Nutriční terapeut - jak to vidím já 1. část

Jak se říká, každý obor je něčím užitečný, zajímavý a samozřejmě má své klady i zápory. Chtěla bych stručně shrnout mé dojmy z oboru Nutriční terapeut na LF MU, pro všechny potenciální zájemce :).
Tento obor se studuje, jako většina oborů, 3+2 roky (3 roky - titul Bc., bakalářská práce, nějaké státnice mám pocit,... + 2 roky - titul Mgr., diplomová práce ??, netuším, kecala bych). Navazující obor se jmenuje Nutriční specialista. 
Ale abych nenudila informacemi, které si každý může najít na internetu... První semestr začal docela zajímavě. Jak už jsem psala včera, vybalili na nás asi 12 předmětů!!! Přišlo mi to strašně moc a nechápala jsem, kam to všechno naskládám do rozvrhu a jak to budu zvládat (některé seminární skupiny jsme si mohli zvolit sami, přednášky byly vždycky ráno a samozřejmě nepovinné).
No, vyšlo mi to tak, že jsem lichý týden jezdila do Brna 4x a sudý 3x, což se dalo v pohodě zvládnout.
A teď stručně k předmětům:

Základy anatomie - tento předmět jsem zmiňovala včera - byl ukončený zkouškou a probíhal pouze ve formě přednášek - viz klik

Biologie - taktéž zmiňovaný v článku včera, jednalo se především o molekulární, buněčnou biologii a genetiku a byl také ukončen hodnocenou zkouškou (A-F) viz klik

Lékařská chemie - poslední ze včera zmiňovaných předmětů. Původně byla lékařská chemie i v prvním ročníku na medicíně, ale jelikož my musíme být něco "extra", tak nám vytvořili nový vzdělávací program, který právě tuhle chemii zrušil. Byla asi jedním z nejtěžších předmětů prvního semestru a opravdu to stálo za to :D ... Opět hodnocená známkou.

Ekologie - tento předmět byl docela hodně vtipný. Netuším, co měl společného s naším oborem, nebyla jsem ani na jediné přednášce a moc jsem toho neudělala ani proto, abych prošla zkouškou, ale bylo to tak jednoduché, že když si to člověk jednou přečetl, tak to nějak musel zvládnout + součástí byla ještě "seminární práce"...

Latina - Latina jako jeden z mála předmětů byla opravdu super! Měli jsme skvělou vyučující a zkouška byla složená ze dvou části - test + ústní.

Fyziologie - Fyziologie jako jediná byla dvousemestrální předmět a ukončovali jsme ji jen zápočtem, s fyziologií na medicíně se obsah učiva nedá ani srovnat, ale cvičení mě bavily... Upřímně, moc pozornosti jsem zkoušce ale nevěnovala, jelikož jsem ji v 2. semestru už nedělala.

Říkáte si, co má tohle společného s oborem nutriční terapeut? Ano, já se taky hooodně divila. Každopádně první ročník je strašně moc teoretický a k ničemu praktickému se nedostanete, snad až na praxi o prázdninách na konci 1. ročníku, ale o tom později.
Teď přichází na řadu předměty, které možná mají něco málo společného s našim oborem a jsou ukončené tzv. kolokviem. 

Kolokvium:
"Druh zkoušky, zpravidla probíhá formou skupinového zkoušení/diskuse, při němž vyučující ověřuje nejen znalosti studentů, ale i jejich schopnost interagovat s ostatními. Někdy pro udělení zápočtu či zkoušky stačí se kolokvia zúčastnit, jindy ale může jít o velmi obtížnou zkoušku."

Po pravdě, kolokvium touto formou (diskuze), probíhalo jen v rámci jednoho předmětu. Všichni ostatní nám dali napsat test/písemku. Hodnocení je potom prospěl/a - neprospěl/a.

Technologie přípravy pokrmů - začala bych snad tou největší perlou prvního i druhého semestru. Předmět TPP je opravdu bomba a to mohou potvrdit i všichni budoucí nutriční terapeuti, kteří tento obor chtějí vystudovat! Větší hrůza než toto snad už ani není... Přijdete na přednášku, která je povinná!!! a trvá asi 2,5 hodiny... No, ani to moc slibně nezačíná, akorát se dozvíte, že na ty hodiny prostě chodit musíte a 1 víkend v semestru budete muset obětovat tomu, že se bude ve škole vařit... Za 500 Kč dostanete žlutou knížku (500 Kč je i na suroviny na vaření), která je z roku 1991. Zjistíte, že hodně z těch věcí, už jsou docela přežitky, ale stejně se podle toho musíte učit na závěrečné kolokvium, kdy máte opravdu chuť tu knížku vyhodit z okna. A co víc, nejlepší je vyučující tohoto předmětu. Jinak než hlášky to snad nazvat nemůžu: "Joo, kolagen, to je takový škrob..." a další podobné, nad kterými vám zůstává rozum stát a říkáte si, jestli jste opravdu tak vygumovaní vy, nebo... 
Ona by to nebyla až taková hrůza, ten jeden semestr by se to dalo přežít, kdybyste nezjistili, že tento skvělý a milovaný předmět má pokračování ve formě TPP II ve 2. semestru. Sice už to je jen hodina a půl povinné přednášky, ale i tak je do doslova na zabití a to samé. Snad do konce života nezapomenu základy pod maso nebo slovo BEŠAMEL .... 
Díky, díky moc!!! Jo a ještě malá poznámka, ve druhém semestru nás 2 přednášky měla mladá slečna, nutriční specialistka, která pracuje v bohunické nemocnici a bylo to opravdu super a neporovnatelné, takže kde je asi chyba? ... 

