Mít sám sebe rád

Den před brigádou jsem nemohla usnout. Přemýšlela jsem nad různými věcmi, které jsem se za tu dobu, co bloguju, a setkávám se se širším záběrem lidí dozvěděla.
"Kéž by tak existovala šablona na štěstí a spokojený život a to bez výjimky pro všechny", pomyslela jsem si. 

Bohužel nic takového není, a každý z nás se musí snažit dělat si ten život příjemnější. 




Spousta z nás se trápí kvůli vzhledu, protože společnost netoleruje chyby. Přitom v roli jednotlivce, je spokojená jen menšina z nás. Pokud jde někdo proti tomu, co společnost káže, je divný. Všehovšudy jsem si uvědomila, že často děláme věci hlavně proto, aby byli spokojení ti ostatní, ale zapomínáme sami na sebe.

Často se mě ptáte, jak to dělám, že působím tak vyrovnaně a spokojeně a já se nad tím snažila zamyslet. Spokojenost je celkový pocit, který vychází z těch malých střípků dobrých i zlých vlastností, povahy, vzhledu, naplnění a uspokojení, které v životě máme. Pokud se smíříme s faktem, že ačkoliv není všechno perfektní, my si to přece perfektní udělat můžeme.

Stejně tak, jako když si holčina při těle koupí nové šaty a připadá si v nich krásná. V tom případě je potom ona ta modelka - pokud se tak sama cítí a nezáleží na tom, kolik lidí ji pomluví a odsoudí za to, že je tlustá. 

Postupem času jsem se také naučila pochopit fakt, že mi žije mnohem snadněji, když se s nikým neporovnávám. Samozřejmě jsou věci, ve kterých se můžete zlepšovat a někdo druhý vás v tom může motivovat a být vašim vzorem a inspirací, nicméně pokud se porovnáváte způsobem, který vám samotným ubližuje a sžírá vás, rozhodně to dobře není a mnohdy to nadělá více škody než užitku. 

V našem životě se totiž také často vyskytují věci, které my nijak ovlivnit nemůžeme nebo taky nechceme, což je naše svobodná volba. Je dobré dát na okolí a podřídit se mu, pokud to s námi myslí dobře a jednají s tím nejbližším úmyslem, ale nedělejte nikdy to, co je proti vaší vůli, protože stejně šťastní nebudete, i když budete plavat po proudu. Pokud se necítíte dobře v minisukních, nenoste je. Pokud se necítíte sví s tunou make-upu, nepoužívejte ho. Záleží jen na vás, protože pouze vaše rozhodnutí ovlivňují váš život.

A stejně tak se nebojte dopředu. 

Ptáte se mě, jak můžu s jistotou tvrdit, že medicínu zvládnu, jak můžu křičet hop, dokud jsem nepřeskočila a jak si můžu být sebou tak strašně jistá. 

Chcete slyšet pravdu? Nejsem. 

Před nástupem do prváku jsem neměla absolutně žádné pochybnosti, že zvládnu v životě všechno, co si budu přát, že medicínu zvládnu, že mi zkoušky půjdou, a že na to mám. Jenže postupem času, s těmi všemi zprávami od vás, s tím, že zažívám vzestupy a pády a také, vyspívám a uvědomuju, jaká je to těžká cesta a absolutně nechápu, jak můžu mít tolik z ní už za sebou ( a tolik ještě před sebou )., jsem spadla na tvrdou zem a už nejsem tak moc s hlavou v oblacích, jak jsem byla předtím.

Občas mám pocit, že chci toho od života moc, a že v průběhu těch čtyřech let mě ještě čekají obrovské události. 

Mám strach a těším se. 

Ale víte co? Dokud nepřijde ta vlna tsunami, co mě úplně zaleje a potopí, tak se toho bát nebudu a s hlavou vztyčenou se budu snažit pokračovat a jít dál, tak, jako ostatní. Jak nejlépe umím. A pokud mě i zaleje, přece umím plavat :)

Nikdy nevíme, jestli nepřijde nemoc, nestane se něco, co nám osud úplně překlopí a nikdy není jistota, že všechny vaše sny se splní - úplně 100%.

