Hormonální antikoncepce z pohledu medičky

Úvodem bych chtěla napsat, že nejsem žádný odborník přes antikoncepci a v tomto článku bych chtěla prezentovat pouze svůj názor (a zkušenosti dívek, které mi svěřily). 
A to z jednoho prostého důvod - ptáte se na něj. Upřímně doufám, že vám bude alespoň trošku ku prospěchu, i když ho se mnou samozřejmě nemusíte sdílet / nemusím mít v mnoha věcech pravdu - dnes je to tak, zítra může být vše jinak.





Občas mě svět nutí zamyslet se, v jaké to vlastně žijeme době. Pokrok jde dopředu, doba jde dopředu a věda, včetně farmaceutického průmyslu vymýšlí neustále nové možnosti. Jde o pomoc lidem nebo jen o pouhý a prachsprostý byznys? Tohle nechám na posouzení vám - není to směr, kterým bych se dnes chtěla ve svém článku vydat.

Témata, která byla dříve tabu, jsou dnes naprosto běžně diskutovaná - jedním z nich je například také sex. Ví o něm už i malé děti a v mnoha případech jsem se setkala s tím, že to berou naprosto normálně - přirozeně, vždyť jen my - lidé jsme tomu dali nálepku něčeho, o čem se nemluví. Pohlavní orgány se neberou už tak úzkostlivě, jako dříve, prsa vidíme v seriálu i v běžnou vysílací dobu. Je to dobře? To opět nechám na posouzení vám.

Sex je pudová záležitost, která, dle Maslowovy pyramidy potřeb, patří do naprostého základu. Totiž lidé se vlastně rodí proto, aby se rozšiřoval náš druh, abychom nezanikli a naše životní "poslání" by mělo být zanechat na této planetě po sobě potomstvo.
Jenže člověk (jakožto i jiné skupiny savců - například delfíni), je svým způsobem tvor velmi hravý a vynalézavý a tím pádem si ze sexu udělal činnost, která slouží nejen k rozšiřování svého druhu, ale také k určité formě dobrých požitků, zábavy, uvolnění.

Teď mi, prosím, odpusťte, ale vždy z této činnosti vycházely daleko hůř ženy. Neseme totiž na svých bedrech obrovský pytel zodpovědnosti, protože nikdo jiný než my nemá moc potomka porodit a pokud se otec dítěte rozhodne zbavit zodpovědnosti, je jen na ženě dítě vychovat. Proto se na obraz ženství často dívám ve spojitosti s mateřstvím - široké boky, velká prsa, otevřená a vřelá náruč = matka.

V dnešní hektické době je trendem to, že sex sice máme rádi pořád, ale děti už tolik nechceme - respektive chceme být pány nad svými těly - nad plodností. Je to dobře? To opět nechám vám na posouzení, i když můj názor je takový, že je to dobře. Neustálé porody, potraty, hormonální výkyvy - přeci jen je to pro ženské tělo obrovská zátěž a jen těžko si dokážeme připustit, že bychom měly v dnešní době například úplně běžně 5 dětí, že?

A protože naše touha po ovládnutí plodnosti byla opravdu velká, došlo v minulém století (konkrétně první antikoncepční pilulka byla registrovaná v roce 1960 v USA) - k průlomu objevem hormonální antikoncepce. I když první antikoncepční pilulky obsahovaly mnohem vyšší dávku hormonů než je tomu dnes a způsobovaly nepříjemné vedlejší účinky, které by měly být dnes odstraněn - přibírání na váze, pro ženy to byla malá výhra. Doba šla dál a trend se postupem času měnil. Pilulky se staly méně spojené s nepříjemnými nežádoucími účinky, dávky hormonů šly značně dolů, ale ženy je v posledních letech stejně začaly ve velkém vysazovat, proč?

Antikoncepce = příjemný pokrok

Na trhu existuje spousta druhů hormonální antikoncepce s různými dávkami hormonů - jak jsem psala, nejsem žádný expert, takže v tomto vás raději odkážu na vašeho lékaře, pokud máte zájem, měl by vám všechno ochotně vysvětlit, nicméně chtěla bych vám připomenout mechanismy, jakými HA funguje.