Potravinářská chemie - Shrnula bych to asi tak, skvělí vyučující (oba dva), jeden šíleně hrotí chemii a laboratorní metody (:P),ale teda cvika byly skvělé a přednášky se daly oproti jiným předmětům v pohodě přežít. Ukončení v prvním semestru bylo kolokvium v podobě písemky (krátké odpovědi) a ve druhém semestru byla ústní zkouška a docela nás potrápil :)

Úvod do výživy - Mám to vůbec komentovat? Tento předmět vyučuje doktorka Matějová, která je dá se říct "leader" oboru nutriční terapeut, ale jde pouze o to, řekněme si to upřímně, aby 5. ročník měl nějakou praxi a mohl prvákům odvykládat prezentace... Ukončení opět kolokvium v podobě testu.

Psychologie - Tohle snad ani nemůžu napsat veřejně, pokud bude mít někdo dotaz, může mě kontaktovat (:D) ....

Anatomie GIT - Anatomie GIT byl předmět, který nám dal docela zabrat, protože jako jediný dodržel pravý význam slova "kolokvium" a ukončení bylo ústní. Docent Šimůnek je skvělý, hrozně jsem si ho oblíbila ve druhém semestru v laborkách mikrobiologie, což byl určitě nejlepší předmět, co jsme za celý ten rok měli! Chtěl po nás někdy detaily a párkrát se stalo, že vyhodil celou skupinu lidí, ale vždycky se mi líbilo to, že se nijak neposmíval, nebo ty lidi nedeptal. Prostě akorát prohodil, že to byla hrůza a máme přijít příště (naštěstí ne můj případ...).

a to nejlepší z prvního semestru nakonec

První pomoc - povinný předmět pro všechny studenty LF MU. My jsme měli opět skvělou vyučující, paní magistru Soldánovou a její hodiny byly fantastické, protože jsme dělali hodně praktické ukázky a trénovali si všechno buď na sobě nebo na figurínách a díky tomu jsem si před kolokviem proběhla jen prezentace z hodin, kde jsem chyběla a bylo to všechno - by the way - tento předmět mám uznaný i na medicíně, sice byl super, ale jsem ráda, že na něm letos nemusím zbytečně trávit čas.

Tak to by bylo asi z prvního semestru všechno. Postupně přidám dojmy z druhého semestru :)

Komentáře

  1. Takže jak to máš? Nutriční terapie byla jen zkouška, nebo si ji studovala zároveň s medicínou?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nene, bylo to tak, že jsem se současně hlásila na nutričního i na medinu, ale na medinu jsem se nedostala, tak jsem se pak hlásila podruhé a dostala jsem se a nutričního jsem po prváku přerušila :) Současně se to studovat fakt nedá...

      Vymazat
  2. Takže jak to máš? Nutriční terapie byla jen zkouška, nebo si ji studovala zároveň s medicínou?

    OdpovědětVymazat
  3. Takže si ušetříme tři roky studia a života:
    -jezte hodně ovoce a zeleniny!
    -dostatek bílkovin!
    -zdravé tuky!
    -dodržujte pitný režim!
    -pestrá strava!
    -málo sladkostí, smažených věcí apod.!
    -několikrát denně menší porce!
    A teď si můžu napsat před jméno Bc. Nutriční terapeut?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jakože nechci být škaredá, ale ne, opravdu nemůžeš ;) Nutriční terapeuti a specialisté jsou od toho, aby dokázali nastavit stravu primárně nemocným pacientům, o čem si laik s pár správnými zásadami stravování v kapse může nechat jen zdát ;)

      Vymazat
  4. Ahoj,můžu se zeptat co všechno ti uznali za předměty a zkoušky? :-) děkuju

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Čauky 😊 Uznali mi jen první pomoc. Ostatní předměty se s medinou nemůžou rovnat. Kdyby nebyla nová akreditace, tak mi uznají ještě Lékařskou chemii (ta je zrušená) a Biochemii I (tehdy jsem ale psala paní profesorce, co to má na starosti a řekla mi, že skrz přechod na novou akreditaci mi to bohužel uznat nemůžou, tak jsem tu zkoušku na nutričním nakonec nedělala 😊) a ješte mi uznali 3 cvika z biofyziky (nemusela jsem tam jít) 😊

      Vymazat
  5. Ahoj medicko !:)
    Prave dnes mam za sebou prvni den prednasky anatomie plus pitevnu (kombi. Forma studia) a i kdyz jsem celkem.nadseny, zaroven je ve me divny pocit. Takovy ten nejisty pocit, kdyz vlastne ani nevis, co si pod tim.vsim predstavit :D jak obsahle a. Tezke vlastne budou zkousky, jak je to presne se zapocty a jaka bude prazdninova praxe :D musime vybirat pouze ze smluvnych nemocnic, co ma uk, nebo lze si vyhledat svou?
    Tvuj clanek mi dost pomohl v tom, co me.vlastne ceka :D velky dik!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Čaukyy :) Já ale studovala v Brně, takže to nedokážu moc srovnat, máte to jinak a bohužel ti neporadím ani s tím ostatním, protože, jak říkám, jsem z MUNI :)

      Drž se!!! ♥

      Vymazat

Okomentovat