Ale dopředu se bát odmítám, konstrukce řešit nehodlám a z boje neutíkám.

Ptali jste se mě, co bych dělala, kdybych teď neudělala zkoušku z biochemie - šla bych na třetí pokus. Pokud bych ani ten neudělala, až potom bych začala danou situaci řešit a přemýšlet o ní. Vždycky existuje náhradní plán, který se vám rodí v hlavě, ale proč ho vytahovat na první místo, když ještě není potřebný? A třeba ani potřebný nikdy nebude?

Nebudu předstírat, že nejsem člověk sebevědomý. Snažím se, aby mi to nikdy nestouplo do hlavy v namyšlenost, ale žije se mi takto lépe než kdybych byla úplně ušláplá, zadupaná do země. 
Pokud si nevěříte a neustále se jenom bojíte, podceňujete se, nežije se vám dobře a ani se vám dobře nestuduje.

A proto pořád věřím v happyendy a neřeším to, co přijde za měsíc. 
Teď je teď a za měsíc bude za měsíc a až to všechno přijde, budu to řešit.

Na závěr bych vás chtěla poprosit, abychom se k sobě začali všichni chovat slušně. Jakožto společnost jsme jeden tým, jedna velká rodina a pokud se nebudeme podporovat, všechno se to bude i nadále rozpadat jako domeček z karet. 

Mějte se rádi takoví, jací jste, buďte na sebe hodní, pečujte o sebe, nedělejte si hlavu z věcí, které nemůžete ovlivnit, dennodenně na sobě pracujte a nebojte se ničeho ♥

P.S.: Pokud byste měli zájem, leží mi v hlavě takový malý fotoprojekt - pokud byste měli zájem se ho zúčastnit, napište mi, prosím na email (zatimnadsena1@gmail.com) a domluvíme se.
Do předmětu napište "Fotoprojekt".

Děkuji a krásné prázdniny ♥

ZN.

Komentáře

  1. Super článek, a vůbec celý blog :) Biochemii určitě zvládneš. Od příštího roku se budeme vídat v Brně na Kampusu, jdu tam taky studovat na lékařku :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji!! :) Budu se maximálně snažit. Jinak moc držím palce ve studiu a doufám, že se ti u nás na škole bude líbit! ♥

      Vymazat
    2. Děkuju :) moji počáteční radost z přijetí vystřídalo zděšení, co se to všechno budu muset naučit, nejvíc mám strach z fyziky, s tou jsem si nikdy nerozuměla :D

      Vymazat
  2. Hej,super clanok! Paci sa mi ako si na rovinu napisala ze si sebavedoma. Inac, tiez som si vsimla ze sa to aj u mna, Bloncky, pani doktorky z Hradca rozmnozilo blbcami... Nechapen ten nahly narast teda. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkujuuu :D Víš co, jako já chtěla trochu podpořit ostatní, ale i sebe :) Občas to není na škodu!
      Btw, mě hateři začali šikanovat v dubnu, kdy jsem neudělala v jednom týdnu test z fyzioly a napsala jsem špatně i biochemku, začali mě posílat z mediny a psát, jak na to nemám atd., long story short :) Ale už to blokuju/mažu a mám klid :)

      Vymazat
  3. Přeju ti, aby ti všechno vyšlo tak, jak si přeješ. Věřim tomu, že to vyjde! :) A je strašně fajn, že někdo takhle umí podporovat ostatní a nikoho nikdy nesoudí, ani sebe. Jsi v tom výjimečná :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ♥♥♥ Vyšlo tooooooo!!! Hurá, já mám takovou radost. Děkuju za podporu a za všechno, vždyť ty víš, jak jsi pro mě důležitá! :*

