Parta pitomých potácivých paviánů podruhé pitvá

Slíbila jsem, že napíšu něco o letních pitvách, tak, jak jsem psala o zimních.
Když nám letos oznámili, že budeme pitvat s panem docentem, smích nás docela přešel. Je čas začít se učit, nemyslíte? Jojo, samozřejmě. No, ale přece nejsme žádné máčky a nějak to zmákneme i s ním, když to dali ti ostatní.
https://thoughtsofdaktari.files.wordpress.com/2012/11/med-student-brain2.jpg
A tak jsme se začali učit ještě intenzivněji než předtím. Navíc ano, nekompromisně se blížilo zkouškové období, zkouška z anatomie a všechny ostatní hrůzy. Pitevní týdny vyšly na poslední dva týdny semestru, kdy jsme měli oficiálně povolené dělat zápočty a zkoušky v předtermínech - což byla první super věc, protože do té doby jste nemohli mít třeba ani zápočet z latiny. Původně měl být i poslední test z biologie v pitvách - naštěstí se tak nestalo, takže nás většinu čekala pouze ústní zkouška z angličtiny, zápočet z latiny a některé fakt ty dobré a nejlepší, zkouška z latiny a ochrany a podpory zdraví.
No, jenže i samotné pitvy byly tento semestr mnohem komplikovanější. Najednou to nebyly jen periferní nervy, plexy, pár arterií a svalů. Najednou to bylo celé tělo a mohli se ptát na cokoliv, takže i na věci ze zimní pitevny.

Malé upozornění - k tomuto článku přidávám fotky toho, jak to ve skutečnosti na pitvách vypadá. Nejsou to mé fotky, ale fotografie z internetu, takže pokud by vám to mělo dělat zle, raději dál nepokračujte.




A co jsme vlastně pitvali?
Několik hlav. Některé byly celé, uřezané od těla s kůži i vlasama, některé byly pouze ve formě klínů, některé byly rozřezané napůl - bohužel, když se máte dostat k tomu, co chcete vidět, jinak to prostě nejde. Nakonec když to vidíte ve skutečnosti, připadá vám to tělo jen jako ubohá skořápka a schránka, která vůbec nic neznamená, když v ní není život. Je to jen hmota bez výrazu, na které se máme něco naučit a poté to využít k pomoci druhým lidem, těm, co jsou živí a co to potřebují.

http://www.atlascloveka.upol.cz/imgs/i01/i0101/010100/1010004.jpg
Povrchové struktury obličeje
Z jedné hlavy jsme dokonce vyjmuli mozek. Sám o sobě je mozek strašně zajímavý, ale také strašně komplikovaný. Docela mi vadí, že všechno, co v něm máte vidět je abstraktní nebo aspoň já to tam nevidím. Mozek se obvykle ještě nařeže kvůli dalším důležitým strukturám, které by měly být viditelné a mělo by vám o pomoct při jejich učení.
https://leilajameel.files.wordpress.com/2013/08/image001.jpg
Mozek na sagitálním řezu
Všichni ti lidé, co jsme pitvali, měli na rozdíl od prvního obrázku zavřené oči (víčko přetažené přes oko) a oči vpadlé dozadu. Jinak to dokonale odpovídá realitě a vy musíte poznat všechny ty špagátky a struktury, co tam jsou. Nakonec za to někdo jen zatáhne a zeptá se co to je a kam to vede. Největší zážitek jsme měli z toho když nám přinesli vibrační pilu nebo kladívko a my jsme sami měli rozbít nějakou kost nebo odklopit calvarii atd. Zase, dělá se to všechno kvůli tomu, abyste viděli i to, co je v hloubce, protože je tam toho spousta a je to velice důležité. Nejhorší na pitvu byla asi orbita. To se dělá shora, kdy je z lebky vydělaný mozek a pitvají se maličké okohybné svaly a některé nervy. Ty nervy jsou zhruba tak veliké, jako nit a vy se prostě musíte dobře podívat, kam to jde.

