Anatomie II - pitvy

Netuším, co to byl za nápad psát článek o letních pitvách v období, kdy mám za pár dní zkoušku z fyziologie (:D), ale sliby se mají plnit a já vás v tom tak nějak nechci nechat samotné. Nechci, abyste se báli, není čeho, protože to určitě dáte a umíte to a zvládnete všechno!!!

https://cdn.meme.am/cache/instances/folder22/73517022.jpg


Nikdo vás nechce vyhodit, pokud opravdu přímo nemusí. Budou se vás ptát jen na věci, co jste za ty 2 týdny vypitvali a vy sami musíte vědět nejlíp, co tam bylo a jakou na těch tělech máte orientaci.

1. Není každé tělo stejné

Můžou vás zkoušet na jakémkoliv těle! Nebudou se vás ptát, kde jste pitvali - aspoň takto to bylo loni. ALE nepanikařte. Když přijdete k tomu tělu, v klidu si to vezměte do ruky, podívejte se na to pořádně, odkud to vede, kam to vede a věřte tomu, že to prostě poznáte. Když jsem byla zkoušená já, ptal se mě pan doktor na nějakou utrženou strukturu v břišní dutině a já vůbec nevěděla, co to je. Popsala jsem mu odkud to odstupuje a pak jsem tipla, co by to tak mohlo být a on říkal, že nad tím moc přemýšlím, že je to struktura větší, známá a opravdu dobře viditelná a nakonec to byl jen utržený zbytek truncus coeliacus. 

2. Detaily a perličky

Pokud se vás zeptají na nějaké "perličky" - malé arterie a nervy nebo cokoliv, je to proto, že se to zrovna na tom těle podařilo vypitvat a chtějí vám to ukázat, ale nedělají to často ani zákeřně. Taková struktura bude třeba jedna, nemusíte se bát, že by se v duchu tohoto odvíjelo celé zkoušení a vy byste to potom neudělali. Ptají se třeba na chordu tympani, celkově na té hlavě je takových zákoutí spousta. Můžou se zeptat na orbitu a na její obsah a prostě když si nejste jistí co z toho drží, tak improvizujte. Řekněte, co všechno tam je, co si myslíte, že by to třeba mohlo být, oni vás navedou a pomůžou vám. Pak doktor se mě ptal na hernie - jak vzniká přímá a nepřímá. Pan docent několikrát zmiňoval caput medusae u jaterních selhání - portokavální anastomózy (myslím aspoň), dále určitě vědět coronu mortis a PROČ se jí tak říká - ale jak říkám, tohle jsou třeba otázky, kdy chtějí vědět, jestli máte na áčko.

3. Základ všeho

Plexy jsou základ. Musíte je znát i o půlnoci - k plexus lumbalis vám sem dávám krásnou pohádku, uvidíte, že se vám ten obturatorius a další nervíky budou hledat nádherně - odkaz . Měli byste zhruba vědět, jakou část inervují a jestli jsou motorické nebo senzitivní nebo smíšené. Taky si dejte pozor na svaly, které mají dvojí inervaci, protože se na to umí zeptat. Plexus brachialis - o tom snad ani mluvit nemusím + samozřejmě jaké arterie doprovází jaké nervy pro jaké svaly.
Dále si projděte ze zimní pitevny trigonum suboccipitale, protože na to se ptají. Nervus occipitalis major, minor, tertius a taky vědět, co inervují, jaké jsou a odkud jsou. Plexus cervicalis samozřejmě, najít ansy (myslím, že je vidět jen profunda, ale už nevím), neznám snad nikoho, kdo by se zeptal na ten nejnápadnější špagát nervus phrenicus :D, ale naučte se to a dále to, co jde vidět. Na hrudníku se podívat na truncus lymphaticus, truncus sympathicus a JAKÉ nervy z něho v okolí bránice vycházejí (já už si to samozřejmě nepamatuju), že existují nějaké prevertebrální sympatické pleteně.
Vědět o parasympatiku - n. vagus - n. laryngeus superior, inferior recurrens (Galénova anastomóza a pro pana docenta, že Galén se narodil roku 129 BC) a taky vědět, kde to máte hledat.
Vědět, kde už je sakrální parasympatikus - Cannonův bod.
Samozřejmostí jsou odstupy všech hlavových nervů v lebce a mimo to taky na hlavách, kde je konkrétně dokážete najít a uvidíte je - je to strašně důležité. Ptali se mě na ganglion cervicale superius. Jak jdou arterie v břišní dutině z abdominální aorty, co prochází bránicí do dutiny břišní, konkrétně odstup arterie renalis na pravé a levé straně, najít ovariální arterie. Můžou se vás zeptat, jak byste poznali, jestli je to muž nebo žena (prostě podíváte se). Obaly varlete a arteria dorsalis penis.
Vědět, jak vzniká truncus lymphaticus, odkud bere lymfu, taky jak vzniká ductus lymphaticus dexter a odkud ten bere lymfu, kde se spojují a kam ústí. Můžou se vás zeptat na nějakou uzlinu, třeba ty v axile, ale není to pravidlo.
A samozřejmě další a další věci, které jste si za celý ten týden prošli mockrát.

