Lékařská mikrobiologie I + II

Ano, vím, že si na mé předmětové články musíte vždycky trochu počkat (potřebuju zregenerovat a 90% zapomenout, haha), ale přesto doufám, že si ho rádi přečtete. Fyziologicko - biochemická nálož vládne letnímu semestru druháku a já vím, že je to občas problém. Inu - vám, šťastlivcům, kteří jste překonali letní lapálie a dostali se bez problému do třeťáku opravdu z celého ♥ gratuluju. Sama vím, že to není samozřejmost a občas je to dost o nervy, ALE pozitivní je, že se to všechno přežít dá.



A teď zpátky k mikrobiologii. Mikra byla má srdcovka už od studia nutričního terapeuta. Bavila mě hlavně proto, že jsme sami s bakteriemi pracovali, očkovali jsme na Petriho misky, dělali ředění a odečítali své vlastní výsledky. V porovnání s nutričním byla pro mě mikračka na medicíně jedno velké zklamání, nicméně chápu, že z časových a početních důvodů se to jinak udělat nedalo. Prakticky všechno kromě Gramova barvení jsme měli předem připravené a nic jsme sami nedělali, jen jsme odečítali výsledky a vypracovávali protokoly.




Kdybych měla subjektivně srovnat první a druhý semestr, tak druhý byl zábavnější a zajímavější, to rozhodně. Hlavně klinické hodiny, které byly teda až před samým koncem. No, ale teď to zase hezky rozdělím a popíšu od začátku, včetně zkoušky, ať v tom máme pořádek.

Mikrobiologie

Na přednášky jsem nechodila. To napíšu rovnou, protože nechci lhát a nemám k tomu moc co říct. Nebyla jsem tam ani jednou, a to proto, že mi to hodně nevyhovovalo do rozvrhu skrz dojíždění.

Cvičení

Cvičení probíhaly skoro stejně v letním semestru druháku i v zimním semestru třeťáku. Na každé cviko jsme si doma vytiskli protokol + jsme museli splnit odpovědník v ISu, který detekoval jakousi naši pomyslnou domácí přípravu. Protokol se potom vyplňoval až přímo na tom daném cvičení.
První semestr mi přišel zmatený a nutný. Nebavily mě ty strašně důležité (a to myslím vážně) důkazové reakce, přes ELISU k Western Blottu a neměla jsem ani zájem se to učit. Přeci jen fyziologie brala veškeré mé učící okno vyhrazené škole.

Připravte se na to, že v laboratoři, kde mikračka probíhá, je horko. Fakt regulérní a velké horko. A docela by bylo záhodno hodit tam detektory oxidu uhličitého, myslím, že by pískaly jak poplašené. Na mikrobiologii choďte i v zimě fakt na lehko, protože jinak budete dost trpět.
Šatna před mikrobiologií je směšně malá, záchod zamčený, klíč čas od času ztracený a v laboratoři se samozřejmě nesmí pít, takže to bylo pro mě další cviko bolehlav, kdy jsem si do té šatny čas od času fakt odskakovala.

Co se týká celkové organizace praktik má mikrobiologický ústav velmi dobře zpracované všechny pokyny a informace, navíc pan doktor Zahradníček se neustále stará o jakýsi update, tím pádem můžete být naprosto v klidu - všechno se vždycky dozvíte s první ruky právě emailem od něj.
A to včetně toho, co zbývá v šuplíku "ztráty a nálezy" na konci každého semestru.

Jinak musím říct, že letňák byl, co se týká mikračky, relativně odpočinkový. Na konci semestru se píše zápočťák, na který je fajn se učit ze Zahradníčkova jarního repetitoria což jsou asi 30 stránek dlouhé skriptíčka, které napsal sám pan doktor a je tam opravdu všechno, co budete potřebovat. Zápočet měl 10 otázek a k jeho úspěšnému složení jste potřebovali myslím 7 nebo 8 bodů (not sure right now), nicméně když se stalo, že to někdo nenapsal, tak si to buď napsal za týden, nebo se ho vyučující na něco doptal. Každopádně si z toho nedělejte hlavu. 