http://www.lumen.luc.edu/lumen/MedEd/GrossAnatomy/dissector/labs/h_n/orbit/images/eye1.jpg
Obrázek rozpitvané orbity
Součástí letních pitev byl také krk, hrudník, břicho a pánev s tím, že krk jsme měly také v podobě klínu. Měli jsme i samostatný hltan s hrtanem a všude toho byla spousta k vidění - jen se orientovat. A samozřejmě ty těla byla pravděpodobně od starších lidí, dost zdravotně zničené. Nikdy nevíte, co tam bude, než to otevřete. Měli jsme tělo, které mělo venu jugularis internu tak velikou, jako když si dáte dohromady palec a ukazováček do kroužku - vlastně takové byly obě. Stejně tak jiné žíly, které byly u jiných těl maličké a vůbec byste nepoznali, že jsou to ony kvůli tomu nepoměru. 

http://www.atlascloveka.upol.cz/imgs/i01/i0102/010200/1020007.jpg
Přesně takto vypadá rozpitvaný krk - vidíme svaly a nejdůležitější arterie, veny a nervy.
A teď nějaké zajímavosti, co jsme viděli a neviděli 
Na hrudníku jsme našli lymfatické uzliny černé a velké, plíce byly úplně "špinavé", opravdu jsem to ještě neviděla. Nevím, jak to vypadá ve skutečnosti, ale pan docent říkal, že pravděpodobně všechny tyto věci byly patologické, nikoliv fyziologické.
Na břichu jsme museli odstraňovat spoustu tuku, některé těla měly všité stomie - vývod střeva na břišní stěnu, kdy lidově řečeno, kadíte do sáčku. Dělá se to z různých důvodů, jedním z nich může být například rakovina tlustého střeva. 
Další tělo mělo metastáze v játrech a také spoustu cyst. Byly to játra doslova přes půl břicha. A víte jak to vypadá, ta slavná rakovina? Přijde mi to jako houba. Bílá měkká pórovitá houba, která prorůstá normální tkání a likviduje ji. Normální parazit, který se na hostiteli přiživuje tak dlouho, dokud ho úplně nezničí.
Jiné tělo mělo četné jizvy na břiše, pravděpodobně po nějaké operaci, ale asi nejzajímavější, co jsme objevili, byla zašitá dura mater (tvrdá plena mozková) v lebce chirurgickým stehem a nádor na mozku. Nádor na mozku vypadal zase jako normální "bílá" tkáň, akorát to bylo vyboulené. Nijak se to nelišilo, ani bych nepoznala, že je to nádor, kdyby nám to vyučující neřekl. 

Ale samozřejmě toto jsme vidět neměli. Měli bychom mít krásné, ukázkové těla, na kterých si projdeme všechny fyziologické, normální anatomické struktury a ukáže nám to tak, jak to má opravdu být. Jenom ten život je nevyzpytatelný a vždy nás něco zabije a pokud o své tělo nebudeme dbát, dopadneme úplně stejně. Ne nadarmo se říká, že životospráva je nejdůležitější. Všechno se to tak strašně na tom těle podepisuje, nevěřili byste tomu. Já už teď ano a chci si na to dávat velký pozor a snažit se žít lépe. 
Tuto krásnou frázi mě naučila naše latinářka - anima sana in corpore sano - v zdravém těle, zdravý duch a bez toho by to prostě nešlo.

Přidávám sem fotky ještě hrudníku, břicha a pánve, abyste měli nějakou představu o tom, jak to vypadá a že to není tak krásné, jako v atlase a opravdu je někdy problém rozeznat, co to je. Z hrudníku i břicha jsme vyjmuli orgány, které jsme následně popisovali při přezkoušení a v těle jsme nechali pouze nervy, cévy, některé hluboké svaly a některé orgány - například dělohu, močový měchýř, prostatu a ledviny.