      Vymazat
  4. Já si nemůžu pomoc, ale prostě tě obdivuju. Jen když pomyslím na to, že bych měla jít na medicínu, objeví se mi v hlavě spousta pochybností.
    Je to fakt dobře napsaný článek. :)
    Spokojenost neznamená, že když je člověk krásný, štíhlý, zadaný nebo třeba bohatý, bude automaticky spokojený. A šťastný. Ano, jsou takoví lidé, ale zároveň je jich spousta nespokojená.
    Spokojenost a štěstí pramení z maličkostí. Jen je potřeba si jich všímat i v této uspěchané době. A když se něco nedaří, je dobré si tu "maličkost" najít/udělat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obdivovat mě fakt nemusíš!! :) Škola i život jsou boj, ale když jsme se na to dali, tak to prostě nějak projdeme a hlavně bez strachu a pochybností. Jo, já se taky bojím, v to pondělí jsem si doslova málem cvrkla do kalhot a pochybnosti byly obrovské, ale v konečném důsledku se spíš snažím myslet pozitivně a být pozitivní!! :)
      A to ostatní si napsala fakt krásně a je to úplná pravda :) ♥

      Vymazat
  5. Ahoj Nadšená, chci se zeptat na jednu osobnější věc, snad se nebudeš zlobit, ale rozhoduju se, jestli se hlásit na medicínu nebo raději na nějaký zdravotnický bc. obor, po kterém můžu po 3 letech pracovat... Je pro tvé rodiče finančně náročné tě podporovat na studiích?
    Díky, Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Peti, jelikož dojíždím, tak vycházím rodiče na docela malé peníze (proti mým spolužákům). Víc si o tom můžeš přečíst tady http://zezivotamedicky.blogspot.sk/2017/07/faq.html?m=1

      Jako pořád to peníze jsou, ale naši počítali s financováním studií, takže s tím nemaji problém a jsem jim za to samozřejmě moc vděčná 😊
      Drž se.

      Vymazat
    2. http://kupnisila.cz/platove-tridy-tabulky/

      Pro Petru. Ekonomický ušetříš 3 roky, ale podívej se kolik pak budeš brát cca dalších 30 let. Tabulky lékařů jsou společně se záchranou službou.

      Vymazat
  6. Na tvém místě bych na takovýho trolla vůbec nereagoval a jeho příspěvky smazal. Nenech se vyvést z míry a hodně štěstí z biochemkou :)

    OdpovědětVymazat
  7. Ahoj, psal jsem ti asi před 2 týdny na ask kvůli přijímačkám ve třeťáku. Odpovíš mi pls?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Čauky, omlouvám se, ale nic takového mi nepřišlo, nebo jsem to asi omylem smazala :( Kdyžtak mi to napiš, prosím, ještě jednou :)

      Vymazat
    2. Jsem teď ve třeťáku a chci po matuře na medicínu. Myslíš, že by prošlo, kdybych si přihlášku podal už teď a na ty přijímačky šel si to zkusit...? Tvrdil bych, že maturovat budu v září - co vím, mat. výzo není podmínkou připuštění na přijímačky. Myslíš, že by to prošlo?

      Vymazat
    3. Hm.. víš co, to by ses musel zaregistrovat do toho našeho systému (přihlášku), se všemi formalitami a náležitostmi. Teoreticky si myslím, že by to šlo, protože maturitní vysvědčení potřebuješ až u zápisu, jenže netuším, jestli by ti potom další rok šly editovat údaje, že jsi maturant až toho následujícího roku :/ Já bych to moc neriskovala, obávám se, že to mají nějak ošetřené, a že by potom z toho mohl být docela problém...

      Vymazat
    4. Tak si zkus přijímačky nanečisto, nebo testy co jsou dostupné online :) tohle není úplně nejlepší nápad, jak říká Nadšená, mohl by z toho být celkem problém

      Vymazat
    5. Jojo, přijímačky nanečisto jsou fajn a na netu je taky spousta dostupných testů z minulých let :)

      Vymazat

Okomentovat