Zimní semestr třeťáku není o nic jiný a o nic horší, ba naopak je zajímavější, protože se konečně propracujete k bakteriím, antibiotikům a tak nějak ke klinice, což je třeba to, co mě opravdu baví a proč tu školu dělám (a proč mě strašně na nutričním bavila mikrobiologie). Takže si to představte v bledě modrém, jako přes kopírák, akorát s tím, že se vám to všechno začne trošku propojovat, začnete se postupně učit a všichni vám zdůrazňují, že zkouška se kvapem blíží a měli byste tento semestr věnovat opravdu mikračce, protože s termíny v létě je problém (a to můžu dosvědčit, povíme si později).
Na konci semestru (na začátku prosince), se opět píše zápočet podobě jako v prvním semestru + k tomu ještě vyplníte karty, které potom máte u zkoušky a kde se vám zapíšou dílčí známky a pak ta výsledná.

Z čeho se na mikrobiologii učit?

Před každým cvičením (a vyplněným odpovědníkem) vřele doporučuji projít prezentaci - aspoň ji proletět tak, abyste byli v obraze. Rozhodně se vám pak k tomu všemu bude líp vracet.

Na letní semestr pak stačí jen to Zahradníčkovo jarní repetitorium - abyste zvládli zápočet.

Na podzim je ideální poohlídnout se po nějakém materiálu, ze kterého se budete učit na zkoušku - vřele vám doporučuju vypracované otázky, protože Votava je, dle mého názoru, učebnice, ze které se to nedá naučit. Měla jsem ho doma, otevřela jsem ho velice málo a opravdu jsem se učila hlavně z vypracek. Jakmile napíšu seznam učebnic pro třetí ročník, hodím vám do toho souboru přesně ty otázky, které jsem používala já, a které si myslím, že by mohly stačit. Samozřejmě ani v nich (jako v žádných otázkách) není všechno perfektní a něco si budete muset dopsat / doplnit / přepracovat a tak, ale myslím, že na to všechno přijdete sami postupem času a s učením.

Pacmaaan

Připravte se také na to, že mikrobiologie je (bohužel) telefonní seznam. A je toho moc, víc než si momentálně myslíte. Ve třeťáku v zimě nejsou nějaké vyloženě hrozné zkoušky, nejsou přímo vyhazovací, meziročníkové nebo nějak jinak zákeřné ALE má to jedno velké ALE - nepodceňte to! Spoustě z mých kamarádů / spolužáků se stalo právě to, že si říkali, že mikra nebo imunola jsou prostě dávačky. A dělali ty zkoušky třeba na 2. - 3. pokus, což není úplně příjemné a vysloveně to bylo zapříčiněno jen leností a částečně také tím, že ty zkoušky nejsou nijak závratně záživné a zábavné. Bohužel na mikrobiologii se moc neodpouští - ale k tomu se také dostanem posléze.

Praktická je při mikrobiologii fakt hrozná. Nic moc. Nelogická, nevím. Samotná ta praktická ne, nicméně to učení na ni. Seznam otázek ani není oficiálně zveřejnění, ale myslím, že pokud budete šikovní (nebo vám k tomu někdo třeba pomůže), rozhodně najdete ten neoficiální a také podle něj vypracované otázky na praktickou. Ze začátku jsem si opravdu připadala jako Alenka v Říši divů, ale až si to tak 2x projdete (a hlavně až pochopíte princip těch praktických cvičení), tak zjistíte, že to opravdu tak hrozné není - a právě skrz praktickou doporučuju věnovat pozornost protokolům i v hodinách. Nevyplňujte je halabala, neopisujte a nekupujte si je od starších, opravdu je to potom velice z výhodou, protože byť ne často, ale i od praktické se vyhazuje a není příjemné odcházet s eFkem, když jste se vlastně ještě ani nikam nedostali, že. Je to takový konec na téměř úplném začátku. Slovíčko téměř používám záměrně, protože se ještě před praktickou píše test.
Pokud si to ale projdete, nastudujete protokoly, nastudujete otázky k praktické, myslím, že se nemáte vůbec čeho bát.

