Imunologie

Imunola nuda je, má však cenné údaje...



Trošku bych si dovolila pozměnit text jedné známé písničky. Imunologie nebyla můj oblíbený předmět, řekněme si to na rovinu. Jaké jsem k tomu měla důvody? Cvičení byly v pondělí ráno v bývalé Kapli řádových sester v Nemocnici U Svaté Anny - wtf, vypadalo to tam jak v kostele, snad nikdy tam nikdo neuklízel a nevytíral prach (protože horší to snad bylo už jenom v kupoli na Berkově), ale na druhou stranu v zimě tam bylo aspoň teplo. Musela jsem vstávat v 5, protože cvika byly na 7:30 + jsme pokračovali mikračkou a odpoledně jsem měla hlavu jako střep z té asfyxie, kterou mi způsobovalo laboratorní prostředí, jak jsem popisovala v minulém článku (2,5 hodiny bez vody v prostředí plném oxidu uhličitého, jupíí).




Další věc je ta, že imunologie má spoustu otázek, ale pramálo odpovědí. 
Autoimunitní onemocnění nejsou (vy)léčitelné, pouze se potlačují příznaky, často se nedá ani zabránit propuknutí nějakého onemocnění, i když se třeba ví, že to k tomu onemocnění spěje. 
Histaminová intolerance je diagnóza, která je pro imunology, řekla bych, naprostou záhadou, tak přece vysaďte potraviny, které vám dělají zle a léčba potravinových alergií či těch pylových není taky na 100% úspěšná. 
Podtrženo, sečteno, dělat imunologii, asi bych brzy vyhořela, protože mám ráda určitý postup a řešení různých stavů a chápu, že to vždycky dost dobře nejde. Věřím, že i v imunologii k těm pokrokům za poslední desítky let došlo, bohužel já ale spíš vidím tu druhou stránku věci. A kortikoidy.

Vy sami si však na tento obor musíte udělat názor sami :) 

Na přednášky jsem nechodila, takže vám nemůžu poskytnout žádné informace.

Cvičení probíhalo, v bývalé Kapli řádových sester, která se nachází hned u brány Nemocnice U Svaté Anny (po pravé straně od závory) ve formě přednášek. Každou hodinu měla dvojice prezentaci na zadané téma a k zápočtu byla potřeba docházka (2 povolené neomluvené absence) + prezentace. 
Šlus. Odsedět a domů.


Na druhou stranu, až se budete učit na zkoušku, věnujte tomu opravdu pozornost a nečtěte bezhlavě jen vypracované otázky od Honzy Nováka, které se takto skvěle nabízejí, protože pak můžete dopadnout, jako já. Nasázela jsem si mikru s imunolou hned po sobě a užila si pět týdnů volna. Nicméně nevěděla jsem z toho opravdu nic. Po mikře jsem si udělala prakticky volno a ten předmět jsem hrozně moc podcenila, přitom znát správné funkce imunitního systému musí každý lékař a já jsem měla pořád pocit, že mi ta podstata nějak uniká. Zkoušku jsem málem neudělala a slíbila jsem si, že pokud budu muset (a věděla jsem, že budu muset), tak se všechno doučím. 

A tak jsem si před zkouškou z patologie opět sedla k imunole, opět prošla všechny onemocnění, všechny mechanismy, proč co a jak, pročetla, nakreslila a dala si to dohromady. Před patfyz jsem na tom už byla líp a věděla jsem co a jak. Nechápejte mě špatně, před zkouškou z imunoly jsem to taky prošla celé, učila jsem se to, probrala jsem si to (ve vyprackách) a myslím, že velkou část z toho jsem fakt uměla, jen jsem to neměla dobře zafixované a na zkoušce jsem si vytáhla otázku, která byla jen v prezentaci, ale ve vypracovaných otázkách vůbec nebyla, takže doporučuji věnovat tomu dvojitou pozornost a přečíst si opravdu důkladně PREZENTACE - což by měl být váš primární studijní zdroj. Vypracky - které jsou fakt super, případně Litzmanovy skripta (nemyslím si, že by byly nezbytné, ale doma jsem je měla) nebo Imunologii od Bartuňkové



Na zkoušku jsem měla asi 10 dní, s tím, že jsem se to přes semestr vůbec průběžně neučila, ani jsem na to nehrábla a jak říkám, po mikře můj zápal do boje a odhodlání nebylo velké. Prošla jsem otázky a část prezentací, ale jak říkám, všechno jsem si nepamatovala. Dejte tomu víc času, snažte se zůstat motivovaní a ne hlavou v oblacích (nebo na prázdninách).

Kdybych měla zhodnotit samotný průběh zkoušky, tak byla jedna z těch příjemnějších, i když jsem jednu tu otázku nevěděla. Přišli jsme tam, vytáhli jsme si otázky, udělali si přípravu a pan profesor začal postupně zkoušet. Když jsme něco nevěděli, nebo se v tom motali nějak dlouho, prostě šel dál a neřešil to. Ten den nevyhodil nikoho. Když jsem šla na řadu já, první otázku jsem uměla bez problémů a ve druhé jsem se rozhodla těžce improvizovat, což mi nevyšlo, načež jsem dostala bez přípravy otázku náhradní. Nakonec jsem se z toho zvládla nějak vykecat, ale nebylo to to pravé, co bych si představovala a upřímnou radost jsem měla jen z toho, že můžu mít konečně prázdnou hlavu, a že si odpočinu. Pan profesor byl milý, očividně se mu ten den nechtělo vyhazovat a to byl taky jeden z těch důvodů, proč jsem se zařekla, že se to musím doučit. A doučila, takže svědomí mám čisté (ne že bych si to teď pamatovala :D ). 

Zdravím slečnu přede mnou s anafylaktickým šokem a VDJ rekombinacemi :D

Slyšela jsem, že na předtermínu bývá přísnější než normálně (nám vypsali pouze jeden předtermín před Vánocemi), ale spíš jsou to povídačky. Není to ani tehdy nic nezvládnutelného, takže pokud o imunole uvažujete, že si jí dáte v předtermínu, rozhodně to udělejte, není to nepříjemná zkouška a není ani zdaleka tak moc náročná na učení, jako třeba mikrobiologie, tak je toho X násobně víc a taky vás víc unaví, nicméně já vždycky razím názor, že to těžší jako první. 

Je pravda, že pár lidí přenášelo imunolu do léta, ale spíš z vlastní blbosti. Není to zkouška, která by vás poslala do meziročníku, nebo byste na ní 3x vyletěli, nicméně opět - nepodceňujte to, abyste to nemuseli dodělávat, protože se vám chtít nebude. 

10 dní intenzivního učení je, řekla bych, dostačující, i když se na to přes semestr ani nepodíváte, hlavně se soustřeďte na to, co je v prezentacích A NEZAPOMEŇTE SI S SEBOU VZORNĚ VYPLNĚNÝ INDEX :)))



Hezký zbytek semestru, drazí ♥

To be continued ... 


Komentáře

  1. Určitě je ta studovna bývalá kaple? Myslím že řádové sestry tam skončily co to tam Josef II. předělal na nemocnici a ta budova je rozhodně pozdější. Nemyslím že cokoliv má vitrážová okna je hned kaple ale jinak souhlasím je to tam dost hrozný.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, upřímně moc netuším, takto se to v Brně traduje :))

      Vymazat

Okomentovat