Hlavním z nich je zablokování ovulace. Ovulace je potlačená, protože tyto maličké dávky hormonů v HA zasáhnou do přirozené hypotalamo-hypofyzární osy, tím pádem se vám vajíčko jedenkrát za měsíc z vaječníku vůbec neuvolní. Zároveň dochází k menšímu nárůstu endometria (děložní sliznice), čímž je zabráněno nidace (zahnízdění) vajíčka - menší nárůst sliznice je jedním z důvodů, proč je menstruace slabší. Zhuštění cervikálního hlenu - hlenu, který produkují žlázky v okolí děložního čípku má za úkol zhoršit nebo dokonce úplně znemožnit průnik spermií do dělohy a v neposlední řadě dochází ke sníženému pohybu řasinek vejcovodů.

Můj názor je takový, že objev hormonální antikoncepce byl obrovský krok dopředu a ženy částečně osvobodil. Totiž jsou situace, kdy prostě z nějakého důvodu dítě nechcete, nebo si jej nemůžete dovolit, ale máte stálého partnera a připadá vám úplně normální mít s ním sex. HA úžasná v tom, že vám CELKOVĚ, nejen při sexu, zajistí nesmírné pohodlí.
Teď budu vycházet také z vašich zkušeností, které jste mi popisovaly na instagramu - znovu vám za ně mnohokrát děkuji, protože se vás ozvala opravdu velká a velká spousta!
  • HA navodí pravidelnost menstruačního cyklu - jako švýcarské hodinky
  • menstruace je daleko mírnější, kratší, dokonce u některých žen nemusí být přítomná vůbec
  • jsou odstraněné nepříjemné bolesti břicha / nevolnost spojená s prvními dny menstruace
  • ženy nepociťují PMS syndrom 
A teď zkušenosti slečen:
  • dochází ke zlepšení kvality pleti, vlasů - nárůst sebevědomí 
  • zvětšení prsou - nárůst sebevědomí
  • možnost jednoduchého posunutí menstruace skrz HA (nedá se to u všech typů!)
  • celkový klid, větší spokojenost, menší strach z nechtěného těhotenství 
Totiž, není bolest jako bolest (a zadržovat slzy s lahvičkou algifenu v ruce není nic moc), není PMS jako PMS a každá jsme unikátní a individuální, každá máme své obavy a starosti a je fakt, že některé ženy dokáže první den menstruace vyřadit úplně z provozu. A antikoncepce je jednou z metod, která by v těchto případech mohla pomoct. Na rozdíl od jiných antikoncepčních metod je zde vyšší spolehlivost, ženy nemusí řešit nějakou "přípravu", jako například u spermicidů / pesaru, nemají zavedený předmět v těle, jediné, co musí dodržovat je pravidelné užívání (v souvislosti s ochranným mechanismem, nikoliv s prevencí jistých nežádoucích účinků - k tomu se dostaneme později), JENŽE na rozdíl od klasické bariérové ochrany - kondomu (která má o něco nižší spolehlivost) hormonální antikoncepce NECHRÁNÍ před pohlavně přenosnými chorobami. Je ideálním pomocníkem pokud máte stálého partnera.

Nepříjemnosti spojené s užíváním HA

Každá mince má dvě stránky a to stejné platí i u antikoncepce. V poslední době, jakoby se roztrhl pytel s důvody, proč některé z nás mít antikoncepci nemůžou, nebo ji zkrátka nechtějí.
Dle mého názoru je ale pořád největším rizikem hluboká žilní trombóza (jen u některých typů HA - zeptejte se lékaře).

