12.6.2015 - přijímačky Brno - den D

Nervózní jsem byla už dlouhou dobu předtím a čím dál tím víc, co se blížily přijímačky, protože jsem si přišla, jak kdybych měla přijít o život... 
Den před přijímačkami jsem přijela do Brna ke kamarádce, abych u ní přespala. Je to moje bývalá spolužačka ze základky, která studuje VOŠku na zdravotní sestru a zrovna ve stejný den měla zkoušku z anatomie a fyziologie, tak byla stejně nervózní, jako já. Zašly jsme si do jedné skvělé kavárny, která se pořád objevuje na instagramu na kávu a probíraly jsme otázky. 

© Zatím nadšená

Vysvětlovala jsem jí genetiku a krevní skupiny a tak nějak jsme se uklidňovaly, že to všechno dobře dopadne. Ten večer jsme usnuly asi ve 2 ráno.
Byla jsem už kolem páté probuzená a měla jsem pocit, že jsem celou noc nespala. Už mi přišlo zbytečné něco se učit, nebo si opakovat, tak jsem se nachystala, napila (čas ubíhal hrozně rychle), pustila si na vyhecování a motivaci "Geronimo" a odcházela na přijímačky, které jsem měla v 7:30. 
Ještě předtím jsem se zastavila v pekárně pro suchý rohlík a redbull, abych to nějak dokázala vydržet, protože jsem od večera nic nejedla, a když dlouhou dobu nejím, dělá se mi zle a to by bylo zrovna to poslední, co bych potřebovala. 

Když jsem tam tak seděla v té místnosti plné naučených lidí a budoucích mediků, dělalo se mi opravdu špatně. Zavřela jsem oči a snažila jsem se nic nevnímat. Všichni svírali v ruce papíry a snažili se naučit ještě poslední věci, které by jim snad nějakým způsobem mohly pomoct, já jsem jen seděla na zemi a modlila se, ať už to mám za sebou. To bylo to jediné, co jsem v tu chvíli chtěla. Čas jakoby se zastavil. Když nás pustili dovnitř a usadili, ještě dlouho jsme čekali do začátku psaní prvního testu. Bylo to nekonečné. Nakonec nám řekli, že na test z biologie bude 60 minut a na chemii s fyzikou 70 minut (na každý test). Bylo celkem 40 otázek z každého předmětu hodnocené jedním bodem v případě správné odpovědi. Když jsme odpověděli špatně, body se naštěstí neodečítaly (myslím, že je to tak v Hradci Králové). 

Jak už jsem psala, první byla biologie. Po tomto testu byly mé pocity smíšené, ale nedalo se říct, že by byly špatné. Něco jsem tipovala, něco bylo úplně v pohodě a byla jsem si tím jistá, zkrátka nevěděla jsem. Paradoxně všechny otázky, co jsem si z toho testu pamatovala a později o pauze rychle našla na googlu jsem měla špatně :D ...

Po 15 minutové pauze a jednom RedBullu se šlo na chemii.
Chemie byla super. Proti roku 2014, kdy jsem vyhořela jak svíčka jsem z ní měla skvělý pocit, protože mi vyšly všechny příklady a myslela jsem si, že to bude i můj nejlépe napsaný předmět. Když jsem měla chvilku čas a dívala jsem se kolem, viděla jsem výrazy lidí... Ty výrazy byly hrozné. Potom jsem slyšela i komentáře typu: "Co to jako bylo?! Všechno jsem to natipovala!!!", přesně tak jsem to měla ten rok předtím. Takže vás opět vybízím budoucí medikové a medičky - učte se chemii jako draci, ať na to potom nehledíte u testu, jak kdybyste to viděli poprvé (i když většinu z toho třeba možná uvidíte poprvé....). 
Jak jsem psala, po chemii úžasný pocit, byla jsem šťastná a myslela jsem si, že už nic horšího nepřijde.

Pauza 15 minut, jsem happy, 3x jsem kousla do rohlíku, jde se na fyziku, ze které mám mírnou obavu.