4. Topografie

Canalis inguinalis, funiculus spermaticus samozřejmě, fossy a ligamenta (ligamentum umbilicale laterale,...) - jde to tam i krásně vidět. Přední stěna břišní pod pupkem a nad pupkem, projekce orgánů na přední stěnu břišní - játra, slezina, apendix určitě - na to se ptá paní doktorka V.
Paní doktorka K. vám určitě dá topograficky nějaké regio - doporučuju kouknout do Grima nebo do Evinky a odpovídat jí tímto stylem: Na povrchu máme kůži (díváme se na pacienta, ne na preparát), pod kůží se nachází podkožní vazivo v němž jsou tyto senzitivní nervy a arterie. Dostáváme se na svalovou fascii toho a toho svalu, který inervuje ten a ten nerv. Můžeme/nemůžeme ho v tomto regiu vidět. Dále se tam nachází např. svazek arterie, nervu a veny ve vazivovém pouzdře, jejichž průběh je takový a makový. A ona bude spokojená. Nenechte se tím vykolejit. Pro podrobnější informace ještě mrkněte na článek o zimních pitvách, protože tam jsem rozepisovala mé zkoušení u ní fakt dost detailně. Nevyžaduje svalové odstupy a úpony, protože říká, že pitevna je o celkové orientaci na těle a k tomuto je potom teoretická zkouška z anatomie, ale naučte se to i tak pořádně! Stejně to na zkoušku potřebovat budete a opakování je matka moudrosti, pak už vám to půjde mnohem líp.

5. Neuro

Periferní nervový systém se naučte fakt dokonale! Všechno co jde vidět, se vás můžou zeptat a zeptají se! Hlavové nervy určitě - a ZNÁT JEJICH JÁDRA!!! ANS taky, prostě všechno.
CNS - to je otázka sama o sobě. Nikdo tam nic nevidíme a jsme z toho nešťastní. Většinou byli zkoušející v pohodě a mozky nechali stranou, je to specialitka pouze jistých jedinců (kteří, jak jsem slyšela, letos nejsou napsaní jako hlavní zkoušející). Chtěli vnější stavbu, takže tu se naučte dobře + jádra, která jsou na řezech vidět. Používala jsem k učení tuto stránku odkaz a vřele doporučuji!! Jádra a dráhy ze skript vědět konkrétně nemusíte. To až k teoretické zkoušce. Můžou se vás možná zeptat na duru mater, arachnoideu a piu mater, protože tam ty obaly jdou vidět, taky možná na ohraničení mozkových komor (na to bych mrkla), ale na jádra a dráhy si myslím, že se ptát nebudou. A stejně ta otázka bude opět jen jedna, takže pokud to neuro nestíháte, prostě si s tím na pitvy nedělejte starosti.

6. Orgány

Naučte se fakt dobře srdce a játra - většinou se na to ptá každý a je to dost velký základ. Pan docent se u srdce ptal na vortex a přitom ukázal na apex, takže je to někdy taková hra "hádej na co myslím", ale hlavně se tím nenechte vykolejit.