Ačkoliv je hluboká žilní trombóza multifaktoriálním onemocněním (nedá se to svést POUZE na užívání HA, hraje zde roli i životospráva a další faktory), uživatelky antikoncepce mají toto riziko zvýšené a měly by být poučené o tom, jak zacházet se svým tělem tak, aby bylo riziko vzniku HŽT co nejmenší. Před nedávnem jsem vyslechla jednu velmi zajímavou přednášku od lékařky - gynekoložky, která vyjmenovala spoustu "režimových" opatření. Jedním z nich je například zajištění dostatečného pitného režimu - ruku na srdce, která z nás má pitný režim každý den úplně vzorový? Myslím, že žádná. 
Lékařka varovala i před dlouhým cestováním, imobilizací končetin v případě nějakého úrazu (měli byste vždy u lékaře hlásit, že užíváte HA, aby se k vám tak přistupovalo - nezapomínejte, že i to se do kolonky "léky" počítá), varovala před nepřirozenými zdlouhavými posedy (například na turka, kdy krev stagnuje). Mezi významné rizikové faktory patří také kouření (uživatelky HA by měly být výhradně nekuřačky), obezita a obecně poruchy metabolismu, hypertenze (vysoký krevní tlak) a dědičné predispozice, nejzávažnějším z nich a je potom tzv. leidenská mutace. A je toho mnohem, mnohem více. O rizicích spojených s užíváním HA by vás měl před jejím nasazením informovat lékař - gynekolog a sám zvážit to, jestli nepatříte do některé z rizikových skupin, pro které je HA naprosto kontraindikovaná - nemůžete ji užívat vůbec.

Na druhou stranu však musím zmínit i to, že HA se využívá jako léčba některých onemocnění a má velmi dobré výsledky.

Dále bych vás ráda nechala nahlédnout do zkušeností slečen, které mi psaly své (negativní) zkušenosti - musím podotknout, že tyto nežádoucí účinky nemusely vzniknout pouze skrz užívání HA, nemám k tomu žádný důkaz, studii nebo jiný podklad, je to podloženo pouze pozorováním stavu při užívání a po vysazení HA - co si z toho odnesete je jen a jen na vás.
  • nesnesitelné bolesti hlavy, migrény - po vysazení nebo změně HA přestaly
  • snížené libido (chuť na sex)
  • výrazné přibírání na váze (15 kg v průběhu několika měsíců)
  • krvácení mimo cyklus
  • změny nálad, pocity smutku, deprese, podrážděnost, emocionální nerovnováha - velmi časté
  • únava
  • kvasinkové infekce - opakované, časté - léčba pomohla pouze krátkodobě, po vysazení HA vše přestalo
Když jsem koukla do příbalového letáku náhodně zvolené HA, kterou znám, nestačila jsem se divit, že většina (ne-li) všechny tyto vedlejší účinky JSOU hlášené, popsané a zdůrazněné:

Velmi často hlášené nežádoucí účinky (u více než 1 ženy z 10) jsou: zadržování tekutin/otok, bolest hlavy včetně migrény, intermenstruační krvácení a špinění.

Často hlášené nežádoucí účinky (více nebo rovno u jedné ženy ze 100, ale méně než u 10 žen ze 100) jsou: kvasinkové vaginální infekce, změny nálad včetně deprese, poruchy libida, závratě, nervozita, nauzea, zvracení, bolest břicha, akné, bolest prsou nebo citlivost prsou, zvětšení prsou, dysmenorhea, amenorhea, poruchy menstruačního cyklu, poruchy pravidelnosti menstruačního cyklu, změny hmotnosti.
Méně často hlášené nežádoucí účinky (více nebo rovno u jedné ženy z 1000, ale méně než u jedné ženy ze 100) a vzácně hlášené nežádoucí účinky (více nebo rovno u jedné ženy z 10000, ale méně než u jedné ženy z 1000) jsou: změny chuti k jídlu, křeče v břiše, nadýmání, vyrážka, chloasma (žlutohnědé skvrny na kůži), hirsutismus, alopecie, vysoký tlak krve, zvýšení hladiny lipidů v krvi, zvýšení hladiny triglyceridů v krvi, anafylaktická reakce, angioedém, kopřivka, nesnášenlivost glukosy, špatná snášenlivost kontaktních čoček, žloutenka, erythema nodosum, změny hladiny folátů.
Velmi vzácně hlášené nežádoucí účinky (méně než u jedné z 10000 žen) jsou: nádor jater; onemocnění krve nazývané hemolyticko-uremický syndrom, HUS (onemocnění, kdy krevní sraženiny způsobí selhání ledvin); exacerbace (nové vzplanutí) autoimunitního onemocnění (SLE), zhoršení porfyrie, exacerbace chorey, zánět očního nervu, krevní sraženiny v tepně oka, zhoršení varikózních žil, ischemická kolitida, zánět slinivky břišní (pankreatitida), onemocnění žlučníku, žlučové kameny, erythema multiforme.
Více informací se dozvíte zde: příbalový leták HA Lindynette - odkud jsem také informace čerpala.
Předtím než si antikoncepci necháte předepsat se můžete o tomto všem informovat u lékaře a vřele doporučuji přečíst si příbalový leták. Každá mince má dvě strany, a každý lék má ve svém příbalovém letáku rozepsané nežádoucí účinky i "obyčejný" paralen. Kdybyste se měli do detailů zabývat každým z nich, museli byste se bát naprosto všeho a nemohli užívat nic. Je to jakási cena, kterou platíme za to, že se něco spraví - nebo něco ovlivňujeme a v současné situaci s tím věda neumí nic udělat. Všechno je navíc podmíněno tím, že každý, jak už jsem říkala mnohokrát - pardon, že se opakuji, jsme naprosto jiný. Chci, abyste si z toho všeho odnesli jen to, že tyto vedlejší účinky mohou přijít, ALE nemusí a v mnoha případech také nepřijdou (strašně záleží i na druhu antikoncepce,, pokud si přečtete různé příbalové letáky, ty NÚ budou v každém trošku jiné).