A to je z učících zdrojů asi vše. Občas není potřeba to nějak extrémně moc komplikovat, nemyslíte?

Zkouška

Jak jsem již prozradila, zkouška se skládá ze tří částí - test - praktická - ústní.

Test - přišel mi naprosto v pohodě. Zvládnutelný, poměrně lehký, logické otázky, jedna správná možnost, nevidím jediný důvod, proč by ho někdo, kdo to učivo probral (a třeba i když neumí úplně všechny otázky), ten test neměl napsat. Nic zákeřného :) Hranice byla myslím 14 bodů z 20ti, ale jistá si tím už moc nejsem. Test se píše v praktikárně, sedíte vedle sebe, oddělení jste krabicemi a všichni mají stejný test. Pokus ho zvládnete, nemusíte ho opakovat v případě, že neuděláte ústní část nebo praktickou.

Praktická - o té už jsem toho napsala dost, nicméně ještě mi přijde jako podstatné dodat, že se dělá opět všechno v praktikárně a to před zraky všech vašich spolužáků - postupně. Vytáhnete si otázku (postupně), dostanete chviličku na přípravu a potom za vámi přijde pan doktor Zahradníček nebo někdo jiný a začne se ptát. Zraky jsou otočené na vás a přijdete si trošku jako v divadle, proto nedoporučuju (pokud to teda vysloveně nemáte rádi), jít jako první. Ta pozornost přihlížejících totiž časem také opadne, jenomže na prvního se všichni a vždy moc moc rádi podívají.
Pokud víte co a jak, je to v pohodě, zkoušející jsou milí, nijak se v tom nerýpou a obvykle jsou velmi nápomocní, i když máte problém. Bohužel se ale občas stane i to, že prostě musí vyhodit. Pokud zvládnete praktickou za A nebo za B, nemusíte ji opakovat v případě, že neuděláte ústní část.

Ústní - a tady občas padne kosa na kámen. Ústní zkouška má tři okruhy:
  • obecka, léčiva a etiologie
  • bakteriologie
  • virologie, parazitologie a mykologie
A z každého z těchto tří okruhů taháte jednu otázku a sakra si dejte pozor na to, abyste uměli otázky v každém okruhu vyrovnaně. Protože na rozdíl od jiných zkoušek, kde se na ten třetí okruh už tolik nepřihlíží, zkoušející si poslechne, co mu chcete sdělit a to, co k tomu víte, ale pokud jste dobře uměli ty dvě předchozí otázky, tak se ani nijak extra nedoptává, tak v mikrobiologii je tomu přesně naopak. Občas mi přijde, jakoby právě na tom třetím okruhu záleželo nejvíc a musím říct, že kromě parazitů je to docela protivné učení. Znám spoustu lidí, kteří dostali například z prvního a druhého okruhu známku A a B. A z třetího bohužel F, jenom proto, že něco (málo) nevěděli. Výsledná známka? F bez pardónu.
A nebylo to tak jen na první pokus, ale třeba i na druhý.
Mikrobiologie je v tomto docela podceňovaná zkouška v létě ty termíny nejsou opravdu moc šťastné. Dokonce je v ISu u nich napsané, že Mikrobiologický ústav si vyhrazuje právo ty termíny libovolně posunout, jak jim to bude vyhovovat. Jednou řeknou, že v září už nic nevypíšou, ale nakonec ten termín přeci jen vypíšou. Nedá se na to prostě moc spolehnout a málokdo chce tahat mikrobiologii do léta s patolou, patfyzem, internou, chirdou a OPZ. Jo vlastně - když nemáte mikru, nemáte ani OPZ, takže vás to čeká až ve čtvrťáku, ale naštěstí skrz to do meziročníku nejdete. Zkrátka a jednoduše - nevynechávejte poslední okruh otázek. Fakt to nedělejte, protože se kvůli tomu můžete dostat do řádných problémů. Znám několik lidí, které vyhodili právě na třetím okruhu (a není výjimka, že se to stalo třeba 2x).
Termíny v létě jsou potom hodně na prd, protože se vás absolutně nikdo neptá, jestli můžete / chcete - prostě je vypíšou s dodatkem, že se dané termíny můžou ještě změnit nebo posunout a tečka. Takže prakticky nemáte vůbec žádnou jistotu, že se to nestane právě vám, a jak jsem psala, navíc je v létě opravdu hodně těžkých zkoušek.