6. Zkoušející

Jsou lepší a horší, všichni to známe. Pokud vás náhodou má zkoušet pan docent, nejhorší, co můžete udělat, je bát se dopředu. Nepočítejte s áčkem ani když to umíte, nenechte se rozhodit tím, že se vás bude ptát na významy cizích slov nebo na eponyma. To, co umíte mu řekněte a uvidíte. Dva spolužáky z mého kruhu zkoušel a oba dva vyšli s céčkem a říkali, že to nakonec tak strašné vůbec nebylo, jen musíte zůstat v klidu a udržet si chladnou hlavu. Vím, že se jedné slečny ptal, co je to lunula a nodulus a chtěl po ní, aby to nakreslila na tabuli - srdce má opravdu hodně hodně rád + ptá se na takové ty své detaily, které se mu v tom týdnu podařilo najít, takže to byste si už měli sdělit mezi sebou na skupinu. Jako záchranou otázku dával na letní pitevně vyjmenovat přední větve a. carotis externa (nechtěl vyhodit).

+ přidávám sem soubory, které by vám ještě mohli pomoct a to:
1. nahrávky letní pitevny odkaz ; heslo: letnipitvy
2. radosti a strasti s panem docentem (ale i další poznámky a soubory) odkaz ; heslo: todate!

Kdybych si ještě na něco vzpomněla, tak doplním (sledujte tento článek tak do zítřka do odpoledne, protože se to možná stane (do neděle 28.5. tak cca do 16:00) a napíšu to na konec článku, abyste věděli, že je to nové.

Nestresujte, vy dáte v pondělí/úterý pitvy a já snad v úterý fyziolu!

(Btw, pokud mi ujasníte cévní zásobení srdce - která koronárka jakou část, budu vám vděčná! Jsem strašně líná to hledat, chci jen stručné odrážky, prosím :X)

Hodně štěstí, držte se, nebojte se, učte se ♥ (A držte mi palceeeeeee..... :X )

ZN.



Komentáře

  1. Ahojky, začínám se učit na pitvy a chci se zeptat, jestli mi u třeba plexus brachialis stačí zopakovat nervy jen v těch krajinách co se pitva nebo jestli se mě můžou zeptat i na ruku, třeba n. Ulnaris atd :) děkuji :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Čauky, čistě teoreticky se tě můžou zeptat na cokoliv, navíc bys to už měla znát, protože máš za chvilku zkoušku, kde to prostě vědět musíš, nicméně HK se nepitvá, ten nerv tam vidět není (jde vidět prakticky jen to, jak to vychází z axily a dělí se to a mají tam 1000 jiných věcí, na které se tě mohou zeptat, takže spíš by to byla jen doplňující otázka skrz áčko, ale nic na čem by tě měli vyhodit :)

      Vymazat
  2. ahoj, co to znamená že je nerv motorický nebo senzorický????? :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Seznorické nervy vedou informaci ze smyslových orgánů do CNS a motorické zase z CNS do orgánů zajišťující motoriku - pohyb, tj. ke svalům. Nechci tě nějak strašit, ale tohle je naprosto základ, co se týká CNS a rozhodně bych ti doporučovala k tomu sednout a učit se.

      Vymazat
  3. Ahojky, chtěla jsem se tě zeptat, jestli nevíš, co tak na letních pitvach zkousi doktorka M (vsichni, koho jsem se ptala rikali, ze je mila, ale nic mi nepověděli o nejakych preferencich (jestli vůbec nejake má)) ;) :) Jdu na to pristi pondělí 😅

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Gabi, omlouvám se, že jsem neodepsala, ale bohužel mi nepřišlo upozornění na komentář :/ Doktorka M. za mě asi ani neučila, takže netuším :/ Snad to dobře dopadlo :))

      Vymazat
    2. Ahoj, nakonec mne zkoušel profesor D. A mam u nej za C (pomerně zazrak, když vetsinu lidi v ten den vyhodil) 😅

      Vymazat

Okomentovat