Psala mi spousta slečen, které při užívání HA (krátkodobém i dlouhodobém) nepocítily naprosto žádné potíže. A v neposlední řadě byste měly být poučené o tom, že JAKÉKOLIV potíže, které připisujete užívání HA byste měly lékaři hlásit! Setkala jsem se totiž v mnoha případech i s tím, že se je dívky prostě snažily samy překonat, trpěly je například rok i déle a nedělaly nic. Potom HA vysadily, protože už to nemohly vydržet a naráz přišla ta kýžená "úleva". Jenže to nemusíte - všechno se dá řešit buď ZMĚNOU antikoncepce, nebo vysazením, ale po domluvě s lékařem, protože je fér, aby o těch potížích věděl a nahlásil je dál (vysadit HA můžete samozřejmě i sami, bez vědomí lékaře, je to čistě vaše rozhodnutí a nemusíte mu ho zdůvodňovat) - jen mu o potížích řekněte :)

Dobrý sluha, ale zlý pán
Tak a nyní už se přesouvám k části spojené pouze s mým osobním postojem spojeným s HA.
Často jsem se setkala s názorem, že HA způsobuje neplodnost a potíže s otěhotněním, což není prokazatelné (v současné době probíhají určité studie), ale i přesto si to mnoho žen a dívek myslí. Mám potřebu se k tomu vyjádřit, i když budu z velké části kopírovat názor lékařů z diskuze "Pravda o antikoncepci", kterou uspořádala organizace Loono.


V dnešní době je trendem cestovat, užívat si mládí, budovat kariéru a rodinu nechávat "na potom" (viz skvělý článek Bloncky - doporučuji přečíst), až přijde vhodná doba. Proto se často stává, že ženy užívají HA klidně 10 - 15 let. Potom se naráz ve třiceti vzbudí, mají vybudované zázemí a všechno, o čem snily a uvědomí si, že TEĎ a hned chtějí dítě. Jenže to než se zase vaječníky dají do pohybu než se spraví naprosto všechny mechanismy, které byly hormony ovlivněné, prostě a jednoduše nějakou dobu trvá. Ženy po vysazení HA nemusí dlouhou dobu menstruovat nebo mohou mít cyklus naprosto nepravidelný, tím pádem nemají šanci poznat, kdy přijde ovulace. Nedokáží vypozorovat svou přirozenou cyklicitu a musí se to naprosto všechno učit od začátku, protože pokud berete antikoncepci například od 14 - 15 let, nemusíte vůbec vědět, jak tehdy vypadal váš přirozený cyklus, jestli v něm nebyla nějaká porucha, která by se měla řešit a otěhotnět zkrátka nemusí jít hned - může to trvat i rok, dva - opět je to velice individuální záležitost (ale samozřejmě můžete otěhotnět i ihned po vysazení HA).