http://ect.downstate.edu/courseware/haonline/imgs/00000/9000/700/9709.jpg
Ženská pánev na řezu
http://ect.downstate.edu/courseware/haonline/imgs/00000/3000/400/3427.jpg
Takto vypadá hrudník, když vyjmeme plíce a srdce. To, na co ukazuje pinzeta je n. phrenicus 
http://cdn.c.photoshelter.com/img-get/I0000dOGoaOJ7SgM/s/600/600/10003536.jpg
Otevřené břicho bez vyjmutých orgánů
A ještě na závěr jsem chtěla dodat, že úplně jinak začnete vnímat pohlavní orgány - začne vám to připadat úplně stejně jako ruka a ztratíte takový ten stud, když vám to 14 dní leží na stole, máte to chytnout a rozpitvat. Například obaly varlete jsme procházeli asi stokrát :D I když penis ve formaldehydu nikdo ze začátku vytáhnout a procházet nechtěl - byl to nejmíň oblíbený preparát a opravdu jsme se někdy uculovali jako malé děti.

https://classconnection.s3.amazonaws.com/939/flashcards/167939/jpg/10002-141D8CC61AF1B7FDD7B.jpg
Mužská pánev na řežu

Musím říct, že tyto dva týdny byly naprosto nejlepší v semestru a já jsem si to užila. Mám zkušenost a už se asi k tomu nikdy nedostanu, moc mě to bavilo, ale dělat bych to nechtěla.

Nejvíc se mi na tom líbilo to, jak jsme se zase seznámili s ostatními, protože poznat nové lidi, je vždycky naprosto perfektní a kor, když jsou ti lidi skvělí a motivují vás jít dál! Děkuju ♥

Jak už jsem psala, velký DÍKY patří také mé spolužačce, která mě v pitvy moc potáhla a pomohla mi, a se kterou jsme druhý týden chodily na pitevnu na 8 hodin jenom proto, abychom si prošly všechny struktury a bylo to šílené a skvělé... ♥

Doufám, že se vám můj jednoduchý článek o pitvách líbil, opravdu se máte na co těšit, i když počítejte s tím, že plášť pak poletí do koše :D ...
Pokud byste měli nějaké otázky, klidně mi napište na mail nebo do komentářů, budu jen ráda a také doufám, že je to dostatečná motivace pro gympláky, aby se dostali zrovna na naši fakultu a šli zrovna k nám!!! Těšíme se :)

Brzy se zase ozvu - plním si resty :D
Zatím nadšená medička

Komentáře

  1. Tak to byl opravdu zajímavý článek (s drsnými fotkami :-P). Zkoušela jsem si představit tu "vůni", co musela na pitevně být. Každopádně i přes tu veškerou dřinu je studium podle toho, co píšeš, velice zajímavý :-). Chtěla bych se zeptat, jestli chystáš taky článek (nebo zmínku) o zkoušce z angličtiny? Zajímalo by mě, jak moc jí musíš ze střední ovládat nebo, jestli ti to zas tak moc nepomůže. Jinak přeji moc moc štěstí ke zkoušce z anatomie :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :D No, ta vůně není až tak strašná tam, spíš je horší, jak smrdíš pro okolí ty, když jdeš ven :D Ale zvykneš si v pohodě :)
      Ano, jakože já toho nelituju a rozhodně bych neměnila, i když je to fakt dřina a momentálně sedím jen v knížkách :)
      Chystám články o všech předmětech prvního ročníku, včetně jejich zkoušek a ukončení, takže se určitě dočkáš! Pokud je to akutní a potřebuješ to vědět co nejdřív, klidně napiš sem nebo do emailu a pokusím se tu angličtinu sepsat přednostně :)
      Mockrát děkuji, bude potřeba!! :)

      Vymazat
  2. Krása, tohle už jsem dlouho neviděla :)) Je pravda, že se k tomu už pravděpodobně nedostaneš, nebo aspoň ne aktivně. My pak měli po prváku pitvu akorát v rámci patologie a soudního, ale u každýho jen jednu a navíc jsme jen koukali.