A přišlo super finále. Když jsem dostala test z fyziky a prošla si otázky, říkala jsem si v duchu něco jako - toto snad není pravda - ... většinu z těch otázek jsem totiž někdy v životě viděla, ale ani za nic na světě jsem si nemohla vybavit správné odpovědi. Panika... panikaaaaaaaaaaaaaaaaaa.... A co teď?!
Nejdřív jsem si prošla otázky, kterými jsem si byla jistá aspoň na 100-90%. Potom jsem počítala příklady, které mi některé vyšly a některé ne, protože jsem si například nemohla vzpomenout na vzorec a snažila jsem se improvizovat tak, že jsem si skládala správný vzorec pomocí jednotek - stejně mi to nešlo, že...
No, test jsem vůbec nestíhala, ale 5 minut před koncem jsem ho nějak měla hotový a chtělo se mi vážně brečet. 

Hned mě přešla ta euforie z biologie a chemie a zachvátila mě deprese, která trvala asi dalšího půl dne, kdy jsem nejedla a jenom brečela. Nakonec jsem se smířila s tím, že to asi nějak dopadne, doma jsem si potom ve světlé chvilce povzpomínala na otázky zjistila jsem, že by to nemuselo být tak zlé. V nejhorším jsem ještě měla pozvánku do Olomouce, tak jsem se přes víkend snažila připravovat na jejich přijímačky, ale už to prostě nešlo. Bylo to buď Brno nebo nic. 

A v úterý, když jsem jela z přijímaček z Olomouce jsem se koukla po cestě na IS a co nevidím - přijatááááá....
Byla to neskutečná radost, takový pocit bych vám všem přála někdy zažít. 

Doufám, že vám můj článek bude užitečný a motivuje vás k přípravě na přijímačky. Není to sranda, ve čtvrťáku je to ještě menší sranda než později, ale věřím, že se to určitě dá zvládnout a budu vám moc držet palce! A pokud byste měli nějaký dotaz, neváhejte se na mě obrátit.

Pápá, vaše zatím nadšená medička. 


Komentáře

  1. Zatím nadšená. Já ti přeji ať ti to vydrží a nepotká tě syndrom vyhoření jako hodně lidí na medicíně a zbytek potom ;).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji! Taky doufám, že se to nestane. V nejhorším později přejdu na patologii :D

      Vymazat
  2. Nápad a schopnosť vyvodiť si vzorec z jednotky je dôkazom toho, že máš logické myslenie, to si váž. Vôbec nie si debil, naopak, takéto uvažovanie bude pre teba počas štúdia len výhodou. Veci, čo si vieš vyvodiť, nemusíš potom zložito memorovať ;)
    Držím palce, nech o týždeň vstúpiš do štúdia tou správnou nohou :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, teď si to taky říkám, ale v tu chvilku jsem si připadala jako debil :D :)
      Mockrát děkuji :)

      Vymazat
  3. Ahoj, prosimte, co je to za kavárnu? ;-)

    OdpovědětVymazat
  4. http://www.skog.cz/

    Koukni sem :) Je tam i adresa a je to tam fakt skvělé.

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj, prosimte, zajimalo by me, jak je to s kalkulackama? :) V pokynech pisou, ze je povolena pouze jednoducha... je mi jasne, ze graficka je zakazana, ale jak je to s vedeckou? Protoze jednoducha kalkulacka ma jen zakladni pocty a neni tam ani logaritmus... :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Čauky, neboj se,normální vědeckou kalkulačku použít můžeš, upřímně to vůbec nekontrolují, ale asi nějakou grafickou bych si vzít netroufla, protože přece jenom v průběhu přijímaček pořád chodí kolem a viděli by to :)

      Vymazat
  6. Ahoj, mám na tebe otázku. Můžeš mít k testům z fyziky Tabulky pro střední školu? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahojky, bohužel ne :( Na žádné přijímačky na medicínu ti tabulky nedovolí. Musíš je mít v hlavě :/

      Vymazat
  7. Ahoj, neviem či ešte odpíšeš, ale aj tak skúsim:).
    Nepamätáš si kolko si mala bodov? (jednotlive predmety alebo celkovo).
    no veru, o par mesiacov to čaká aj mňa aj keď tomu stále nejak neverím :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Čauky, anoo, pořád reaguju!! :D Snažím se :)
      Měla jsem 81 bodů - 31 biologie, 28 chemie a 22 fyzika.
      Držím palce ♥

      Vymazat

Okomentovat