla toho taky dost (ale upřímně, po tom přechodu ze střední jsou to opravdu kvanta a kvanta učení a to úplně všude)... Jen z toho co slyším mi zatím Brno přijde přístupem ke studentům úplně úžasné (ale určitě nemůžu odpřísáhnout, že je to nejlepší medicína, protože jsem toho moc nezažila :D )... Tak uvidíme, jak to bude pokračovat :)

      Vymazat
  6. Tenhle článek mě teda fakt naštval :D Nemůžeš porovnávat medicíny jen kvůli subjektivním názorům... A neboj, jsem v Brně, ale těžko člověk porovnává školy, když sám studuje jen na jedný. Třeba by tvůj kamarád nadával i v Brně ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mě mrzí :D Víš, přijde mi, že celkové porovnávání je založeno jen a jen na subjektivních názorech, přijde mi, že to objektivně nikdy porovnat nejde. Já neprosazuji ani se nesnažím ponížit žádnou školu (na rozdíl od některých jedinců), jen jsem tak trochu chtěla vidět reakce a jestli se dozvím něco zajímavého :) A jo, je to možné, že by nadával i v Brně, jenomže, jak říkáš, nestuduje tu, takže se to nedozvíme :)

      Vymazat
  7. Taky Vám všem přeju, aby Vám nadšení vydrželo :)
    Ale upřímně, on ten tlak je někdy potřeba, protože je důležité pod ním naučit pracovat a rozhodovat, život a praxe toho potom budou plné :)
    A proč se začíná až tak "pozdě"? Ono to v dalších ročnících oceníte :D
    Již mírně unavená kolegyně páťačka z Prahy :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nee, to nadšení opadne, je to jenom taková krásná iluze :D Co si budem nalhávat :)
      Asi máš pravdu, něco na tom bude, ale mám radši, když je ten tlak přirozený a ne dělaný uměle, když to ani tak není potřeba :)
      Tak zdravíme do Plzně! :)

      Vymazat

Okomentovat