    Jak se tak na to dívám, tak nechápu, jak jsem to mohla v prváku umět, teď už bych to asi nedala :D Ale je fajn, žes to tu dala i s těma obrázkama, pro nemediky to musí být docela zážitek :)

    Jinak ještě jednou gratuluju k latině, doufám, žes to náležitě oslavila :D a budu držet palce na anču, i když věřím, že to nebude ani potřeba :)

    OdpovědětVymazat
  3. Zaase super článek, já už se taky na jeden chystám :D Každopádně taky gratuluju a držím palce ať ti zbytek zkouškového rychle uteče a máš to všechno hotovo. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj, jak je to prosím u vás na fakultě s tělocvikem? Máte na výběr z více sportů nebo děláte "kolečko" jako v Praze? Případně v jakém ročníku mě tělocvik čeká? Díky za odpověď :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Čauky :) Do konce 5. ročníku musíš splnit 2 semestry povinného TV s tím, že máš na výběr možná i z 30 sportů (ale nechci kecat, nemám dobrý odhad a nepočítala jsem to :D). Můžeš si zapsat to stejné oba dva semestry nebo i různý tělocvik a je na tobě kdy. Problém je akorát se tam někdy dostat a některé sporty mají třeba jen jednu skupinu, takže ti to nemusí sednout do rozvrhu :/ :)

      Vymazat
  5. Zdravím, chtěla bych se zeptat jak je to na pitevně s odérem? :D Mám zatím zkušenost jen s pitvou zvířat (psi, kočky, ptáci...) a musím přiznat, že s tím mám docela velký problém a musím se vždycky i několikrát vzdálit a trochu to rozdýchat :D Měla/máš s tím taky problém, nebo sis na to už zvykla? Pokud ano, jak dlouho ti to trvalo?
    Moc děkuji za odpověď! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahojky :)
      Jelikož jsou tohle anatomické pitvy, ty těla leží strašně dlouho ve formaldehydu, který je konzervuje, takže spíš cítíš ten "smrad" formaldehydu :) Ovšem postupem času se tam přece jen nějaké ty procesy začnou dít a pamatuju si dny, kdy jsem přišla na pitevnu a myslela, že se vytočím na podpatku a fakt odejdu :D Ale když už v tom prostředí jsi, tak si na to zvykneš velice rychle ;) Potom jsou akorát takové horší pachy, když se otevírá břišní dutina a čistí se, ale je to pochopitelné. Myslím, že ti to nějaký extra problém dělat nebude - malá rada - za ŽÁDNOU CENU si po pitvách (cviku) nečuchej k rukám! Můžeš si je umýt i 10x ale ten smrad z nich prostě cítíš. A také z vlasů :/...

      Vymazat
    2. Děkuju za rady, moc si jich cením! :)
      Samozřejmě chápu, že ten smrádek z těla je naprosto přirozený, ovšem, když se mi jednou podařilo protrhnout vlčákovi střeva, jejichž obsah se samozřejmě tak nějak vylil a já jsem přitom ještě v dutině břišní potřebovala něco "najít", začala jsem vážně uvažovat o tom, jestli je můj žaludek dost silný na medicínu :D Ale asi to bude opravdu jen o cviku...

      Mimochodem, máš naprosto perfektní blog, pár dní už ho pečlivě procházím a musím říct-jen tak dál! :)

      Vymazat
    3. Joo, jakože jsou takové chvilky :D Můj nejhorší zážitek byl ten, kdy jsme v 7 ráno v pondělí přišly na pitevnu s tím, že si projdeme preparáty před zkoušením - nekecám, smrdělo to tam tak, jak kdyby to laboranti neuklidili a nechali to tam celý víkend na stole. Ještě žaludek na vodě před zkoušením, myslela jsem, že se fakt pobliju :/ Ale zvykneš si rychle :))

      Jéé, moc děkuji za pochvalu! Já jsem teď mírně deprimovaná skrz design, který se pokouším neúspěšně dořešit, takže mi to udělalo velkou radost :( Moc děkuji :)

      Vymazat

Okomentovat