Moje rada? Nepodceňte mikrobiologii. Není toho totiž tak málo a bohužel to není ani tak jednoduchá zkouška, i když se zkoušející snaží být vesměs hodní a spravedliví, zadarmo to rozhodně nebude. Ideální je učit se průběžně celý zimní semestr, ale rozhodně to nemusíte nějak přehánět.

Co se týká mé zkoušky - psala jsem o ní v lednovém článku, takže se můžete kouknout tam, nicméně vytáhla jsem si opravdu špatné otázky. Sice jsem prošla téměř všechno, ale samozřejmě jsem si zdaleka všechno nepamatovala. A další malá rada? Mé otázky byly takové, že jsem chtěla zkoušku položit. Prostě je zahodit a jít domů, říct si, že to zkusím zase za týden, ALE neudělala jsem to.  Zasmála jsem se (protože v té chvíli vám už brečet nepomůže), a začala jsem psát o tom, co jsem věděla. Stačilo to a zkoušku jsem udělala - na éčko s tím, že mi zkoušející sama řekla, že mě skrz mé otázky litovala a divila jsem se, že jsem neodešla.
Jo a ještě stojí za zmínku to, že u mikrobiologie probíhá prakticky ústní, jako písemná - nebudete odpovídat na otázky, pokud si napíšete fakt dobrou přípravu, doptají se vám max. na 1 věc ke každé otázce. Takže si na přípravě dejte fakt záležet a napište opravdu všechno, co víte a nejen stručnou kostru osnovy.

Budu vám moc držet palce do dalšího semestru!! A kdyby vás napadly ještě nějaké otázky, rozhodně se nestyďte zanechat komentář.


Komentáře

  1. Ahoj, mohl bych poprosit o hodnocení obtížnosti zkoušky napr. v porovnání s histologií? Jde mi o to že jinak je hodnocení dost subjektivní, takže kdyby jsi napsala stejně/míň/víc času jak na histologii dala by se udělat lepší představa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, je to prostě jiné :/ Moc to nejde porovnat, protože mikra je telefonní seznam názvů, ke kterým toho moc nevymyslíš, když nevíš přesně, kdežto histola se dala "okecat" určitými obecnými znaky a charakteristikami - přišla mi jednodušší a ne tolik podstatná pro budoucí povolání lékaře. S infekcemi se budeš setkávat skoro v každém oboru a skvělá znalost atb do praxe je také nutností, vidím to např. na své rodině, jak strašně zásadní to je, takže bych to nepodceňovala. Jo a taky se na mikře určitě víc vyhazuje než na histole :) Držím palce!

      Vymazat
  2. Ahojky, jen by mě zajímalo jak to bylo s mikrobiologii cvičením v letním semestru :) máme cvičení rozepsané podle skupin plus další dvouhodinové cvičení v pátek.. tak jsem teda nepochopila to že máme 2 cvičení týdne?

    OdpovědětVymazat
  3. ahoj! chci se zeptat, kde seženu Zahradníčkovo jarní repetitorium????děkuji

    OdpovědětVymazat

Okomentovat