Cyklicita opravdu existuje, i když se v tomto pojetí setkávám spíše s alternativní medicínou než s tou "evidence based". Sama na sobě jsem se začala zaměřovat na změny spojené s celým 28 denním ženským cyklem a musím říct, že když člověk rozumí svému tělu (nebo se alespoň o to snaží), dokáže si tím velice pomoct. Časem se žena může naučit vypozorovat co jí například v jaké fázi jejího cyklu jde, jaké má nálady, kdy má zvýšenou chuť na sex, kdy potřebuje hýčkat a odpočívat, kdy má ovulaci, a který den přijde menstruace. Některé ženy dokázaly odhalit těhotenství bez toho, aby si udělaly test, protože cítily i nepatrné změny, které se jím v těle dějí.

Mýtus? Možná, to už nechám na vás a na tom, jak vy sami k tomuto budete chtít přistupovat. Osobně si však myslím, že pouhopouhé pozorování není absolutně vůbec na škodu a můžete se tím mnohému přiučit.


Proto se i přes všechny pro a proti, přikláním k názoru, že HA je dobrý (skvělý!) pomocník, ale zlý pán - v dlouhodobém měřítku. Pro slečny, které jsou na střední škole a potřebují překlenout období, kdy by těhotenství byl opravdu problém, nechtějí se spoléhat na kondomy a antikoncepce jim nezpůsobuje žádné konkrétní potíže. Pro mladé ženy na určitou - přechodnou dobu. Vždycky je velice dobré si uvědomit, co od toho vlastně čekáte - proč HA chcete užívat a na jak dlouho ji chcete užívat. Pokud se časem změní vaše priority, pokud například nebudete mít partnera, nevidím důvod proč ji dál brát - zkuste v tomto období pracovat jen a jen sami na sobě.

Spousta slečen, které mi psaly začaly HA užívat ve velmi nízkém věku 15 - 16 let. A důvody? Většinou bolesti při menstruaci, nepravidelný cyklus, velmi špatná pleť - jak říkám, nejsem odborník, ale jakožto budoucí lékař a rodič, bych se pokusila tyto záležitosti řešit nejprve jinou formou než bych své dceři nechala předepsat pilulky. Pokud by opravdu vůbec nic nepomáhalo, zvolila bych i tuto alternativu, ale NE JAKO PRVNÍ MOŽNOST - tohle prosím berte opět jako můj osobní názor, nikoliv doporučení.
Potíže s cyklem a menstruační bolesti (ze zkušeností žen v mém okolí) většinou odezní po porodu., ale v nízkém věku jsou časté. Některým dívkám se nasadila HA pro vyvolání menstruace.
Špatná pleť může obrovsky snížit sebevědomí a mít neblahý vliv na psychiku dívky ve vývoji. Vždy je tedy důležité myslet i na důsledky našeho jednání. Nikdo nemá právo vás do něčeho nutit, máte právo volby. Hledejte alternativy a přemýšlejte o tom všem. Důležité je vědět, že HA není bonbónek.

Na druhou stranu, kdyby má dcera přišla v 16 letech s tím, že má přítele a chce si nechat předepsat HA, po pečlivé konzultaci s jejím lékařem o tom, jestli je to konkrétně pro ni vhodné (protože jak říkám, každá jsme individuální), bych k tomuto kroku svolila mnohem ochotněji a to z jednoho prostého důvodu - ochrana jejího života i života toho případného dítěte. Nejsem zastánce, ale ani zarytý odpůrce interrupcí. Když se učíme o otěhotnění a všech fyziologických mechanismech a o tom, co všechno v těle musí proběhnout, aby se to páru podařilo, přijde mi to občas jako zázrak - nemožné, ALE ona to tak úplně není pravda. Neplodnost je sice jedním z problémů dnešní doby, ale ten problém není tak globální, aby se týkal úplně každého z nás, proto bych v otázce ochrany byla VELMI opatrná - otěhotnět může (téměř) každá dívka / žena. Pokud bych byla v situaci, kdy vím, že bych si díte určitě nenechala, protože bych si ho z různých důvodů nemohla dovolit a zvolila bych interrupci, přijde mi HA jako mnohem "menší zlo".

Moje kamarádka v 15 letech na interrupci byla a věřte mi, vzpomínky nevymažete, bolí to pořád.


