Přijímačky - z čeho se učit CHEMII?

Chemie - nejhorší ze všeho. První rok naprostý propadák, styděla jsem se, protože jsem z chemie maturovala na jedničku, ale vůbec jsem tomu předmětu nerozuměla. Upřímně, mám pocit, že mu pořádně nerozumím dodnes - nikdy jsem v chemii ani fyzice nevynikala a to jsem se dobrovolně dala na studium medicíny, jééj.
Hodně mi pomohl ten rok na nutričním, kde jsem měla právě jedem semestr vysokoškolskou chemii a taky biochemii. Biochemii jsem sice tolik pozornosti už nevěnovala, protože jsem se učila na přijímačky, ale i tak to bylo aspoň k něčemu užitečné.

Co se týká učebnic, nejdůležitější jsou opět skripta - jsou v nich všechny možné i nemožné typy příkladů, které se mohou vyskytnout v přijímačkách. Pro budoucí mediky - nepodceňte to! Projeďte to opravdu důkladně, to čemu nebudete rozumět se snažte s někým konzultovat (velice mohu doporučit tuto stránku, strašně moc mi tam pomohli s chemií i s fyzikou → tady.

Pokud se dokážete donutit, klidně s tím začněte už pomaličku na podzim a po Novém roku fakt zaberte. Nezdá se to, ale spolu s maturitou je toho fakt moc, a potom se vám může stát to, co se stalo mně, že to prostě nestihnete..
Nedokážu teď přesně říct, co se máte naučit a na co si dát pozor, ale velice důležité jsou příklady. Výpočty koncentrace, látkového množství, roztoky, toto všechno a ještě víc tam na 100% bude. Potom to přechází do organické chemie, kde musíte vědět vzorce aminokyselin, i když vás někdo probudí o půlnoci. Hodně důležité jsou taky vzorce sacharidů, abyste věděli, jak se nazývají různé zbytky atd.
Zkrátka naučit se úplně celou chemii, což rozhodně není snadné....

Z čeho jsem se učila chemii:
- hodně mi pomohly skripta od MU, ze kterých jsem se učila na zkoušku z lékařské chemie → tady - jsou úplně dole - Základy lékařské chemie a biochemie, autor: Tomandl a kolektiv
Jen tyto skripta bohužel nestačí. V nich najdete hlavně skvěle vysvětlenou organiku se základy biochemie, ale anorganika v nich tak moc dobře vysvětlená není. Rozhodně ty skripta k zahození nejsou, také vám ještě poslouží před biochemií, kdy si budete chtít všechno zapomenuté z chemie dobře zopakovat. Osobně bych ale spíš sáhla po druhé učebnici, dole.

- Jo, přesně po této → odkaz zde - Chemie pro každého, autor: Dvořáčková
 Osobně si myslím, že je to asi nejlepší učebnice do chemie, co jsem kdy viděla. Je tam opravdu všechno potřebné - včetně biochemie, co budete potřebovat k přijímačkám. Navíc tato učebnice obsahuje i testy za každou kapitolou a olomoucká LF jejich otázek hojně využívá ve svých přijímačkových testech a to doslova. Kdybych se měla znovu učit na přijímačky, vybrala bych si asi jen tuto učebnici. Její rozsah mi přijde naprosto dostačující a je tam prostě všechno, co budete potřebovat. 

A další učebnice mi přišly zbytečné. Pokud si opravdu důkladně projdete tu učebnici, případně ji doplníte skripty, myslím, že by to mělo stačit. 

Budu vám držet palce na přijímačkách a přeji pevné nervy s učením chemie!!!

Komentáře

  1. ahoj, teď jsme dodělali ve škole polymery, ale já je nemůžu najít v žádné učebnici, a dokonce ani v tématických okruzích na přijímačky do Brna. Ráda bych se tedy zeptala, jestli je vůbec nutné se je učit. :)) (ps.:maturuji příští rok a chci se opravdu dobře připravit na medinu, k čemuž mi opravdu hoooodně pomáhají tvé články, motivace a odhodlání :D )

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Čauky :)) Nene, polymery v přijímačkách vůbec nebývají a kdyby i byly, tak v Brně na to bude max. jedna otázka, takže je to zbytečné se to učit, ale upřímně, nikdy to nebylo, není to ani v modelovkách a nikdy jsem to neviděla :D :))

      Vymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Čauky :) Jsou podrobnější než Základy lékařské chemie a biochemie a myslím, že nebudou špatná. Musíš zkontrolovat podle modelovek, zda obsáhnout všechno :))

      Vymazat

Okomentovat