Pokud vás všechny ty negativní účinky odrazují od užívání HA, nechcete ji užívat, nemáte důvod ji užívat, protože třeba nemáte partnera, nemáte žádné potíže, které by vás k tomu přivedli, jste dostatečně přesvědčené o jiných způsobech ochrany a strach z nechtěného otěhotnění neovlivňuje vaši psychickou pohodu, miminko za nějaký čas plánujete a můžete si ho například dovolit rovnou,  nebo jen následujete současný trend, rozhodně HA užívat nemusíte. Tohle je vaše svobodné rozhodnutí a ani gynekolog vás nemá právo nutit, přemlouvat, soudit - je to jen a jen na vás a vy byste o tom měli rozhodnout (například po diskuzi s partnerem, ale ani on nemá právo vás nutit, což se bohužel občas stává), proto budu moc ráda, když si můj článek přečtou i muži a udělají si obrázek o HA sami - zjistila jsem totiž, že mnoho z nich nezná účinky, výhody ani rizika.

Kdyby má dcera byla potom už později na vysoké, měla stálého přítele a věděla bych, že by se případné těhotenství nějakým způsobem zvládlo, určitě bych byla pro, aby HA vysadila a soustředila se na svůj přirozený cyklus - klidně i 2 roky před tím než by mimčo skutečně s partnerem plánovala počít - konečné rozhodnutí bych však nechala jen a pouze na ní.
Myslím si totiž, že se reprodukční systém zase potřebuje probudit po "zimním spánku" a rozhodně si tím i můžete ušetřit případné nervy z toho, že vám například půl roku po vysazení HA menstruace vůbec nepřijde, nebo bude velmi nepravidelná atd. - budete mít čas se z toho vzpamatovat, všechno si srovnat jak v hlavě, tak v těle a rozhodně bych zvolila i určitý typ bylinkového detoxu - protože síla přírody je občas neuvěřitelná.


Závěrem bych vám chtěla vřele doporučuji přehrát si diskuzi o antikoncepci od Loona - dozvíte se tam spoustu dalších zajímavých věcí od nitroděložních tělísek přes antikoncepce nehormonální z pohledu skutečných odborníků - lékařů, kteří s tím den co den pracují. Názor si ale i v tomto případě musíte vytvořit sami a rozhodnutí je jen a jen na vás. Mně osobně se některé jejich názory moc líbí s jinými nesouhlasím a v každém případě bych se řídila opět podle svého citu a sebe.
Dále se v diskuzi řeší další moc zajímavé věci, například vliv HA na rhinencephalon, přeměna polarity hemisfér i fakt, že si ženy nachází svůj pravý protějšek až po vysazení HA.


Upřímně doufám, že vám článek něco dá, pomůže, a že si ho přeberete právě podle sebe a vyčtete v něm potřebné informace. Budu také moc ráda, když mu dají šanci i muži a uvědomí si, co všechno jejich partnerky musí podstoupit a alespoň v náznaku se přenesou do světa žen - vcítí se do nich. Buďte na nás hodní, ohleduplní a nenuťte nás dělat věci, které nechceme. O všem se dá diskutovat a najít společné řešení, metod je opravdu velká spousta.

A vy - ženy, které užíváte HA - nyní je trend neužívat antikoncepci, ale pokud ji berete, nedělá to z vás "méněcenné" či "uměle sterilizované" lidi, jak jsem již mnohokrát slyšela. Vy samy jste se z nějakého důvodu pro HA rozhodly - stůjte si za tím a buďte spokojené. Pokud nejste, změňte to, ale jen proto, že to tak chcete vy a ne proto, že to tak chce okolí. Brát antikoncepci z jakéhokoliv osobního důvodu je totiž naprosto v pořádku!

A vy - ženy, které HA neberete a zvolily jste si jinou metodu ochrany - buďte, prosím, chápavé k těm ostatním. Nesuďte je za to, co dělají, vždyť i ony mají právo se rozhodnout stejně tak, jako vy. Vaše rozhodnutí je také správné a máte k tomu své důvody, jste velmi obdivuhodné, silné a věřím, že se v této fázi naučíte skvěle poslouchat své tělo, což vám velmi pomůže, až budete jednou připravené přivést na svět potomka.

Chci poděkovat za všechny vaše zprávy, za ohlasy k článku, které už teď mám, za obrovskou pomoc, za sdílení toho dobrého a špatného a za důvěru, kterou jste mi tímto daly. Já sama doufám, že se jednoho dne objeví ještě nějaké úplně jiné - alternativní metody antikoncepce, které budou fungovat například na bázi "měsíčního čaje", jako ze Hry o trůny - naprosto v přírodní formě a bez vedlejších účinků, no uznejte, nebylo by to fajn?

A úplně poslední věc - ačkoliv mi občas píšete o vašich problémech, na rovinu bych vám chtěla říct, že nejsem kompetentní k tomu vám správně poradit a pomoct s vašimi potížemi. Zároveň za vás nemůžu (a ani nechci) rozhodovat o tom, jaký typ ochrany máte zvolit - to musíte vědět vy sami. Moc ráda se s vámi dělím o své názory a "minizkušenosti", které mám, ale to je maximum, co zatím mohu udělat a udělala jsem to právě v tomto článku. 
Proto, prosím, místo toho, abyste psali mně, i když si vaší obrovské důvěry cením, obraťte se na svého lékaře - gynekologa, který vám určitě ochotně pomůže nebo poradí. 

A abych neskončila úplně ve vážném duchu, přenesu to do starého pravdivého "vtipu" - nejlepší antikoncepcí je acylpyrin mezi kolena :)

Zatím Nadšená

Komentáře

  1. Moc chválím sloh. 1000% lepší než kvasinky, ty bych úplně předělala a vyhodila z toho tu omáčku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :) Každý článek je jiný a originální, mně se kvasinky moc líbí, ale tohle jsem chtěla vzít tak nějak trošku vážněji. I tak si ale myslím, že vždycky je důležitý obsah, prakticky absolutně nejdůležitější.

      Vymazat
  2. Ahoj, docela jsi mě zaskočila s tou trombozou, jakožto student vlastne porad jen sedim na zadku mi prijde, na pohyb nemam ted vubec energii, a jelikoz je zkouskovy tak jsem porad doma a nehybu se, dotoho mam vysoky tlak ( podle me) mívám mezi 140-150/70 takze z toho co pises docela rizikove faktory, nejsem sice kurak, ale divim se ze mi k tomu nic doktorka nerekla. Vim ze nejsi doktor a nemuzes mi nijak poradit, jen jsem chtela rict ze jsem rada ze jsi predstavila i tuhle porblematiku a budu na to vic myslet, a snazit se vsemu predejit. Pekny clanek :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Čauky :) Pokud si přehraješ to video od Loona, říká v něm paní doktorka i to, že když se učíme, měly bychom mít nožky narovnané, abychom podpořily žilní návrat - což je pravda. Pokud máš zájem, určitě se na to lékařky na příští návštěvě zeptej a uvidíš sama, co ti řekne (tyto věci se navíc opravdu píší v příbalovém letáku HA). A moc děkuji za pochvalu článku, cením si toho! :)

      Vymazat
  3. Můj bývalý partner mě do antikoncepce nenápadně nutil. Jakoukoliv debatu na toto téma odmítal s tím, že si "stejně udělám, co chci" a naopak v příjemných chvílích útočil s tím, že "sex s kondomem není ono, nic necítím, byl bych rád, kdybys ji brala," a podobně. Nakonec to došlo tak daleko, že mě podvedl a jako jeden z důvodu uvedl, že mu chyběl sex bez ochrany. Přitom, když jsem to na něj zkoušela s obrácenou psychologií a ptala se ho, jestli by on bral mužskou antikoncepci, kdyby měla přesně ty stejné vedlejší účinky jako aktuální HA, tak mi řekl jasné NE. Chlapi jsou v tomhle někdy strašní :-) Myslím, že by stálo za to tuhle diskuzi mezi ně více přinášet a zbavovat je toho pocitu, že je to "starost ženy".

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mě mrzí, že sis tímto prošla, myslím, že to zažilo hodně žen a dívek, proto jsem to i v článku zmínila :/ Určitě by bylo dobré zavést určitý způsob osvěty i mezi muže, ale i tak si myslím, že ti, co si prostě "postaví hlavu" a nikdy si to nepřeberou do opačné role, budou stejně na užívání HA dívky trvat, protože je to pro ně pohodlné. Bohužel je ale i pravda to, že dítě je vždycky a taky vždycky bude starost ženy :(

      Vymazat

Okomentovat